Prezihovvoranc.si
Cesta Toneta Tomšiča 5
Jesenice
4270
Slovenija
os-pv.jesenice@guest.arnes.si

Šolsko leto 2023/2024

VESELI DECEMBER - Ustvajranje medenjakov za novoletno jelko

 

 

 

V sredo, 29. 11. 2023, smo imeli delavnico peke medenjakov za novoletno jelko. Na delavnici je bilo 10 učencev iz 6., 7. in 8. razreda. V prijetnem vzdušju smo s pomočjo iz kuhinje,  ge. Mili, in pod mojim mentorstvom uspeli izdelati čudovite medenjake, ki bodo v decembru krasili našo jelko v avli šole.

 

Več si lahko ogledate na fotografijah.

 

 

Naj dodam, da so bili učenci zadovoljni in si želijo še več takšnih druženj.

 

Katrca Horvat

 

 

Petošolci v Tehniškem muzeju Slovenije

 

Petošolci smo 23. in 24. 11. obiskali Tehniški muzej Slovenije v Bistri. Ogledali smo si več muzejskih oddelkov (lesnega, tekstilnega, lovskega), najbolj pa nas je navdušil avtomobilski z obsežno zbirko Titovih avtomobilov in drugih starih prevoznih sredstev. Preizkusili smo se tudi v nitni grafiki, kjer smo s prepletanjem raznobarvnih niti izdelali okrasni izdelek.

 

 

Ogled fotografij

 

Zapisala: Deja Tratnik, prof.

 

 

Medobčinsko tekmovanje v odbojki za starejše deklice

 

 

V četrtek, 16.11, je na OŠ Toneta Čufarja potekalo medobčinsko šolsko tekmovanje v odbojki za starejše deklice.

Našo šolo so zastopale: Hana Dolinar, Ela Buvač, Tijana Simijonov, Žana Žagar, Tinkara Eniko, Patricija Petric, Tanaya Alagić, Inara Vukalić, Maša Ečimović, Zana Ramić. Dekleta so premagale OŠ Koroška Bela in OŠ Mojstrana. OŠ Toneta Čufarja pa je bila premočna.

Zasedle so odlično 2. mesto. Čestitke.

 

Ogled fotografij

 

Napisala: Sergeja Podnar

Vozim, vendar ne hodim

 

 

Devetošolci so spoznali Žiga Breznika, ki nam je v petek, 10. 11. 2023, predstavil svojo življenjsko zgodbo. Njegova izkušnja ga je zaznamovala za celo življenje. Povedal nam je zgodbo o tem, kako je postal paraplegik pri dvajsetih letih. Danes, po skoraj 30 letih življenja na invalidskem vozičku, je športno aktiven, poročen in si je ustvaril družino. Pred prometno nesrečo se je več let resno ukvarjal s plesanjem standardnih in latinskoameriških plesov. Bil je štirikratni državni prvak.

 

Učencem je najprej predstavil vzroke za prometne nesreče vse od nerabe varnostnega pasu v avtu, rabe mobilnega telefona, skakanja v vodo, do vožnje pod vplivom alkohola. Izpostavil je, kako pomembno je, da je voznik osredotočen na promet oz. vožnjo, še zlasti, ko je potnikov v avtu več.  Posledično lahko ti dejavniki tveganja usodno vplivajo na voznika in vse ostale udeležence v  prometu.

 

Učencem je pokazal posnetke Zavoda Vozim, vendar ne hodim. Še posebej je poudaril, kaj se zgodi s človekom, ki v avtu ni pripet, kar se je zgodilo tudi njemu, saj je med nesrečo zletel skozi okno avtomobila in ni bil krivec zanjo. Nazorno in poučno  je opozoril na zakone fizike; vpliv mase in hitrosti med vožnjo ob trku.  

 

Apeliral je na učence, naj nosijo zaščitne čelade pri vožnji z električnim skirojem oz. kolesom. To usodno in izdatno vpliva na voznika in lahko vodi v hujše nepovratne posledice.

 

Po nesreči je bil v komi več dni in tako hudo poškodovan, da je rehabilitacija trajala 9 mesecev. Zanj je to pomenilo trajno invalidnost spodnjih okončin. Zelo težka rehabilitacija je potekala v Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu – Soča v Ljubljani. Preživel je verjetno tudi zaradi ukvarjanja s športom.

 

Učencem je predstavil težave, ki jih kot invalidna beseda ima in kje so pasti. Kot invalid je dolga leta tekmoval v monoskiju in omenil znanega Jeseničana Jerneja Slivnika.  Zdaj veliko kolesari s posebnim kolesom prirejenim zanj. Povedal je, da je njegovo življenje vsaj za 1/3 dražje od njihovega.

 

Učencem je položil na srce naj bo šport del njihovega vsakdana kar jim bo omogočilo boljše in zdravo življenje.

 

 

 

Zapisala: Uršula Žumer, prof.

 

 

 

Slovenska kulturna dediščina

 

Jaz pa ti pa židana marela

 

Šestošolci so 23. 10. spoznavali bogastvo slovenske kulture. Učiteljice slovenščine smo jim predstavile ljudske običaje, narodno nošo, posebnosti ljudskih obrti ipd., nato pa nam je zunanja poznavalka ljudskih plesov predstavila nekaj najosnovnejših korakov in nas seznanila s simboliko plesov. Dan je bil še ena priložnost, da se spomnimo, kako pomembno je za razcvet nekega naroda poznavanje in ohranajnje njegovih korenin.

 

Ogled fotografij

 

Anita Malić Cumbo

 

Tretješolci o čustvih

 

 

Tretješolci so dan namenili spoznavanju čustev - poslušali so pravljico o Kralju, ki ni maral starih ljudi, likovno ustvarjali in prepevali pesmi.

Dan je vsem hitro minil, domov pa smo odšli veliko bogatejši.

 

Nekaj utrinkov dogajanja si lahko ogledate tukaj.

Zapisala: Renata Magnik, vodja TD

 

Utrinki iz šole v naravi za nadarjene učence

 

Vikend tabor je bil razsikovalen, aktiven, zanimiv in zabaven. Pohajkovali smo po čarobnem Piranu. Imeli smo se super. Celo supali smo in se kopali v toplem morju.

 

Ogled fotografij

Uršula Žumer, vodja tabora za nadarjene

 

Tretješolci na športnem dnevu

 

 

Učenci 3. razredov so imeli v torek, 17. 10. 2023, drugi športni dan.

Z avtobusom so se odpeljali do Zabreznice, od tam pa peš odšli po gozdni poti do Rodin. Med potjo so opazovali polja, travnike in gore. Počitek je bil namenjen malici in sprostitvi.

Na Rodinah so se učenci igrali na zanimivih in prijetnih igralih.

 

Ogled fotografij 

 

Vodja ŠD: Irena Dolar

 

Delavnica na temo drugačnosti

 

 

V 2. razredih smo v mesecu oktobru izvedli delavnice na temo drugačnosti in prebrali knjigo Zmorem. V knjigi je predstavljena Jakobova zgodba, namenjena malim in velikim, zgodba o vztrajnosti malega junaka z opornico in posebnimi prstki, ki nas na preprost način povabi k razumevanju in s tem sprejemanju drugačnosti. Jakob nas z iskreno otroško razigranostjo ob pripovedi z izbranimi sličicami povabi v svoj vsakdan. Vsakodnevno dokazuje, da je premagovanje ovir bistveno lažje v prijaznem svetu, v katerem je vsak drugačen, a hkrati tako enak drugemu − željan sprejemanja in ljubezni od prvega dne.

 

Neja Komočar

 

Jesenski medobčinski kros

 

V sredo, 11. 10., so v Športnem parku Podmežakla priredili medobčinski kros občin Jesenice, Kranjska Gora in Žirovnica. Našo šolo je dobro zastopalo veliko učencev, pohvala gre tudi učiteljicam in učencem, ki so z navijanjem podpirali vse tekmovalce.

Z medaljami okrog vratu in širokimi nasmehi na obrazih so s tekmovanja odšli štirje naši učenci:

- četrtošolka Milica Svjetlanović,

- osmošolka Hana Dolinar,

- osmošolec Amil Vojniković,

- osmošolec, ki je tekmoval v kategoriji devetošolcev, Suarim Latić.

 

Vsem sodelujočim, zlasti pa zmagovalcem ISKRENE ČESTITKE.

 

V galeriji si oglejte fotografije učencev na zmagovalnih stopničkah.

 

A. Malić Cumbo

 

Četrtošolci v Planinskem muzeju Mojstrana

 

 

V ponedeljek, 9. 10. 2023, smo imeli učenci 4. razredov 1. naravoslovni dan in sicer v Planinskem muzeju Mojstrana. Najprej smo si ogledali film o zgodovini planinarjenja, slavnih slovenskih alpinistih in o samem muzeju. Nato je ena skupina odšla pred muzej, kjer smo spoznali delo gorske reševalne službe. Ogledali smo si tudi bivak, namenjen prenočitvi planincev v visokogorju. V drugem delu smo izdelali helikopter iz lesa. Na koncu smo si v zgornjem nadstropju ogledali muzej- nagačene živali, opremo, ki so jo v preteklosti uporabljali planinci, itd. Učenci so se lahko preizkusili tudi v interaktivni igri in ob koncu bili nagrajeni z darilcem- magnetom. 

 

Ogled fotografij

 

Vodja tehniškega dne,

Ana Sampa

 

Jesenice, 10. 10. 2023

 

TEDEN OTROKA

 

 

Teden otroka vsako leto obeležujemo v prvem tednu oktobra, ko pozornost širše javnosti z različnimi dejavnosti želimo usmeriti na otroke in mladino. Letošnji teden otroka poteka od 2. do 8. oktobra 2023. Slogan se glasi »ZAKAJI IN ZATOJI RADOVEDNOSTI«. Radovednost pomeni zanimanje za različne stvari. Vodi nas k odkrivanju sveta okoli nas in raziskovanju znanja. Ko smo radovedni, se “aktiviramo” in začnemo raziskovati tisto, kar nas zanima. Z radovednostjo napredujemo, prihajamo do novega znanja, novih izkušenj in spoznanj. Otroci kažejo radovednost s spraševanjem ter željo po odkrivanju nečesa novega. Otroci so radovedni do vsega, kar počnejo, kar opazujejo. Skozi igrivo raziskovanje zadovoljijo svojo radovednost in jo na ta način razvijajo. Otroci niso zaznamovani s predsodki, domnevami ali zgodovinskim okvirom, ki lahko razblini to, kar opazujejo in spoznavajo. Radovednost pomaga otrokom odkrivati in razumeti svet. 

Najpogostejše otroško vprašanje je “zakaj …”, temu pa sledi odgovor: “zato …”. In zato tudi takšen naslov letošnje osrednje teme.

 

Tudi na naši šoli Osnovni šoli Prežihovega Voranca Jesenice vsako leto organiziramo pester teden za naše učence in jim poleg izobraževanja ponudimo še nekaj več.

 

1. dan smo začeli z jutranjo pravljico po šolskem radiu in učence pozvali z reševanju nagradne uganke.

V prvem in drugem nadstropju razredne stopnje smo pripravili različne talne igre in tako učencem ponudili pestro preživljanje aktivnega odmora. Teden so otvorili učenci 1. in 3. razredov. Pozabavali so se na ristancu, odigrali partijo križcev in krožcev ter telovadili na twisterju. Da pa ne bo samo zabava, ampak tudi nekaj učenja, so na stopnicah spoznavali račune poštevanke.

 

2. dan tedna otroka je bil dan za kino. Učenci od 1. – 4. razreda so si v Kinu Železar ogledali risani film Preprosto super. Na aktivnem odmoru pa so uživali učenci 5. razredov, saj so imeli celo razredno stopnjo kar zase.

 

3. dan je bilo na šoli še posebej pestro dogajanje. Učence 4. razredov so obiskali iz društva Bioexo, kjer so združeni ljubitelji eksotičnih živali. Učenci so spoznavali življenje teh eksotičnih živali, imeli pa so se jih priložnost tudi dotakniti, celo držati v rokah. Spoznali smo madagaskarskega piskajočega ščurka Štefana, mladiča rdečerepega udava Felixa, ptičjega pajka Rozi, bradato agamo Tineta in za finale še odraslega rdečerepega udava Araxa. Učenci so bili naravnost navdušeni.

Peti razredi so se tokrat preselili na predmetno stopnjo, med »ta' velke«, natančneje v kemijsko učilnico, kjer je učiteljica Eva Pivk za učence pripravila zanimiv kemijski eksperiment, enega pa so v skupinah in po navodilih izvedli celo sami. Po novem naj bi bil najljubši predmet učencev 5. razreda kemija. Upam, da tako ostane čim dlje.

 

Ogled fotografij

 

Napisala:

Maruša Stres, prof.

 

 

1. oktober - Mednarodni dan starejših

 

 

Tudi naši učenci z učiteljicami so se odzvali povabilu, da starejše bolne in tiste v domovih za ostarele, razveselijo s svojim izdelkom.

Učenci so zavihali rokave in se lotili dela.

 

Nastale so čudovite risbice s posvetilom naših prvošolcev, tretješolcev in četrtošolcev. Sedmošolci pa so z učiteljico ustvarili čudovite lesene ploščice z lepimi mislimi, ki bodo razveselile marsikatero starejšo osebo in ji predale sporočilo, da niso sami in da mislimo na njih.

 

Izdelke smo poslali na NIJZ v Kranj, kjer jih bodo predali patronažnim sestram. Te jih bodo ponesle bolnim starostnikom na domu. Nekaj jih bodo poslali tudi v domove za ostarele. Pred dnevi pa smo prejeli posebno zahvalo, ki smo je bili nadvse veseli.

 

Pošilja jo ga. Marija Miša Ješe, regijska koordinatorica SMZŠ (Slovenske mreže zdravih šol):

"Najlepše se vam in vašim učiteljicam ter učencem zahvaljujem za prisrčne likovne risbice in izdelke, ki ste nam jih poslali. Likovne izdelke bodo patronažne sestre ponesle, v teh dneh, okoli 1. oktobra, ob Mednarodnem dnevu starejših, bolnikom in starejšim osebam, ki jih obiskujejo na domu. Izdelke, ki so pa bolj namenjeni oskrbovancem domov, bomo pa posredovali v domove starejših občanov.

Skupaj podpiramo vseslovensko akcijo, ki poteka ob Mednarodnem dnevu starejših pod sloganom: "Pokloni čas, polepšaj dan! ".

Hvala vsem!"

 

Ogled fotografij izdelkov

 

Petra Hrovat

 

Športni dan, 1. razred

 

 

Učenci prvih razredov smo se v sredo, 27.9.2023, udeležili Mini cicibanove olimpijade, ki je potekala v športnem parku Podmežakla.

Tam smo plesali, tekli, metali na koš, ciljali v gol, se igrali s padalom, se žogali,…Ker smo opravili vse naloge, smo bili vsi zmagovalci in smo prejeli tudi priznanja.

 

Naš prvi športni dan je bil vesel in razigran, mi pa utrujeni in zadovoljni.

 

Ogled fotografij 

 

Vodja ŠD : Mojca Udir, prof.

 

 

Medobčinsko atletsko tekmovanje

 

 

Nekateri učenci 2. in 3. razredov so se v torek, 26. 9. 2023, udeležili medobčinskega atletskega tekmovanja na OŠ Toneta Čufarja na Jesenicah.

Učenci so bili zelo uspešni, saj so osvojili kar 7 medalj in se v skupnem seštevku uvrstili na 4. mesto.

Vsi tekmovalci si zaslužijo čestitke za uspešno nastopanje, še prav posebej pa dobitniki medalj.

V galeriji si lahko ogledate nekaj fotografij s tekmovanja.

 

Dolar Irena

 

 

 

Naravoslovni dan tretješolcev: Obisk kmetije pr' Šimnovc

 

 

 V četrtek, 21. 9. 2023, so učenci tretjih  razredov obiskali ekološko kmetijo v Plavškem Rovtu. Pričakala jih je prijazna  gospa Tilka s svojo vnukinjo in vnukom in jih popeljala na pašnik, kjer so slišali zanimivosti o njihovih domačih živalih. Na zanimiv način jim je predstavila dejavnosti, s katerimi se ukvarjajo na njihovi kmetiji. Na kmetiji so si ogledali bivališča domačih živali in videli, kako poteka striženje ovac. V garaži so si od blizu ogledali traktor znamke Ferrari, kar je bilo še posebej zanimivo za nekaj učencev.  Razkazala jim je še njive, v daljavi njihov gozd in pašnik na planini Kočna. V hlevu so videli telička in poskusili domače dobrote, ki jih sami pridelujejo in predelujejo. Učenci so božali in pestovali tudi mačjega mladička.  Obisk na topel zadnji septembrski četrtek nam je res hitro minil.

 

Ogled fotografij

 

Vodja ND: Petra Hrovat, prof.

 

 

IZDELAVA ROBOTA IZ ODPADNE EMBALAŽE NA LJUDSKI UNIVEZI JESENICE

 

V sredo, 20.9., smo  z učenci 4. a obiskali Ljudsko univerzo Jesenice, kjer smo izdelali robota iz odpadne embalaže. En teden prej smo že začeli zbirati potreben odpadni material, kot so kartonske škatle in škatlice, tulce, plastične zamaške, itd. Hišnik nam je pomagal odpeljati material, mi pa smo se po 2 šolskih urah peš odpravili tja. Tam so nas pričakale izvajalke in hitro smo se lotili dela. Delali smo v skupinah po dva učenca. Cilj je bil izdelati izvirnega robota, iz različnih materialov, ki bo stoječ. Najprej smo izdelali skico, načrt robota, nato pa se zavzeto lotili izdelave. Ko so bili roboti dokončani smo bili povabljeni, v parih, da robota predstavimo, vse skupaj pa je povezovala naša učenka Leja. Pospravili smo mize, zaploskali vsakemu posebej in se zahvalili pomočnicam. Ker smo bili tako pridni in uspešni, smo za nagrado dobili še obeske Ljudske univerze Jesenice. Pred odhodom v šolo, smo preostanek neuporabljenega odpadnega materiala odnesli do ekološkega otoka in ga ločili na papir in plastiko.

 

Ogled fotografij

 

Jesenice, 21. 9. 2023

Razredničarka,

Ana Sampa

 

Šola v naravi - Bašanija

 

 

Letos smo se petošolci takoj na začetku šolskega leta odpravili v šolo v naravi. Šli smo v Bašanijo pri Savudriji. Na poti tja smo obiskali Postojnsko jamo in za večino učencev je bil to prvi obisk. V jami smo si ogledali različne kapnike in druge pojave ter spoznali človeško ribico. Kljub temu da je bila izkušnja res zanimiva, smo komaj čakali, da nas razdelijo v plavalne skupine in da se vržemo v morje.

Cel teden smo imeli lepo vreme, sijalo je sonce in morje je bilo še zelo toplo in čisto. Najboljši plavalci so svoje znanje plavanja okrepili in usvojili še druge plavalne tehnike, tisti manj sigurni pa so dodobra izpilili "žabico". Vredno se je bilo potruditi, saj smo na koncu prav vsi prejeli priznanja. Poleg plavanja smo imeli tudi pouk, kar zunaj, na travi, pod oljkami in na plaži, med školjkami. Tekmovali smo v pospravljanju sob, igrali športne igre, ustvarjali, hodili na sprehode, jedli sladoled in se odpravili celo na izlet z vlakcem do Umaga. Tam smo zapravili zadnje kovančke in se najedlji palačink, fritul in drugih dobrot.

Ko bi se vsaj šola vsako leto začela tako krasno!

 

Ogled fotografij

 

Petošolci