Prezihovvoranc.si
Cesta Toneta Tomšiča 5
Jesenice
4270
Slovenija
os-pv.jesenice@guest.arnes.si

Šolsko leto 2023/2024

 

 

Delavnica DRUGAČNOST ZDRUŽUJE

 

V petek, 12. 4. 2024, smo v 3. b razredu gostili odlično predavateljico in pisateljico gospo Alenko Kos, ki je z učenci izvedla delavnico DRUGAČNOST ZDRUŽUJE.

 

Prvi dve uri pouka so tako učenci neznansko uživali ob vodenju delavnice z zares čustveno temo za otroke, saj jim je odprla oči in srca za drugačne ljudje okrog njih, ki so tudi čuteča bitja, željna sprejemanja. Preko sedmih vrednot (sočutje, ljubezen, hvaležnost, odpuščanje, lepota, obilje, sreča – skupaj pa se povežejo v harmonijo), ki bi se jih v našem življenju morali vsi dobro zavedati in se po njih ravnati, so otroci dobili vpogled v vsakdanje odnose z vrstniki.

Neizmerno so uživali in bili veseli, da so imeli priložnost, po zaslugi sponzorstva Zavarovalnice Triglav, d.d., razmišljati o svojem vedenju do sočloveka v vsakdanjem življenju. Učenci so ves čas aktivno sodelovali, marsikaj novega spoznali in svoje vtise ob koncu prelili na list papirja.

Delavnico so spremljale tudi svetovalna delavka Tanja Lužnik Klinar, specialna pedagoginja Mojca Bohinc in socialna pedagoginja Lucija Mikelj.

Hvala gospe Alenki za še bolj odprta srca, knjižne nagrade in podarjene ključke ljubezni. Hvala tudi gospe Zinki Tereziji Zavrl iz Zavarovalnice Triglav za izvedeno delavnico.

 

Učenci so bili ob koncu povabljeni k projektu Z roko v roki v ustvarjanju mavričnega sveta, torej k udejanjanju dejanj za lepši svet. Vseh sedem vrednot naj bi vnesli v svoj vsakdanjik in na ta način prispevali k boljšim odnosom med ljudmi. Projekt se bo zaključil v Deželi vilinskega ključa, kamor bodo povabljeni nekateri sodelujoči učenci s starši.

 

Povezava do naših vtisov: https://www.vilinskikljuc.si/drugacnost-zdruzuje-vrednote-za-boljsi-svet-z-zavarovalnico-triglav-d-d-in-os-prezihov-voranc-12-4-2024/

 

In še nekaj slik s poučne delavnice.

 

Petra Hrovat, prof.,

razredničarka 3. b

 

Tretješolci na TD v zbirnem centru

 

Učenci 3. razredov smo imeli 8. 4. 2024 v okviru Tehniškega dne, ogled Zbirnega centra Jesenice. Videli smo, kako se ločeno zbira različne odpadke. Spoznali smo, da se večina teh odpadkov lahko predela in tako ne končajo na odlagališču, ampak v predelovalni industriji.

 

Zapomni si:

PRAVILNO LOČUJ IN OKOLJE VARUJ!

 

Ogled fotografij

 

Renata Magnik

 

Športni dan 5. r. - pohod po Lambergovi poti

 

 

 

V petek, 5. 4., smo se učenci 5. razreda odpravili na pohod po Lambergovi poti.

 

Krožno pohodniško pot smo začeli v Begunjah v rekreacijskem centru Krpin. Nadaljevali smo proti gozdnatemu pobočju in prispeli do dveh arheoloških najdišč (Njivice in jama Zijalka). V jami Zijalki, ki je verjetno služila kot človeško zatočišče v času mlajše kamene dobe, smo pojedli malico. Na poti smo se ustavili še ob Hudičevem gradiču, utrdbi brez vrat, kmalu pa nas je za ovinkom pričakal grad Kamen.

 

Športi dan smo zaključili na igralih v Krpinu.

 

 

Ogled fotografij

 

 

Deja Tratnik, vodja športnega dne

 

 

Tretješolci na pohodu po Jesenicah

 

 

Učenci 3. razredov so imeli v torek, 26. 3. 2024, predzadnji športni dan v tem šolskem letu – Pohod pa mestu Jesenice.

 

Naš pohod se je začel na Razgledni poti. Ko so prišli do Murove ulice, so si ogledali cerkev, prvo šolo na Jesenicah, vaško korito in številne stare zgradbe.

 

Pot nas je vodila tudi v Spominski park, ki so si ogledali številne kipe, grobove in čudovit nasad dreves in grmovij. Ogledali so si tudi Kosovo graščino.

 

Na igrišču pod Mežaklo so imeli počitek in malico, nato pa so si ogledali še kulturne znamenitosti na Stari Savi: Ruardovo graščino, Kasarno, Kolpern, dimnik in cerkev.

 

Tako so učenci pohod po Jesenicah izkoristili še za ogled številnih primerov kulturne dediščine na Jesenicah. O tem se namreč prav sedaj učijo pri predmetu SPO.

 

 

Ogled fotografij

 

 

Vodja ŠD: Irena Dolar

 

 

PETOŠOLCI V GLEDALIŠČU

Predstava in delavnice v Gledališču Toneta Čufarja

 

 

 

V ponedeljek, 25.3.2024, so učenci 5. razreda obiskali Gledališče Toneta Čufarja Jesenice. Ogledali so si predstavo Jaz, Batman. Sledile so delavnice, preko katerih so spoznali življenje gledališča. Ogledali so si zaodrje, se preizkusili v igri na čisto pravem odru, spoznali delo kostumografa, scenografa, lučkarja in tonskega mojstra ter se odeli v različne kostume, ki jih na odru nosijo igralci. Bilo je poučno in zabavno.

 

Ogled fotografij

 

 

Vodja KD: Anja Škraban

 

TEHNIŠKI DAN ZA UČENCE PREDMETNE STOPNJE

Velikonočni običaji

 

V ponedeljek, 25. 3., so učenci od 6. do 9. razreda imeli tehniški dan. Z učitelji so pekli potico, pletenice, zajčke in ptičke, ustvarjali iz lesa, rezali, šivali, lepili, zgibali ...

Preživeli smo lep dan in se mnogo novega naučili, nastalo pa je tudi veliko čudovitih izdelkov, ki so razstavljeni v avli šole.

 

Ogled fotografij

 

 

 

ANDERSENOV VEČER BRANJA

 

 

 

V petek, 22. marca 2024, je na naši šoli potekal tradicionalni Andersenov večer branja.

 

Letošnja rdeča nit je bila Danska, Andersenova dežela.

 

19 najbolj vestnih bralcev in bralk 5., 6. in 7. razredov se je zbralo v šoli ob pol šestih.

 

 

Po kratkem uvodu, kjer smo jim predstavile Andersena in njegovo deželo Dansko, so se razdelili v tri skupine in ob 6h začeli za različnimi delavnicami. Spoznavali so Vikinge in njihovo življenje, izdelali so vikinške meče, ščite in čelade, sestavili ogromno vikinško ladjo, izdelali so plakat zanimivosti Danske, z zastavicami so označili države avtorjev znane otroške in mladinske književnosti. Vsak si je izbral svoje rune in si s pirografom izdelal svoj obesek. Ena od skupin pa je poskrbela za skupno sladico večera, izdelali so namreč pravo dansko jabolčno torto v kozarčku.

 

 

Po večerji smo uredili razstavo v avli, nato pa smo se sproščali ob športnih igrah.

 

A večera s tem še ni bilo konec – letos smo se prvič odločili, da bomo prespali v šoli. V telovadnici smo si uredili prijetna ležišča in v sproščenem pogovoru in branju s svetilkami zaspali zelo pozno.

 

Ko smo se zjutraj po zajtrku poslovili, smo zbrali še vtise, ki so bili vsi pozitivni.

 

 

Ogled fotografij

 

 

Mentorice: Erika Vidrgar, Barbara Troha Šimnic, Kristina Vilič.

 

 

MEDREGIJSKO SREČANJE ŠOLSKIH PARLAMENTOV

 

V sredo, 20. marca 2024, smo se učenci šolskih parlamentov Zgornje Gorenjske srečali na OŠ 16. decembra Mojstrana. Tema je bila že drugo leto duševno zdravje mladih.

 

V sodelovanju smo se pogovarjali o pomembnosti spanja, medsebojnih odnosih in vplivu tehnologije na naše zdravje. Imeli smo se lepo, saj smo spoznali in sodelovali z učenci drugih šol. Zanimivo je bilo izvedeti, kako razmišljajo tudi drugi učenci in kako podobne so naše težave.

 

Naslednje leto bomo medobčinski šolski parlament gostili na naši šoli.

 

OŠ Prežihovega Voranca smo zastopali: Valerij Luzar, Žana Žagar, Nika Vister in Eros Imamović pod mentorstvom Barbare Troha Šimnic.

 

 

Naravoslovni dan za 3. razrede: Ogled Blejskega gradu

 

 

V sredo, 20. 3. 2024, na sončen in prvi pomladni dan, so si tretješolci ogledali Blejski grad. Najprej so si v Viteški dvorani ogledali poučna filma o nastanku Blejskega jezera in razvoju Blejskega gradu. Nato so si ogledali grajsko tiskarno, muzej in grajsko kapelico. V muzeju so učence najbolj navduševale zbirke orožja, voščene lutke in vsi drobni predmeti, s pomočjo katerih so bolje spoznali življenje na gradu nekoč. Uživali so ob pogledu na Blejsko jezero, saj je bil zaradi sončnega vremena reč čudovit. Sledila je malica in sestop po stopnicah do Blejskega jezera, kjer so videli račke in laboda. Po povratku v šolo so učenci pripovedovali, da jim je bil obisk Blejskega gradu zanimiv in poučen.

 

Ogled fotografij

 

Vodja ND: Petra Hrovat

 Pomladni tek

 

 

V soboto, 16. 3. 2024 je na Stari Savi potekal rekreativni Pomladni tek 2024. Iz naše šole se je teka udeležilo 84 učencev, večinoma iz razredne stopnje. Najprej je bilo skupno ogrevanje s Chorchypom, potem pa je sledil start teka, na katerem so otroci pretekli poljubno število krogov. Krog je bil dolg 600 metrov. Na cilju je vsak otrok dobil medaljo. Po teku smo se posladkali tudi s slastnimi kremnimi rezinami.

 

Čestitke vsem tekačem!

 

Ogled fotografij

 

Pripravila:

Ajda Teran, prof. športne vzgoje,

Koordinatorka teka

Petošolci za volanom

 

 

V sredo, 13. 3., so se učenci 5. razreda preizkusili v vožnji z mini avtomobilčki.

 

Program Jumicar otroke poučuje, kako se vesti v prometnem okolju tako, da so postavljeni v vlogo voznika in doživljajo dogodke na način, kot jih zaznava voznik v pravem prometu.

 

Zabavno je bilo, kliknite za ogled fotografij.

 

Deja Tratnik

 

Sodelovanje večjih in manjših c-jevcev

Razredničarki 3. c, Renata Magnik, in 7. c, Tatjana Otovič, sva se domenili za medvrstniško druženje učencev. 7. marca so sedmošolci pomagali tretješolcem pri izdelavi inšrtumentov tam tam. Takega sodelovanja so že vsi dobro vajeni, zato je delo steklo brez težav.

 

Tedniški dan četrtošolcev: Izdelava svetilnikov

 

V četrtek, 7. 3. 2024, smo imeli učenci 4. razredov tehniški dan. Izdelali smo svetilnik.

 

V uvodnem delu ure smo si najprej ogledali fotografije svetilnikov po svetu in spoznali, kakšen je njihov namen. Učenci so izvedeli tudi nekaj zanimivih ljubezenskih zgodb, vezanih na savudrijski svetilnik, ki si ga bodo ogledali v šoli v naravi v 5. razredu. Po malici smo se lotili izdelave. Najprej smo izdelali tulec, ki je predstavljal stene in ga pobarvali v značilnih barvah ter streho. Nato smo pripravili žice in jih povezali z žarnico. Žarnico smo pritrdili na vrh, čez pa postavili streho.

 

Na koncu smo svetilnike preizkusili z baterijo.

 

Ogled fotografij

 

 

 

 

Vodja tehniškega dne

 

Ana Sampa

 

 

Jesenice, 8. 3. 2024

Prijateljski turnir v mini odbojki

 

V soboto 2.3 je OK Jesenice organiziral prijateljski turnir v mini odbojki. Na turnirju so sodelovale tudi učenke in 2 učenca naše šole. Urili smo se v igranju odbojke in stkali nova prijateljstva.

 

Ogled fotografij

 

Sergeja Podnar

 

Naši nogometaši grejo v polfinale

 

 

V četrtek, 15. 2., smo na šoli gostili četrfinale državnega prvenstva v nogometu za osnovnošolce.

To čast smo dosegli z izjemno ekipo devetošolcev: Emin Balagić, Ajlin Burzić, Eman Gorinjac, Adis Husić, Benjamin Jakupović, Mark Jovanov, Alen Kapić, Alan Lemeš, Lian Redžić, Tarik Vukalić, ki jih vodi učitelj Gregor Gosar.

 

Na turnirju so igrale štiri ekipe, poleg naše še ekipe OŠ Danile Kumar iz Ljubljane, OŠ Louisa Adamiča Grosuplje ter OŠ Brusnice.

 

Vse tekme so bile zelo napete, igralce so glasno spodbujali učenci, učitelji, starši ter predstavniki lokalnih športnih organizacij.

 

Naši fantje so neporaženi osojili 1. mesto in se uvrstili v polfinalni del državnega tekmovanja, napredovala je tudi ekipa OŠ Brusnice.

Za najboljšega igralca turnirja so izbrali Marka Jovanova, najboljši strelec je bil Alen Kapić. Najboljši vratar je bil Ljubljančan Matej Deželak.

Priznanja je ekipam podelil nekdanji slovenski reprezentant, ki je nogometne korake začel na Jesenicah, Miral Samardžić.

 

Ogled fotografij

 

Tehniški dan za osmošolce

 

Obisk srednje šole na Jesenicah in voden ogled obrata Acroni Jesenice-SIJ

 

V okviru tehniškega dne, kjer si učenci vsako leto ogledajo eno od izbranih srednjih šol, so osmošolci 12. 2. 2024 obiskali obrat železarne Acroni-SIJ na Koroški Beli. Poskrbljeno je bilo za varnost, saj so dobili zaščitno čelado, očala in  odsevno oblačilo z  napisom OBISKOVALEC.  Skupaj z vodičem so prehodili obrat blooming – Steckel , ki omogoča valjanje pločevine širine 2.500 mm.

V nadzorni kabini so videli računalniško vodenje postopka valjanja slabov, navijanja in rezanja pločevine, ki poteka v prijetno toplem okolju.

 

Ogled fotografij

 

Anita Kosem, prof. bio.

 

Četrtošolci so izdelali hranilnike

 

 

V petek, 9. 2. 2024, smo imeli učenci 4. razredov tehniški dan. Tokrat smo izdelali hranilnik in sicer iz lesa in lepenke. Najprej smo si ogledali načrt in pripravili potreben material, nato smo se po korakih lotili izdelave. Iz lepenke smo izdelali stene, nato streho. Potruditi smo se morali pri risanju, rezanju in lepljenju, da je bil izdelek natančno narejen. Ker nam je ostalo še nekaj časa, smo izdelali še kompas, ki nam bo v veliko pomoč pri orientaciji, saj se pri družbi ravno pogovarjamo o tem. Izdelke smo ponosno odnesli domov.

 

Ogled fotografij

 

Vodja tehniškega dne

 

Ana Sampa

 

Področno tekmovanje v odbojki

 

 

V četrtek, 25. 1., so se dekleta 8. in 9. razredov udeležila področnega prvenstva Gorenjske v odbojki v Kranju. Pomerila so se z OŠ Bled in OŠ Jakoba Aljaža Kranj. V finale se jim ni uspelo uvrstiti, so se pa učenke potrudile in odnesle zanimivo izkušnjo. Obljubile so, da bodo pridno trenirale in se drugo leto borile za finale.

 

Slike s prvenstva

 

Sergeja Podnar

 

Zimski športni dan za tretješolce

 

 

Učenci 3. razredov so imeli v četrtek, 25. 1. 2024, zimski športni dan.

 

Sankali so se na smučišču v Gozd Martuljku. Sankala sta se po dva učenca skupaj. Učenci so res uživali v spuščanju po hribu, kepanju, valjanju po snegu…

 

Vmes je bil seveda tudi odmor za malico in topel čaj. Prijetno športno dopoldne je kar prehitro minilo in vsi zadovoljni in rahlo utrujeni so se odpeljali proti šoli.

 

Ogled fotografij

 

Vodja ŠD: Irena Dolar

 

Drugošolci na snegu

 

 

V sredo, 24.1., smo 2. razredi imeli športni dan. Odšli smo v Gozd Martuljek na sankanje. Pričakalo nas je lepo vreme in velikooo snega. Poleg sankanja smo nekateri izkoristili sneg še za kepanje, valjanje po snegu, delanje angelčkov,...Učenci so se strinjali, da je bil to najboljši dan.

 

Ogled fotografij

 

Sergeja Podnar

Predavanje Pasti interneta v društvu Žarek

 

V sredo, 20. 12. 23, so učenci naše šole pod mentorstvom učiteljic Anite Kosem in Barbare Troha Šimnic gostovali v društvu Žarek na Jesenicah.

Predstavili so film, priredbo pravljice Cesarjeva nova oblačila, s katerim so lani zmagali na tekmovanju Slovenščina ima dolg jezik.

Film odpira aktualne teme, kot so odraščanje, spletno oglaševanje, vpliv influensarjev …, o katerih smo se pogovarjali po ogledu filma.

Sodelovali so: Valerij Luzar, Ela Muratović, Mia Kocijančič in Žana Žagar.

 

 

V društvu Žarek so se nam zahvalili za sodelovanje in pozdravili podobne projekte.

 

 

B. Troha Šimnic in A. Kosem

 

Novoletno rajanje

 

20. in 21. decembra je razredna in predmetna stopnja praznično zaživela v plesnih ritmih. Obiskali so nas animatorji in plesalci plesne šole Studio Ritem iz Kranja. Naučili smo se nekaj plesnih korakov in zaplesali praznikom naproti.

 

 

Ogled fotografij

 

Vodja KD

Mirjam Mandelc

 

Športni dan, 8. in 9. razred

Medrazredni turnirji

 

V ponedeljek, 18. 12., smo na šoli izvedli medrazredne turnirje v nogometu in odbojki. Vsi učenci so pokazali izjemno borbenost, mnogo tekem je bilo zelo napetih.

 

V preglednici so rezultati po skupnem seštevku vseh tekem.

 

 

DEKLETA

(odbojka)

FANTJE

(nogomet)

 

8. razred

1. mesto - 8. b

2. mesto - 8. c

3. mesto - 8. a

1. mesto - 8. c

2. mesto - 8. a

3. mesto - 8. b

 

9. razred

1. mesto - 9. c

2. mesto - 9. b

3. mesto - 9. a

1. mesto - 9. a

2. mesto - 9. b

3. mesto - 9. c

 

 

Obisk dedka Mraza

 

 

Spet je tu praznični čas in z nami je bil dedek Mraz. Okrasili smo praznične smrečice in pričakali dobrega moža. V petek, 15. 12. 2023 so se učenci prvega in drugega razreda zbrali v telovadnici, kjer jih je obiskal dedek Mraz.

Gozdne živali v predstavi domače gledališke skupine, so imele hude težave. Bilo je neznansko vroče, dobili so ogromno število pisem otrok, ki si želijo darila. Gospod Polh pa ni bil v nobeno pomoč veverici pri zavijanju daril, saj je bil že pripravljen na zimsko spanje. Pa še zima zamuja in snega od nikoder. Na koncu živalim le uspe, da odpravijo vse težave, ki jim pridejo na proti. Po končani predstavi pa je dedek Mraz le prišel, skupaj z dvornim norčkom. Učenci so ga pozdravili in mu za začetek zapeli pesmico Siva kučma, ki je je bil zelo vesel. Obdaril nas je s slastnimi bonboni in prvošolce v razredu presenetil z darili.

 

Ogled fotografij

 

Zapisala Nataša Krajnc z mentoricama Mirjam Mandelc in Marušo Stres.

 

 

Petošolci so prvaki v MDO

 

 

V četrtek, 14. 12., so se učenci 5. razreda udeležili tekmovanja v igri med dvema ognjema na OŠ Koroška Bela. Borbena igra jih je pripeljala do zmage. Bravo Prežihovci!

 

Deja Tratnik

 

 

 

Področno tekmovanje v košarki

 

V sredo, 13. 12. 2023, smo na naši šoli izvedli področno tekmovanje v košarki. Zbralo se je 6 moštev z gorenjskih osnovnih šol.

 

Najbolje so se odrezali radovljiški košarkarji, drugo mesto je osvojila ekipa z OŠ Žiri, tretje pa fantje z OŠ Franceta Prešerna Kranj. Naši fantje so pristali na petem mestu.

 

Tekmovanje je organiziral naš učitelj, gospod Grega Gosar, tekmovalce je pozdravil pomočnik ravnateljice, gospod Matjaž Gale, za kulturni del programa s himno in vsem dobro znano pesmijo Siva pot pa je poskrbel 9. c pod vodstvom gospe Metke Gregorič. Za presenečenje so poskrbele tudi plesalke iz 7. b. V veliko pomoč pri organizaciji in izvedbi sta bili tudi učiteljici športa, gospe Inga Lambergar in Božena Ržen, zahvala pa gre tudi gospodu Gašperju Pircu, ki je skrbel za varnost.

Za organizacijo tako velikega dogodka smo potrebovali tudi zunanjo pomoč, ki sta jo zagotovila KK Jesenice in Zavod za šport Jesenice.

 

Vsem navedenim se iskreno zahvaljujemo, posebno zahvalo pa namenjamo tudi vsem navijačem (učencem in učiteljem), saj ste poskrbeli za to, da našim fantom ni bilo preveč hudo, ko žoga ni in ni hotela v koš.

 

 

Ogled fotografij 

Predpraznični tehniški dan (6.-9. r.)

 

 

V torek, 5. 12., je na šoli potekal tehniški dan za učence 6., 7., 8. in 9. razreda na temo novega leta.

Učenci 6. in 7. razreda so z izdelavo hišk okrasili avlo šole, seveda pa ne manjka niti novoletna jelka. Osmošolci so izdelovali različne izdelke za prodajo na šolskem bazarju, 9. razredi pa so pridno izdelovali voščilnice za Veselo pošto.

Kako je vse skupaj uspelo, si lahko pogledate tukaj ali pa kar v avli šole.

 

 

Katrca Horvat

 

3. r.: TD - Izdelava novoletnih okraskov

 

 

V petek, 1. 12. 2023, so imeli učenci 3. razredov tehniški dan. Razdeljeni so bili v tri skupine.

Vsak je izdelal tri okraske: snežno kroglo, zasneženo hišico in snežinko. Pri delu so zelo uživali, kar se je videlo na njihovih nasmejanih obrazih.

Na koncu so okrasili razred in hodnik pred učilnicami.

 

Vsem želim prijetne, mirne in vesele praznike.

 

Ogled fotografij

 

Vodja TD: Renata Magnik, 3.c

 

 

VESELI DECEMBER - Ustvajranje medenjakov za novoletno jelko

 

 

 

V sredo, 29. 11. 2023, smo imeli delavnico peke medenjakov za novoletno jelko. Na delavnici je bilo 10 učencev iz 6., 7. in 8. razreda. V prijetnem vzdušju smo s pomočjo iz kuhinje,  ge. Mili, in pod mojim mentorstvom uspeli izdelati čudovite medenjake, ki bodo v decembru krasili našo jelko v avli šole.

 

Več si lahko ogledate na fotografijah.

 

 

Naj dodam, da so bili učenci zadovoljni in si želijo še več takšnih druženj.

 

Katrca Horvat

 

 

Petošolci v Tehniškem muzeju Slovenije

 

Petošolci smo 23. in 24. 11. obiskali Tehniški muzej Slovenije v Bistri. Ogledali smo si več muzejskih oddelkov (lesnega, tekstilnega, lovskega), najbolj pa nas je navdušil avtomobilski z obsežno zbirko Titovih avtomobilov in drugih starih prevoznih sredstev. Preizkusili smo se tudi v nitni grafiki, kjer smo s prepletanjem raznobarvnih niti izdelali okrasni izdelek.

 

 

Ogled fotografij

 

Zapisala: Deja Tratnik, prof.

 

 

Medobčinsko tekmovanje v odbojki za starejše deklice

 

 

V četrtek, 16.11, je na OŠ Toneta Čufarja potekalo medobčinsko šolsko tekmovanje v odbojki za starejše deklice.

Našo šolo so zastopale: Hana Dolinar, Ela Buvač, Tijana Simijonov, Žana Žagar, Tinkara Eniko, Patricija Petric, Tanaya Alagić, Inara Vukalić, Maša Ečimović, Zana Ramić. Dekleta so premagale OŠ Koroška Bela in OŠ Mojstrana. OŠ Toneta Čufarja pa je bila premočna.

Zasedle so odlično 2. mesto. Čestitke.

 

Ogled fotografij

 

Napisala: Sergeja Podnar

Vozim, vendar ne hodim

 

 

Devetošolci so spoznali Žiga Breznika, ki nam je v petek, 10. 11. 2023, predstavil svojo življenjsko zgodbo. Njegova izkušnja ga je zaznamovala za celo življenje. Povedal nam je zgodbo o tem, kako je postal paraplegik pri dvajsetih letih. Danes, po skoraj 30 letih življenja na invalidskem vozičku, je športno aktiven, poročen in si je ustvaril družino. Pred prometno nesrečo se je več let resno ukvarjal s plesanjem standardnih in latinskoameriških plesov. Bil je štirikratni državni prvak.

 

Učencem je najprej predstavil vzroke za prometne nesreče vse od nerabe varnostnega pasu v avtu, rabe mobilnega telefona, skakanja v vodo, do vožnje pod vplivom alkohola. Izpostavil je, kako pomembno je, da je voznik osredotočen na promet oz. vožnjo, še zlasti, ko je potnikov v avtu več.  Posledično lahko ti dejavniki tveganja usodno vplivajo na voznika in vse ostale udeležence v  prometu.

 

Učencem je pokazal posnetke Zavoda Vozim, vendar ne hodim. Še posebej je poudaril, kaj se zgodi s človekom, ki v avtu ni pripet, kar se je zgodilo tudi njemu, saj je med nesrečo zletel skozi okno avtomobila in ni bil krivec zanjo. Nazorno in poučno  je opozoril na zakone fizike; vpliv mase in hitrosti med vožnjo ob trku.  

 

Apeliral je na učence, naj nosijo zaščitne čelade pri vožnji z električnim skirojem oz. kolesom. To usodno in izdatno vpliva na voznika in lahko vodi v hujše nepovratne posledice.

 

Po nesreči je bil v komi več dni in tako hudo poškodovan, da je rehabilitacija trajala 9 mesecev. Zanj je to pomenilo trajno invalidnost spodnjih okončin. Zelo težka rehabilitacija je potekala v Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu – Soča v Ljubljani. Preživel je verjetno tudi zaradi ukvarjanja s športom.

 

Učencem je predstavil težave, ki jih kot invalidna beseda ima in kje so pasti. Kot invalid je dolga leta tekmoval v monoskiju in omenil znanega Jeseničana Jerneja Slivnika.  Zdaj veliko kolesari s posebnim kolesom prirejenim zanj. Povedal je, da je njegovo življenje vsaj za 1/3 dražje od njihovega.

 

Učencem je položil na srce naj bo šport del njihovega vsakdana kar jim bo omogočilo boljše in zdravo življenje.

 

 

 

Zapisala: Uršula Žumer, prof.

 

 

 

Slovenska kulturna dediščina

 

Jaz pa ti pa židana marela

 

Šestošolci so 23. 10. spoznavali bogastvo slovenske kulture. Učiteljice slovenščine smo jim predstavile ljudske običaje, narodno nošo, posebnosti ljudskih obrti ipd., nato pa nam je zunanja poznavalka ljudskih plesov predstavila nekaj najosnovnejših korakov in nas seznanila s simboliko plesov. Dan je bil še ena priložnost, da se spomnimo, kako pomembno je za razcvet nekega naroda poznavanje in ohranajnje njegovih korenin.

 

Ogled fotografij

 

Anita Malić Cumbo

 

Tretješolci o čustvih

 

 

Tretješolci so dan namenili spoznavanju čustev - poslušali so pravljico o Kralju, ki ni maral starih ljudi, likovno ustvarjali in prepevali pesmi.

Dan je vsem hitro minil, domov pa smo odšli veliko bogatejši.

 

Nekaj utrinkov dogajanja si lahko ogledate tukaj.

Zapisala: Renata Magnik, vodja TD

 

Utrinki iz šole v naravi za nadarjene učence

 

Vikend tabor je bil razsikovalen, aktiven, zanimiv in zabaven. Pohajkovali smo po čarobnem Piranu. Imeli smo se super. Celo supali smo in se kopali v toplem morju.

 

Ogled fotografij

Uršula Žumer, vodja tabora za nadarjene

 

Tretješolci na športnem dnevu

 

 

Učenci 3. razredov so imeli v torek, 17. 10. 2023, drugi športni dan.

Z avtobusom so se odpeljali do Zabreznice, od tam pa peš odšli po gozdni poti do Rodin. Med potjo so opazovali polja, travnike in gore. Počitek je bil namenjen malici in sprostitvi.

Na Rodinah so se učenci igrali na zanimivih in prijetnih igralih.

 

Ogled fotografij 

 

Vodja ŠD: Irena Dolar

 

Delavnica na temo drugačnosti

 

 

V 2. razredih smo v mesecu oktobru izvedli delavnice na temo drugačnosti in prebrali knjigo Zmorem. V knjigi je predstavljena Jakobova zgodba, namenjena malim in velikim, zgodba o vztrajnosti malega junaka z opornico in posebnimi prstki, ki nas na preprost način povabi k razumevanju in s tem sprejemanju drugačnosti. Jakob nas z iskreno otroško razigranostjo ob pripovedi z izbranimi sličicami povabi v svoj vsakdan. Vsakodnevno dokazuje, da je premagovanje ovir bistveno lažje v prijaznem svetu, v katerem je vsak drugačen, a hkrati tako enak drugemu − željan sprejemanja in ljubezni od prvega dne.

 

Neja Komočar

 

Jesenski medobčinski kros

 

V sredo, 11. 10., so v Športnem parku Podmežakla priredili medobčinski kros občin Jesenice, Kranjska Gora in Žirovnica. Našo šolo je dobro zastopalo veliko učencev, pohvala gre tudi učiteljicam in učencem, ki so z navijanjem podpirali vse tekmovalce.

Z medaljami okrog vratu in širokimi nasmehi na obrazih so s tekmovanja odšli štirje naši učenci:

- četrtošolka Milica Svjetlanović,

- osmošolka Hana Dolinar,

- osmošolec Amil Vojniković,

- osmošolec, ki je tekmoval v kategoriji devetošolcev, Suarim Latić.

 

Vsem sodelujočim, zlasti pa zmagovalcem ISKRENE ČESTITKE.

 

V galeriji si oglejte fotografije učencev na zmagovalnih stopničkah.

 

A. Malić Cumbo

 

Četrtošolci v Planinskem muzeju Mojstrana

 

 

V ponedeljek, 9. 10. 2023, smo imeli učenci 4. razredov 1. naravoslovni dan in sicer v Planinskem muzeju Mojstrana. Najprej smo si ogledali film o zgodovini planinarjenja, slavnih slovenskih alpinistih in o samem muzeju. Nato je ena skupina odšla pred muzej, kjer smo spoznali delo gorske reševalne službe. Ogledali smo si tudi bivak, namenjen prenočitvi planincev v visokogorju. V drugem delu smo izdelali helikopter iz lesa. Na koncu smo si v zgornjem nadstropju ogledali muzej- nagačene živali, opremo, ki so jo v preteklosti uporabljali planinci, itd. Učenci so se lahko preizkusili tudi v interaktivni igri in ob koncu bili nagrajeni z darilcem- magnetom. 

 

Ogled fotografij

 

Vodja tehniškega dne,

Ana Sampa

 

Jesenice, 10. 10. 2023

 

TEDEN OTROKA

 

 

Teden otroka vsako leto obeležujemo v prvem tednu oktobra, ko pozornost širše javnosti z različnimi dejavnosti želimo usmeriti na otroke in mladino. Letošnji teden otroka poteka od 2. do 8. oktobra 2023. Slogan se glasi »ZAKAJI IN ZATOJI RADOVEDNOSTI«. Radovednost pomeni zanimanje za različne stvari. Vodi nas k odkrivanju sveta okoli nas in raziskovanju znanja. Ko smo radovedni, se “aktiviramo” in začnemo raziskovati tisto, kar nas zanima. Z radovednostjo napredujemo, prihajamo do novega znanja, novih izkušenj in spoznanj. Otroci kažejo radovednost s spraševanjem ter željo po odkrivanju nečesa novega. Otroci so radovedni do vsega, kar počnejo, kar opazujejo. Skozi igrivo raziskovanje zadovoljijo svojo radovednost in jo na ta način razvijajo. Otroci niso zaznamovani s predsodki, domnevami ali zgodovinskim okvirom, ki lahko razblini to, kar opazujejo in spoznavajo. Radovednost pomaga otrokom odkrivati in razumeti svet. 

Najpogostejše otroško vprašanje je “zakaj …”, temu pa sledi odgovor: “zato …”. In zato tudi takšen naslov letošnje osrednje teme.

 

Tudi na naši šoli Osnovni šoli Prežihovega Voranca Jesenice vsako leto organiziramo pester teden za naše učence in jim poleg izobraževanja ponudimo še nekaj več.

 

1. dan smo začeli z jutranjo pravljico po šolskem radiu in učence pozvali z reševanju nagradne uganke.

V prvem in drugem nadstropju razredne stopnje smo pripravili različne talne igre in tako učencem ponudili pestro preživljanje aktivnega odmora. Teden so otvorili učenci 1. in 3. razredov. Pozabavali so se na ristancu, odigrali partijo križcev in krožcev ter telovadili na twisterju. Da pa ne bo samo zabava, ampak tudi nekaj učenja, so na stopnicah spoznavali račune poštevanke.

 

2. dan tedna otroka je bil dan za kino. Učenci od 1. – 4. razreda so si v Kinu Železar ogledali risani film Preprosto super. Na aktivnem odmoru pa so uživali učenci 5. razredov, saj so imeli celo razredno stopnjo kar zase.

 

3. dan je bilo na šoli še posebej pestro dogajanje. Učence 4. razredov so obiskali iz društva Bioexo, kjer so združeni ljubitelji eksotičnih živali. Učenci so spoznavali življenje teh eksotičnih živali, imeli pa so se jih priložnost tudi dotakniti, celo držati v rokah. Spoznali smo madagaskarskega piskajočega ščurka Štefana, mladiča rdečerepega udava Felixa, ptičjega pajka Rozi, bradato agamo Tineta in za finale še odraslega rdečerepega udava Araxa. Učenci so bili naravnost navdušeni.

Peti razredi so se tokrat preselili na predmetno stopnjo, med »ta' velke«, natančneje v kemijsko učilnico, kjer je učiteljica Eva Pivk za učence pripravila zanimiv kemijski eksperiment, enega pa so v skupinah in po navodilih izvedli celo sami. Po novem naj bi bil najljubši predmet učencev 5. razreda kemija. Upam, da tako ostane čim dlje.

 

Ogled fotografij

 

Napisala:

Maruša Stres, prof.

 

 

1. oktober - Mednarodni dan starejših

 

 

Tudi naši učenci z učiteljicami so se odzvali povabilu, da starejše bolne in tiste v domovih za ostarele, razveselijo s svojim izdelkom.

Učenci so zavihali rokave in se lotili dela.

 

Nastale so čudovite risbice s posvetilom naših prvošolcev, tretješolcev in četrtošolcev. Sedmošolci pa so z učiteljico ustvarili čudovite lesene ploščice z lepimi mislimi, ki bodo razveselile marsikatero starejšo osebo in ji predale sporočilo, da niso sami in da mislimo na njih.

 

Izdelke smo poslali na NIJZ v Kranj, kjer jih bodo predali patronažnim sestram. Te jih bodo ponesle bolnim starostnikom na domu. Nekaj jih bodo poslali tudi v domove za ostarele. Pred dnevi pa smo prejeli posebno zahvalo, ki smo je bili nadvse veseli.

 

Pošilja jo ga. Marija Miša Ješe, regijska koordinatorica SMZŠ (Slovenske mreže zdravih šol):

"Najlepše se vam in vašim učiteljicam ter učencem zahvaljujem za prisrčne likovne risbice in izdelke, ki ste nam jih poslali. Likovne izdelke bodo patronažne sestre ponesle, v teh dneh, okoli 1. oktobra, ob Mednarodnem dnevu starejših, bolnikom in starejšim osebam, ki jih obiskujejo na domu. Izdelke, ki so pa bolj namenjeni oskrbovancem domov, bomo pa posredovali v domove starejših občanov.

Skupaj podpiramo vseslovensko akcijo, ki poteka ob Mednarodnem dnevu starejših pod sloganom: "Pokloni čas, polepšaj dan! ".

Hvala vsem!"

 

Ogled fotografij izdelkov

 

Petra Hrovat

 

Športni dan, 1. razred

 

 

Učenci prvih razredov smo se v sredo, 27.9.2023, udeležili Mini cicibanove olimpijade, ki je potekala v športnem parku Podmežakla.

Tam smo plesali, tekli, metali na koš, ciljali v gol, se igrali s padalom, se žogali,…Ker smo opravili vse naloge, smo bili vsi zmagovalci in smo prejeli tudi priznanja.

 

Naš prvi športni dan je bil vesel in razigran, mi pa utrujeni in zadovoljni.

 

Ogled fotografij 

 

Vodja ŠD : Mojca Udir, prof.

 

 

Medobčinsko atletsko tekmovanje

 

 

Nekateri učenci 2. in 3. razredov so se v torek, 26. 9. 2023, udeležili medobčinskega atletskega tekmovanja na OŠ Toneta Čufarja na Jesenicah.

Učenci so bili zelo uspešni, saj so osvojili kar 7 medalj in se v skupnem seštevku uvrstili na 4. mesto.

Vsi tekmovalci si zaslužijo čestitke za uspešno nastopanje, še prav posebej pa dobitniki medalj.

V galeriji si lahko ogledate nekaj fotografij s tekmovanja.

 

Dolar Irena

 

 

 

Naravoslovni dan tretješolcev: Obisk kmetije pr' Šimnovc

 

 

 V četrtek, 21. 9. 2023, so učenci tretjih  razredov obiskali ekološko kmetijo v Plavškem Rovtu. Pričakala jih je prijazna  gospa Tilka s svojo vnukinjo in vnukom in jih popeljala na pašnik, kjer so slišali zanimivosti o njihovih domačih živalih. Na zanimiv način jim je predstavila dejavnosti, s katerimi se ukvarjajo na njihovi kmetiji. Na kmetiji so si ogledali bivališča domačih živali in videli, kako poteka striženje ovac. V garaži so si od blizu ogledali traktor znamke Ferrari, kar je bilo še posebej zanimivo za nekaj učencev.  Razkazala jim je še njive, v daljavi njihov gozd in pašnik na planini Kočna. V hlevu so videli telička in poskusili domače dobrote, ki jih sami pridelujejo in predelujejo. Učenci so božali in pestovali tudi mačjega mladička.  Obisk na topel zadnji septembrski četrtek nam je res hitro minil.

 

Ogled fotografij

 

Vodja ND: Petra Hrovat, prof.

 

 

IZDELAVA ROBOTA IZ ODPADNE EMBALAŽE NA LJUDSKI UNIVEZI JESENICE

 

V sredo, 20.9., smo  z učenci 4. a obiskali Ljudsko univerzo Jesenice, kjer smo izdelali robota iz odpadne embalaže. En teden prej smo že začeli zbirati potreben odpadni material, kot so kartonske škatle in škatlice, tulce, plastične zamaške, itd. Hišnik nam je pomagal odpeljati material, mi pa smo se po 2 šolskih urah peš odpravili tja. Tam so nas pričakale izvajalke in hitro smo se lotili dela. Delali smo v skupinah po dva učenca. Cilj je bil izdelati izvirnega robota, iz različnih materialov, ki bo stoječ. Najprej smo izdelali skico, načrt robota, nato pa se zavzeto lotili izdelave. Ko so bili roboti dokončani smo bili povabljeni, v parih, da robota predstavimo, vse skupaj pa je povezovala naša učenka Leja. Pospravili smo mize, zaploskali vsakemu posebej in se zahvalili pomočnicam. Ker smo bili tako pridni in uspešni, smo za nagrado dobili še obeske Ljudske univerze Jesenice. Pred odhodom v šolo, smo preostanek neuporabljenega odpadnega materiala odnesli do ekološkega otoka in ga ločili na papir in plastiko.

 

Ogled fotografij

 

Jesenice, 21. 9. 2023

Razredničarka,

Ana Sampa

 

Šola v naravi - Bašanija

 

 

Letos smo se petošolci takoj na začetku šolskega leta odpravili v šolo v naravi. Šli smo v Bašanijo pri Savudriji. Na poti tja smo obiskali Postojnsko jamo in za večino učencev je bil to prvi obisk. V jami smo si ogledali različne kapnike in druge pojave ter spoznali človeško ribico. Kljub temu da je bila izkušnja res zanimiva, smo komaj čakali, da nas razdelijo v plavalne skupine in da se vržemo v morje.

Cel teden smo imeli lepo vreme, sijalo je sonce in morje je bilo še zelo toplo in čisto. Najboljši plavalci so svoje znanje plavanja okrepili in usvojili še druge plavalne tehnike, tisti manj sigurni pa so dodobra izpilili "žabico". Vredno se je bilo potruditi, saj smo na koncu prav vsi prejeli priznanja. Poleg plavanja smo imeli tudi pouk, kar zunaj, na travi, pod oljkami in na plaži, med školjkami. Tekmovali smo v pospravljanju sob, igrali športne igre, ustvarjali, hodili na sprehode, jedli sladoled in se odpravili celo na izlet z vlakcem do Umaga. Tam smo zapravili zadnje kovančke in se najedlji palačink, fritul in drugih dobrot.

Ko bi se vsaj šola vsako leto začela tako krasno!

 

Ogled fotografij

 

Petošolci