Prezihovvoranc.si
Cesta Toneta Tomšiča 5
Jesenice
4270
Slovenija
os-pv.jesenice@guest.arnes.si

43. srečanje šol s Prežihovim imenom

Zapis: Ravnateljica Jelka Kusterle

 

Letos smo na šoli težko čakali na pomemben dogodek – na 43. srečanje osnovnih šol z imenom slovenskega pisatelja Prežihovega Voranca, na 43. prežihijado, kot ji po domače rečemo, ki se je odvila 17. in 18. maja 2024.

 

 

Ogled fotografij

 

Na Jesenicah se je zbralo vseh sedem členov Prežihove »verige«: prežihovci iz Maribora, Raven na Koroškem, Bistrice pri Lendavi, Doline pri Trstu, Doberdoba, Ljubljane ter mi, gostitelji. Z zadovoljstvom smo sprejeli 17 odraslih in 35 učencev.

 

V naših šolskih kronikah je zapisano, da je bilo prvo srečanje omenjenih šol v maju leta 1977 in vse od takrat je srečanje, spoznavanje, druženje in povezovanje učencev, ravnateljev ter mentorjev sedmih šol Prežihovega Voranca prijeten dogodek, ki ga vsako leto z veseljem vključimo v svoje delovne načrte. Naša srečanja so že zdavnaj prerasla začasnost in postala so tradicija v pravem pomenu besede.

 

Dvodnevni program je bil pester, učenci so se najprej najedli in spoznali, nato smo goste odpeljali na obisk muzeja na Stari Savi ter jim pokazali železarske igre, ravnatelji in pomočniki so se srečali z županom Jesenic.

Vrhunec druženja je zagotovo večerna prireditev v Gledališču Toneta Čufarja, za katero je vsaka šola pripravila kulturno točko, s katero je pokazala, kako pisan in lep je ta spet. Mladi prežihovci so poskrbeli za program, ki je bil poln smeha, glasbe, petja in plesa. Naučili so nas, da svet lahko (p)ostane lep.

Po kulturnem programu so učenci odšli s svojimi gostitelji in naprej tkali nova prijateljstva, odrasli pa smo se družili na Bledu. Sobotni dan si bomo vsi zapomnili po sproščenem druženju na Bledu, športnih igrah za učence in prijetnem pikniku na Pristavi.

 

Srečanje je bilo zelo prijetno in nas je še bolj povezalo. Zagotovo pa ne bi bilo tako brez truda vseh zaposlenih, sodelujočih učencev in staršev, ki so bili pripravljeni sprejeti naše goste.

Zahvala gre tudi Občini Jesenice in županu, gospodu Petru Bohincu, ker so sprejeli naše srečanje tudi za svoj dogodek, Civilni zaščiti Jesenice, ki nam je prijazno posodila šotor ter klopi, Prostovoljnemu gasilskemu društvu Koroška Bela za pomoč, gospodu Jožu Repetu , ki nam je za naše namene dovolil uporabiti prostor pred gostiščem in gostišče, Zavodu za šport, Gornjesavskemu muzeju, Gledališču Toneta Čufarja ter avtobusnemu prevozniku Vandrovec.

Pa še za konec: Uživajmo v tem, da smo skupaj. V svetu, ki je pisan in lep.

 

Preberite si še nekaj vtisov, ki so nam jih poslali ravnatelji ostalih šol:

Ravenčani smo uživali v jeseniškem gostoljubju in odprtosti, s katero ste nas sprejeli.

Bojana Verdinek, Ravne na Koroškem

 

Jeseniški prežihovci ste ustvarili dogodek za dušo in srce … Hvala vsakemu izmed vas gostiteljev. Počutili smo se doma. V vsakem vašem velikem dejanju in drobnem trenutku.

Hvala tudi vsem gostom, ki ste dom napolnili z veliko topline in pripadnosti.

Barbara Pernarčič, Maribor

 

HVALA vsem na Jesenicah in velik objem prav vsem prežihovcem od Trsta do Prekmurja. Naj živi prežihov rod v pričakovanju našega skupnega srečanja v Mariboru.

mag. Terezija Zamuda, Bistrica

 

Program 43. srečanja Prežihovih šol na Jesenicah je bil res bogat in dovršen. V svojem imenu in imenu naših učiteljev in profesorjev in seveda vseh naših učencev iz Doberdoba prejmite velik HVALA za topel sprejem, dragi jeseniški prežihovci.

Sonja Klanjšek, Doberdob

 

Iskrena hvala za odlično izpeljano srečanje na Jesenicah. Neizmerno sem uživala, se zabavala, si nahranila dušo in telo, predvsem pa sem se počutila sprejeto.

mag. Andreja Troppan, Ljubljana