Prezihovvoranc.si
Cesta Toneta Tomšiča 5
Jesenice
4270
Slovenija
os-pv.jesenice@guest.arnes.si

Šolsko leto 2019 - 2020

Tehniški dan za učence 3. razreda

V ponedeljek (7.10.), torek (8.10.) in sredo (9.10.2019) so imeli učenci 3. razredov  tehniški dan z naslovom Čustva.

Na temo čustev so peli pesmi, se igrali različne igre. Poslušali so zgodbo o dečku, ki se je preselil v drugo mesto. Iz vsebine zgodbe so povzeli, da do sošolcev ne smejo biti nesramni, žaljivi. Znati se morajo opravičiti. Učenci so različna čustva tudi naslikali na mala platna.

 

Vodja: Mirica Lah


 

 

Kulturni dan, obisk avtorice Nataše Konc Lorenzutti

V petek, 18. 10. 2019, smo imeli učenci 4., 5. in 8. razredov kulturni dan. Obiskala nas je pisateljica Nataša Konc Lorenzutti. Povedala nam je veliko zanimivega o sebi in o knjigah, ki jih piše, ter nam s pomočjo kamišibaja predstavila basen o volku in lisici. Učenci osmih razredov so pripravili krajšo dramatizacijo odlomka, ki je bila pisateljici tako všeč, da nam je zapela še pesmico. Imeli smo se lepo in upamo, da se še kdaj srečamo.

 

Barbara Leban


 

 

Tehniški dan za učence 1. razredov

V torek, sredo in četrtek, 15.10, 16.10 IN 17.10 2019 so imeli učenci 1. razredov tehniški dan. Na začetku so se za pozdravljali z različnimi pozdravi in zapeli pesmico Dober dan.

Lutka Polde je v gozdu našla palčka Pomagalčka. Povedal je pravljico. Naučili so se, da je ljudem v stiski treba pomagati. Palčki so radi tudi nagajivi, zato so se naučili pesmico Palčki Nagajivčki.

Iz različnih materialov so izdelali Palčkovo deželo. S palčkovo deželo so se radi igrali in razvijali domišljijo.

 

Vodja: Renata Magnik


 

Drugi športni dan za 1. razrede

Učenci 1. razredov so imeli v petek, 11. 10. 2019, drugi športni dan – Pohod po travnikih in poljih na Blejski Dobravi.

V prekrasnem sončnem vremenu so se z avtobusoma odpeljali do Blejske Dobrave. Tam so hodili po poti, ki je speljana sredi travnikov in polj. Opazovali so tudi promet na avtocesti, železniški promet in visoke daljnovode. Videli so tudi čredo krav, sveže zorano njivo, kozolce…

Vmes je bil tudi čas za malico in prosto igranje. Na športnem dnevu so zelo uživali.

 

Vodja ŠD: Irena Dolar


 

Obisk pri predsedniku Republike Slovenije g. Borutu Pahorju

V počastitev »Dneva slovenskega športa«, je predsednik Republike Slovenije, g. Borut Pahor, 1. oktobra 2019, ob 12. uri, odprl vrata predsedniške palače in skupaj z OKS – ZŠZ, organiziral priložnostni sprejem za mlade športnike iz slovenskih osnovnih šol.

Iz regijske pisarne OKS – ZŠZ Jesenice, smo na našo šolo prejeli vabilo, da na ta dogodek peljemo nekaj učencev/športnikov, ki bodo zastopali našo regijo.

Iz urada predsednika RS, so še poudarili namen tega sprejema, ki pomeni dodatno spodbudo prizadevni šoloobvezni mladini, ki se ukvarja s športom. Dogodka se je udeležilo 15 naših nadobudnih športnikov ter ravnatelj dr. Robert Kerštajn in Matjaž Gale, prof. športne vzgoje.

Predsednik je na sprejemu, skupaj s predstavniki OKS-ZŠZ, ki sta ga zastopala podpredsednik OKS Slovenije, mag. Janez Sodržnik in slovenski olimpionik Miroslav Cerar, predstavil pobudo za razglasitev 1. oktobra za Dan športa kot državnega praznika, ki jo bo v kratkem obravnaval tudi slovenski parlament. 1. oktobra 1863 je bilo namreč v Ljubljani ustanovljeno prvo slovensko društvo Sokol, predhodnik sokolske organizacije na slovenskem iz katere so, po drugi svetovni vojni, izhajale vse današnje športne panožne zveze in kasneje tudi športna društva.

Predsedniška palača je bila tudi prizorišče nastopa mladih telovadcev. Po zaključenem sprejemu je pred palačo potekala Mini olimpijada, ki je ponudila sodelujočim učencem različne športne izzive.

 

Ravnatelj:
dr. Robert Kerštajn


 

Naravoslovni dan EKO kmetija Plavški Rovt

Učenci tretjih razredov smo imeli v torek, 17, 9. 2019, naravoslovni dan: Ogled eko kmetije v Plavškem Rovtu. Na kmetiji nas je pričakala gospodarica gospa Tilka Klinar. Ogledali smo si hlev, svinjak, kurnik. Spoznali smo krave, ovce, kokoši, pujsa, kuža in mucke. Gospodarica nam je pokazala pridelke, ki jih pridelujejo in povedala veliko zanimivosti o življenju in delu na kmetiji.

 

Vodja naravoslovnega dne: Mateja Cvetko


 

Mini cicibanova olimpijada

V torek, 24. 9. 2019, so imeli učenci 1. razredov 1. športni dan - Mini ciccibanovo olimpijado.

Športni dan je potekal pred hokejsko dvorano pod Mežaklo. Tja so se učenci odpravili peš.

Na olimpijadi so opravljali različne spretnostne in zabavne naloge. Vmes so se tudi posladkali z roladami. Med izvajanjem različnih nalog so zelo uživali in športnega dne je bilo kar prehitro konec.

Ogledate si lahko nekaj fotografij.

 

Vodja ŠD: Irena Dolar


 

Teden mobilnosti

V tednu od 16. -20. 9. 2019 je bil ponovno teden mobilnosti. V Občini Jesenice so izvedli aktivnosti, ki ljudi nagovarjajo k večji uporabi hoje, kolesarjenja in javnega potniškega prometa ter k zmanjšani uporabi osebnih avtomobilov.

V okviru mobilnosti je vsak četrtek v mesecu septembru organiziran pešbus do osnovnih šol na Jesenicah. Otroci Prežihovega Voranca so se zbrali na zbirnih mestih: Tomšičeva (bivša Mercator trgovina, OŠ Polde Stražišar, Spar, Center 2 (A banka) in v spremstvu učiteljev po šolskih poteh prišli v šolo. Ostali učenci so se lahko pridružili tudi med potjo.

Osrednje aktivnosti so se dogajale v četrtek, 19. 9. 2019, zato je bil promet osebnih vozil v središču mesta Jesenice kot tudi v okolici občinske stavbe, osnovnih in srednjih šol ter vrtcev omejen.
Popolnoma zaprta so bila tudi parkirišča okoli naše šole.

V projekt se je aktivno vključila tudi naša šola in letos so ravno pred našo šolo potekale tudi  osrednje aktivnosti, ki jih je skupaj z Občino Jesenice organiziral SPV Jesenice in sicer:

-          risanje s kredo pred šolo (razredna stopnja),

-          predstavitev dela in opreme gasilcev pred šolo (4., 6., 7., 9.r),

-          predstavitev dela in opreme gasilcev policistov za šolo (2.-5.r),

-          predstavitev dela in opreme gasilcev za šolo (1.-5.r),

-          šotor VIDKO - uporaba odsevnih teles v temačnem okolju (1., 2., 3., 6., 7.r),

-          alko očala- simulirani učinki, ki jih ima uživanje alkohola na telo (1.-9.r),

-          poligon z električnimi avtomobilčki (vrtec, 1.-3.r),

-       prevračalnik - prikaz delovanja sil in občutkov, ki delujejo ob trku in prevračanju vozila (9.r, Gimnazija Jesenice, Srednja šola Jesenice),

-     simulator vožnje motorja A kategorije (9.r, Gimnazija Jesenice, Srednja šola Jesenice),

-          postopki oživljanja z defibrilatorjem (7., 9. razred),

-          anketa o trajnostni mobilnosti,

-          test hoje 6 min. (zaposleni in starši).

Delavnic so se udeležili tudi otroci iz vrtca Jesenice, 2. razred OŠ Koroška Bela, dijaki Srednje šole Jesenice in dijaki Gimnazije Jesenice. 

Obiskal nas je tudi Rudi, maskota občine Jesenice, ki predstavlja značilnosti območja občine. Vključuje tri osnovne elemente prepoznavnosti Jesenic in okolice: železarstvo, narcise - ključavnice in hokej.

 

Zapisala: Nataša Krajnc


 

Športni dan Atletika za učence 3. razreda

V petek, 13.9. 2019, smo imeli športni dan: atletika. Zbrali smo se pred šolo, nato smo odšli na malico. Po malici smo se odpravili na šolsko igrišče. Najprej smo se vsi skupaj dobro ogreli, nato pa smo se razdelili v 3 skupine (3.a, 3.b, 3.c). Skupine so se pomerile med seboj v: skoku v daljino, metu vorteksa in štafetnih igrah. Na srečo nam je vreme dobro služilo. 

 

Vodja ŠD: Sergeja Podnar


 

Prvi tehniški dan za učence od 6. do 9. razreda

Dne, 10. 9. 2019, smo izpeljali 1. tehniški dan.

Učenci 9. razreda so se na pobudo Obrtne zbornice Jesenice udeležili Obrtnega sejma v Celju. Obrtna zbornica Slovenije nam je podarila vstopnice. Učenci so si v spremstvu učiteljev ogledali Ulico obrti, kjer so bili predstavljeni različni poklici.

Učenci 8. razreda so odšli v Gornjesavski muzej Jesenice, kjer so si ogledali razstavljene zbirke o življenju na železarskih Jesenicah v preteklosti. Pogledali so tudi film o Železarni Jesenice. Sledila je delavnica ulivanja. Vsak učenec je dobil tudi izdelek. Po povratku v šolo so po skupinah pisali poročilo, sestavljali križanke in risali na temo železarstva.

Učenci 6. in 7. razreda so na šoli delali izdelke za novoletni sejem. Izdelovali so koledarčke, obešalnike, ogledala in termometre.

Starše in druge občane vabimo na novoletni sejem, ki bo v začetku decembra.

Vodja tehniškega dne: Danica Kikelj


 

Poletna šola v naravi - Bašanija 2019

V Bašanijo je letos  odšlo 69 učencev 5. razredov, pa tudi učiteljice Mirjam, Renata in Petra.

Na pot smo se odpravili v oblačnem vremenu, do Postojne pa nas je že pošteno »pralo«. Ogledali smo si Postojnsko jamo, nato pa pot nadaljevali proti cilju, kjer nas je že razveselilo toplo sonce. Po kosilu so otroci  že nestrpno pričakovali nastanitev po sobicah.

Popoldne  je vsaka plavalna skupinica  spoznala svojega učitelja. To so bili: Nevenka, Božena, Matjaž, Grega, Žiga, Ajda in Marta. Z njimi so otroci vsak dan dvakrat odšli na plavanje v morje ali na bazen  in se urili v plavalnih veščinah.

Kaj vse drugega pa smo še počeli?

Dopoldne z nekaj muke tekli in telovadili, lepo pospravili sobice (vse za dobro oceno) in imeli pouk v naselju ali v okolici. Po končanih popoldanskih obveznostih  pa smo:  odšli na sprehod do  najstarejšega in največjega svetilnika na Jadranu (visok je 36 m, njegov signal pa je viden 32 KM, zgrajen je bil leta 1818) igrali meddvema ognjema, imeli igre brez meja, družabne igre, orientacijski tek s sladkim presenečenjem….  Seveda smo v vasi odšli tudi na sladoled in po spominčke.

V Umag nismo odšli, ker je bilo čudovito  vreme in smo toplo morje raje izkoristili za plavanje.  Pred odhodom domov pa smo podelili skromne nagradice za  najlepše sobe, risbo, orientacijo, razred..

 Ker smo se imeli zelo lepo, nam je teden hitro minil in že smo morali oditi proti domu.

 

Poleg razrednih učiteljic in učiteljev plavanja, naj še posebej pohvalim učence. 

Brez njihovega pridnega dela, vedenja in sodelovanja, šola v naravi ne bi bila taka, kot je bila.

 

Pedagoški vodja:

Inga Lamberger


 

Sprejem prvošolcev

Še posebej so se prvega šolskega dne razveselili naši prvošolci. Ob 11. uri so se v avli šole zbrali skupaj s starši in učitelji. V avli šole jih je najprej nagovoril ravnatelj dr. Robert Kerštajn. Ravnatelj je prvošolčkom zaželel veliko šolskih uspehov in naj se na šoli dobro počutijo. Besedo je predal županu Blažu Račiču, ki je poudaril pomen domačih nalog in vsem zaželel uspešno šolanje. Med povabljenimi je bil tudi policist Blaž Bergant, ki skrbi za varnost okoliša KS Sava - Jesenice. Policist je staršem svetoval, da otroke poučijo o pravilnem ravnanju v prometu in da mora biti varnost otrok v ospredju vse leto, ne le ob začetku šolskega leta. Opozoril je še na režim parkiranja pred šolo oz. na avtobusni postaji pred šolo ter na privezovanje otrok v avtomobilu. Za tem je na oder s svojimi vragolijami in čarovnijami prišel čarodej Toni, ki je nas je dodobra nasmejal.  
Ravnatelj je nato predstavil učiteljice, ki bodo poučevale v 1. razredih, učiteljico angleščine ter učiteljico podaljšanega bivanja. Na oder je poimensko poklical učence vsakega oddelka posebej, ki so nato skupaj s starši odšli do razredov.

 

Zapisala: Nataša Krajnc


 

Otroška panoramska karta Jesenic: Škratek Bergmandeljc raziskuje Jesenice

 

Projekt: TURIZMU POMAGA LASTNA GLAVA

V projektu sodelujejo: učenci turističnega krožka iz: OŠ Toneta Čufarja, OŠ Prežihovega Voranca, OŠ Koroška Bela

Mentorica turističnih krožkov: Hermina Biščević, Razvojna agencija Zgornje Gorenjske

Financer: Občina Jesenice

Učenci, ki obiskujejo turistične krožke v treh jeseniških osnovnih šolah, so v tem šolskem letu pod okriljem projekta Turizmu pomaga lastna glava oblikovali in izdali otroško panoramsko karto »ŠKRATEK BERGMANDELJC RAZISKUJE JESENICE«. Glavni junak zemljevida je škratek Bergmandeljc, ki predstavlja risbe naravnih in kulturnih znamenitosti v občini Jesenice in predloge za aktivno preživljanje prostega časa v domačem kraju. Namenjen je predvsem mladim turistom, družinam z otroki in šolskim skupinam. Otroški zemljevid je natisnjen v slovenskem in angleškem jeziku. Vabimo vas, da obiščete  Turistično informacijski center – TIC Jesenice in prevzamete brezplačen izvod zemljevida.

Tudi v šolskem letu 2019/2020 vabimo učence, da se vključijo v projekt, katerega namen je raziskovanje, spoznavanje, ter promocija turizma v občini Jesenice. S privzgojeno ljubeznijo do domačega kraja bodo mladi lahko po svojih močeh ohranjali naravno in kulturno dediščino ter skrbeli za njeno urejenost.

 

Zapisala: Hermina Biščević