Prezihovvoranc.si
Cesta Toneta Tomšiča 5
Jesenice
4270
Slovenija
os-pv.jesenice@guest.arnes.si

Šolsko leto 2019 - 2020

4.tehniški dan, velikonočni običaji

Tehniški dan je potekal 10.4.2020. Izdelovali smo pisanice, pekli pletenico, izdelovali košarice, zajčke, kokoši, rože… žal zaradi coronavirusa kar doma.

Učenci so skupaj s straši doma ustvarjali na podlagi idej, ki so jih dobili od mene…

Za kateri izdelek so se odločili je bilo odvisno od njihovega znanja in materiala, ki so ga imeli doma ter  od  pomočnikov (staršev,…) Naloga je bila, da naredijo vsaj en izdelek, lahko seveda tudi več, poslikajo in pošljejo svojim razrednikom. Slike, ki so prihajale so dokazale, da so naši učenci ustvarjalni in da imajo doma super pomočnike. Nekaj teh slik je objavljenih na spletni strani šole. 

 

Vodja tehniškega dne: Katrca Horvat


 

Pustno rajanje na šoli

25. 2. 2020 smo imeli z učenci od 1. do 4. razreda ter podaljšanega bivanja pustno rajanje. Najprej so se, s sprehodom po klopeh, predstavile pustne maske posameznih skupin. Po hodnikih šole je odmevala vesela glasba, pustne šeme so se sprehajale in rajale iz učilnice v učilnico… Ker maškare rade plešemo, smo vsi skupaj še zaplesali in se zabavali z različnimi elementarnimi igrami. Na koncu pa smo v šolski telovadnici imeli predstavitev mask in ples.

 

Ajda Teran, prof.


 

Obisk Hiše iluzij v Ljubljani

 V torek, 21. 1. 2020 smo  učenci izbirnih predmetov POK in OGK ter učiteljici Anita Malić in Danica Kikelj obiskali Hišo iluzij v Ljubljani. Pot v Ljubljano je minila zelo hitro v pričakovanju zanimivosti. Ob vstopu v Hišo iluzij nas je prevzel prijazen vodič, ki nam je s tehničnega vidika predstavil, kaj je iluzija. Vodil nas je iz prostora v prostor, kjer nam je pokazal zanimive iluzije v obliki slik. Za vse je bila zelo zanimiva soba, kjer si v enem kotu zgledal čisto majhen, v drugem pa ogromen. Tako sta se dva učenca skupaj lahko postavila v čevlje velikega in malega. Zanimivo je bilo, kako so otroci z grimasami prikazali počutje velikega  in kako malega. Zelo zanimiv je bil tudi tunel. Če si se podal skozenj, se ti je zdelo, da se suče in si zelo težko hodil naravnost. Tudi soba v kateri se je zdelo, da visiš s stropa, je bila nekaj posebnega. Učenci so tokrat lahko izjemoma uporabljali telefone, da so posneli zanimive slike. Takih in podobnih iluzij je bilo kar nekaj. Na koncu smo se ustavili v igralnici, ki pa ni bila čisto navadna igralnica, saj si moral kar pošteno namučiti svoje možgančke, da si rešil kako igro ali sestavljanko. Čas je kar prehitro minil in že smo morali oditi domov polni novih vtisov. Marsikdo si je še dolgo belil glavo s kako zagonetno iluzijo. To pa je bil tudi namen – urjenje malih sivih celic.

 

Za zanimivo izkušnjo se zahvaljujemo Šolskemu skladu, ki je sofinanciral ogled Hiše iluzij.

 

Danica Kikelj


 

Uspeh Azre Maličbegović na literarnem natečaju

V četrtek, 13. 2. 2020, je v Festivalni dvorani Pionirskega doma potekala zaključna prireditev literarnega natečaja »Bodi pisatelj/ica«. Zaključne prireditve sva se udeležili učenka 9. c razreda, Azra Maličbegović, ki je za svojo kratko zgodbo »Meine große Liebe« v nemškem jeziku prejela priznanje za posebno omembo in njena mentorica, učiteljica nemščine, Maja Tavčar Karlin.

Mladi literati so pisali kratke zgodbe, v katere so vključili predpisan odlomek iz sodobne literature v slovenskem, nemškem, angleškem ali italijanskem jeziku. Na natečaj je prispelo 241 prispevkov iz 73 osnovnih in srednjih šol.

Mlade ustvarjalce je doletela čast, da so odlomke iz najboljših del prebrali znani slovenski igralci: Boris Cavazza, Maša Derganc Veselko, Klemen Janežič ter pevec in prevajalec, Srđan Milovanović.

Po prireditvi so potekale izobraževalne delavnice za mentorje in učence. Azra se je udeležila delavnice animiranega filma, kjer so se učili, kako iz slik izdelati film.

»Bilo mi je zelo všeč, naučila sem se sestaviti kratek film. Vse skupaj mi je bilo zelo zanimivo, saj sem se prvič prijavila na literarni natečaj. Največji izziv zame je bil sestaviti dobro zgodbo«, je povedala Azra.

Azri še enkrat iskrene čestitke!

 

Maja Tavčar Karlin, mentorica


 

Proslava ob slovenskem kulturnem prazniku

Letos smo slovenski kulturni praznik obeležili s proslavo, ki je bila v petek, 7.2.2020, ob 9.45 v mali telovadnici naše šole. Prireditev je bila namenjena učencem razredne stopnje.

Proslava je bila oblikovana v obliki kviza, ki ga je vodil Žan iz 5.a in je tekmovalki Emi iz 5.b postavljal vprašanja o kulturi. Pred začetkom kviza je nastopil pevski zbor, ki je zapel himno. Nato se je začel kviz. Nekatera vprašanja so bila vezana na nastope učencev, med vprašanji pa so učenci lahko uživali v glasbenih predahih (instrumentalni nastopi, petje, ples). S harmoniko se nam je predstavil Valerij (4.b), z violino pa Tanaya (4.b). Učenci 5.c razreda so nam zaplesali dva plesa. Učenci 1.c so nam pripovedovali Povodnega moža malo drugače in tekmovalki z nastopom pomagali priti do pravilnega odgovora. Nejc iz 5.a nam je v obliki rapa predstavil Prešernov sonet O, Vrba. Balerini Jana in Glorija sta nam popestrili čas med vprašanji. Pri zadnjih dveh vprašanjih so Emi s svojim nastopom pomagali učenci 1.b razreda s petjem in plesom.

Proslavo smo zaključi z mislimi o prijateljstvu in ljubezni, ki so jih z nami delili Aleksander (5.a) ter Elin in Primož (4.a).

 

Anja Škraban


 

Naša učenka zmagovalka likovnega natečaja

Učenka naše šole SIYUN YAO je navdušila komisijo s svojim likovnim izdelkom in postala ena od devetih zmagovalk kreativno-dobrodelnega natečaja Rišem/Pišem za prijatelja 2019/20.

Učenkin izdelek bo krasil naslovnice šolskih zvezkov, ki bodo od spomladi naprej na prodaj v papirnicah Office&More. Vsa sredstva od prodaje bodo namenjena sodelujočim šolam in dobrodelnim organizacijam.

Nagrajenka prejme tudi vrednostni bon za omenjeno trgovino. Prav tako vrednostni bon podarjajo naši šoli za nakup likovnega materiala in šolskih potrebščin za socialno ogrožene šolarje.

 

Nagrajenki čestitamo za uspeh!

 

Mentorica: Metka Kacin


 

Proslava ob slovenskem kulturnem prazniku

Letos smo na dan pred kulturnim praznikom poleg sedme Gazele Franceta Prešerna slišali odlomke nekaterih literarnih ustvarjalcev, ki bi v letošnjem letu praznovali okroglo obletnico rojstva. Tako smo izvedeli, da se je Fran Detela rodil na isti dan kot France Prešeren, 3. decembra, Rado Murnik pa je napisal krajšo humoresko z naslovom Povodni mož. Ker mladi raje prisluhnejo sodobnejšim besedilom, smo slišali še Urško Andreja Rozmana Roze. Da je sonet tudi danes zahtevna forma, smo spoznali ob pesmi Milana Jesiha. Recital, ki ga je pod mentorstvom Klavdije Kranjc Jensterle izvedlo šest devetošolcev, so z glasbenimi točkami popestrili instrumentalisti Žiga Jevnik, Natalija Trkulja in Laura Biščević.

Proslava se je zaključila slovesno, s podelitvijo nagrade sedmošolki SIYUN YAO, ki je pod mentorstvom Metke Kacin sodelovala na kreativno-dobrodelnem natečaju Rišem/Pišem za prijatelja, in postala ena od devetih zmagovalk. Predstavnici podjetja Acron, d.o.o, sta nagrado – vrednostni ček - podarili tako Siyun kot šoli.

 

Klavdija Kranjc Jensterle


 

Tehniški dan, 4. razred, svetilnik

V ponedeljek, 10.februarja, smo imeli učenci 4. razredov že naš tretji tehniški dan. Tokrat smo izdelali svetilnik. Najprej smo prebrali načrt, potem smo se po korakih lotili dela. Ta izdelek je bil malenkost zahtevnejši, kot vodno kolo. Učenci so pri delu uporabljali tudi geometrijsko orodje. Pri merjenju in lepljenju so morali biti zelo natančni in potrpežljivi. Svetilnik smo tudi okrasili z barvami. Da bi svetil, smo morali žici in baterijo povezati z žarnico. Sledilo je preizkušanje svetilnikov. Vsi so zasvetili.

 

Vodja tehniškega dne

Ana Sampa


 

Tehniški dan za učence 4. razredov

V četrtek, 6. 2. 2020, smo imeli učenci 4. razredov 2. tehniški dan. Tokrat smo se lotili izdelave vodnega kolesa. Skupaj smo prebrali načrt za izdelavo in se po korakih lotili dela. Vodno kolo je bilo kmalu izdelano. Najprej smo ga preizkusili s pihanjem, nekateri tudi pod vodo. Po preizkusu je sledilo ocenjevanje izdelkov ter igra z vodnimi kolesi. Ker nam je še ostalo precej časa, smo izdelali tudi leseno škatlico s pokrovom. Učenci so se tokrat prvič spoznali tudi z žaganjem lesenih deščic in delo presenetljivo dobro opravili.

 

Vodja tehniškega dne

Ana Sampa


 

Tekmovanje osnovnih šol v streljanju z zračnim orožjem

V soboto, 25.1.2020, je v Škofja Loki potekalo področno tekmovanje osnovnih šol v streljanju z zračnim orožjem. Učenci naše šole so se na tekmovanju odlično odrezali in dosegli naslednje uvrstitve:

v kategoriji dečki:

1. BABAČA Edbin

3. REGEIS Lun

v kategoriji deklice:

1. FILIMON Madalina

ekipno je OŠ Prežihovega Voranca osvojila 1. mesto.

V kategoriji starejših deklic je Regeis Taja osvojila 4. mesto.

Vsi štirje učenci so se tudi uvrstili na državno tekmovanje.

 

Trener mlajših selekcij: Babača Melvin


 

Športni dan 3. razredi pohod, drsanje

V ponedeljek, 13.1. 2020, smo izvedli športni dan. učenci so imeli na izbiro drsanje in pohod. Športni dan smo izvedli na Hrušici.

Zbrali smo se v šoli, odšli na malico, nato pa smo se z avtobusi odpeljali proti Hrušici. Drsalci so se preobuli v drsalke in se zabavali na drsališču. Pohodniki pa smo jo »mahnili« proti Plavškem Rovtu.

Prijetno utrujeni smo se vrnili v šolo.

 

Učiteljica

Sergeja Podnar


 

Proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti

Tudi letos smo pripravili proslavo ob dnevu samostojnosti in enotnosti. Proslava je bila v torek, 24. 12. 2019, ob 9. 15 v mali telovadnici naše šole. Prireditev je bila namenjena učencem predmetne stopnje, in sicer od 6. do 9. razreda. Proslavo so pripravili učenci  7. b razreda, kasneje se je priključil še učenec iz 8. a razreda. Tema proslave je bilo ljudsko izročilo.

Najprej so učenci mladinskega pevskega zbora zapeli himno. Potem je sledil nagovor o Sloveniji, program je popestrila tudi učenka 7. b razreda, ki je zaigrala 2 skladbi na flavto. Vmes je tri ljudske pesmi zapel še mladinski pevski zbor. Sledila je dramatizacija Martina Krpana, in sicer je bil Martin Krpan posodobljen. Na Dunaj je prišel uničit virus, ki je uničeval pametne telefone. Na koncu je pevski zbor predstavil dve božični pesmi z Orfovimi instrumenti, s tem je napovedal prihod Božička. Božiček je prišel v spremstvu dveh Snežink. Najprej je pozdravil učence predmetne stopnje, potem je razrednikom razdelil voščilnice za  posamezen razred.                                                                          Prireditev je pripravila Tatjana Otovič, rada bi se zahvalila sodelavcem, ki so pomagali pri sami prireditvi, in sicer Evi Mori, ki je vodila pevski zbor, Metki Kacin, ki je pomagala pripraviti sceno, Vencu Zaševu, ki je skrbel za ozvočenje in pripravo odra ter Cenetu Oblaku, ki je prav tako pomagal pri pripravi odra.

 

Zapisala: Tatjana Otovič


               

Dan samostojnosti in enotnosti

Dan samostojnosti in enotnosti je državni praznik, ki ga praznujemo 26. decembra. Na šolski proslavi smo se učenci 3. razredov spomnili na našo domovino Slovenijo. Z besedo, petjem in plesom smo opisali njeno pot do samostojnosti. Na proslavi smo se spomnili še na novo leto. Obiskal nas je Božiček in nam razdelil veselo pošto. Zaželeli smo si srečno novo leto in odšli na počitnice.

 

razredničarke 3. razredov


 

Prednovoletni koncert zborov 2019

V sredo, 18. 12. 2019, je v avli šole potekal tradicionalni novoletni koncert, na katerega so vsako leto vljudno povabljeni vsi bivši zaposleni. Ravnatelj, dr. Robert Kerštajn,  je po nagovoru prepustil besedo snežaku, ki je vse prisotne popeljal skozi prireditev. Na odru nas je najprej razveselil Otroški zbor Žepki pod vodstvom  Petre Hrovat. Sledil je zbor z najdaljšo tradicijo na šoli, Otroški zbor Solzice, ki ga je za letošnje šolsko leto prevzela učiteljica glasbe Eva Mori. Pri zadnji točki so jih z Orffovimi inštrumenti spremljali člani mladinskega pevskega zbora. Po nastopu Solzic je na oder prišla cvetica in napovedala Mladinski zbor Fortissimo, pod vodstvom Eve Mori. Sledil je nastop Žiga Jevnika, ki je zaigral na ksilofon. Zadnji nastop večera pa je bil zbor, ki ga je sestavljalo 9 učiteljic, imenujejo pa se Prežihove Mete. Za zaključek so na oder prišli vsi nastopajoči in zapeli pesmico Snežni možicelj, ki je bil tudi vodilo koncerta.

Tudi tokrat so nas s svojim petjem navdušili.  Iskrene čestitke pevcem in zborovodkinjama!

Praznično okrašena avla, polna praznične glasbe je pričarala uvod v božične in novoletne praznike.

Nekaj utrinkov s koncerta si lahko ogledate  v  fotogaleriji.

 

Zapisala: Nataša Krajnc


 

Dedek Mraz

16.12., nas je obiskal drugi od treh dobrih mož - Dedek Mraz. Pričakali so ga učenci 1. in 2. razredov. Najprej jih je pozdravila njegova zvesta spremljevalka Lenka Ledenka, nato je prišel še Dedek Mraz. Učenci so mu zapeli pesem Čebelar, malo so poklepetali o Babici Zimi, Lenka Ledenka pa  jim je razdelila bonbone.


Končno je prišel vsaj za najmlajše težko pričakovani trenutek, ko jih je Dedek Mraz obiskal še v razredu, jim razdelil darila, otroci pa so mu zapeli pesmico. Nato sta z Lenko Ledenko odhitela naprej, obiskat še druge otroke.

 

Zapisala: Nataša Krajnc


 

 

Tehniški dan, 4 razred

V četrtek, 12.12.2019, smo imeli učenci 4. razredov 1. tehniški dan. Izdelovali smo leseni voziček na notranji pogon. Najprej smo skupaj prebrali načrt za izdelavo in pripravili material, ki smo ga potrebovali za izdelavo. Po malici smo se po korakih lotili dela. Razredničarke so vodile potek izdelave,  kdor pa je imel pri delu težave, mu je na pomoč priskočil sošolec. Pri delu nam je pomagala tudi laborantka Živa. Vsem je uspelo izdelati naš prvi tehniški izdelek. Preizkusili smo ga in ga s ponosom odnesli domov.

 

Ana Sampa


 

2. tehniški dan – 6. do 9. razred

V petek, 6. 12 2019 smo imeli na šoli 2. tehniški dan z učenci in učitelji od 6. do 9. razreda.

Učenci so pod vodstvom učiteljev izdelovali izdelke za Novoletni sejem, izdelke za okrasitev avle in novoletne smrečice in izdelke za obdaritev upokojenk in upokojencev.

Učenci šestih in sedmih razredov so imeli za nalogo okrasitev avle s snežaki in snežinkami iz papirja. Izdelali so tudi nekaj rdečih pentelj. Iz plutovinastih zamaškov so izdelali snežake za smrečico, dodali so še manjše pentlje.

Učenci osmih razredov so pekli piškote, izdelovali domače milo, dišeče soli za okras in odišavljanje kopalnice, izdelali so voščilnice, iz lesa so naredili svečnike v obliki snežink, izdelali so dišeče tulce s sivko za odišavljanje prostorov.

Učenci devetih razredov so imeli predavanje LEAG o varčni rabi energije. Imeli so tudi delavnico, kjer so ugotavljali učinke različnih izolacijskih materialov. Izdelovali pa so tudi novoletne voščilnice za Veselo pošto.

 

Tehniški dan je minil v prijetnem predprazničnem vzdušju.

 

Vodja 2. tehniškega dne: Danica Kikelj


 

Tradicionalni slovenski zajtrk

V petek, 15. 11. 2019, smo na šoli imeli tradicionalni slovenski zajtrk - lokalno pridelano hrano: med, maslo, mleko, kruh in jabolka. Učenci so z užitkom in zadovoljstvom pri malici jedli zelo okusno domačo hrano. Učenci in učitelji razredne stopnje smo se zbrali v avli šole ter skupaj z učenci ter učitelji predmetne stopnje, ki so bili v jedilnici, zapeli vsem dobro poznano pesem Ansambla Lojzeta Slaka - Čebelar, posvečeno vsem čebelarjem in pridnim čebelam. Pesem smo zapeli ob desetih, ob istem času kot na mnogih drugih šolah in vrtcih po Sloveniji.

 

 

Z veseljem sta se odzvala našemu vabilu tudi gospod ravnatelj, dr. Robert Kerštajn in gospa pomočnica ravnatelja, Jelka Kusterle, prof., kakor tudi ostali delavci na šoli. Vzdušje je bilo prijetno in pesem je odmevala po vsej naši šoli. Učenci tretjega razreda so ob koncu pesmi zaklicali slogan letošnjega tradicionalnega slovenskega zajtrka »Hvala za naš super zajtrk!« In res, zahvala vsem, ki so nam zagotovili okusne domače jedi, in kuharjem, ki so nam jih pripravili. Učiteljem podaljšanega bivanja gre zahvala za zelo okusne medenjake, ki  so jih spekli za vse na šoli. Z njimi smo se posladkali po našem prepevanju. V košaricah so bili priloženi tudi zanimivi pregovori o čebelah.

 

Učitelji smo tekom tedna z učenci spregovorili o pomenu zajtrka in lokalno pridelani hrani. Mlajši učenci so se naučili ples Čebelice, spoznali našo kranjsko sivko s pomočjo pobarvanke in izobraževalnega filma in še marsikaj zanimivega. Starejši učenci so izvedeli, z ogledom kratkega posnetka, ali čebela ob piku res umre. S pomočjo zanimivih poučnih vsebin na spletni strani Čebelarske zveze Slovenije pa so izvedeli veliko zanimivosti o čebelah.

 

Nekaj utrinkov iz dneva medenega zajtrka si lahko ogledate v Galeriji slik.

Petra Hrovat


 

Naši učenci so sodelovali v akciji, otroci za varnost v prometu

November je mesec preprečevanja zasvojenosti, zato smo se učenci 4. razredov odločili, da se odzovemo vabilu k sodelovanju v akciji »Otroci za varnost v prometu« Nacionalnega inštituta za javno zdravje. 

Pri pouku smo se najprej pogovarjali o odvisnostih in posledicah, ki ga ima alkohol na vožnjo voznikov. Na spletu smo našli informacijo, da se zaradi vožnje pod vplivom alkohola zgodi vsaka deseta prometna nezgoda in da se vsaka tretja prometna nezgoda, v kateri je vpleten alkohol,  konča s smrtnim izidom.  Vsak učenec je narisal risbo in jo opremil s sporočilom, da alkohol ne sodi v promet.

V petek, 8.11.2019, smo se v spremstvu policista odpravili do avtobusne postaje nasproti gimnazije. Policist je ustavil vozilo, voznik je moral opraviti alkotest, nato pa mu je posamezni učenec izročil svoj izdelek, zloženko o alkoholu ter zaželel varno vožnjo.

S to akcijo smo želeli nagovoriti odrasle, da ne sedejo za volan pod vplivom alkohola, pa tudi otroke, da imajo pomembno vlogo pri zagotavljanju večje varnosti v prometu preko ozaveščanja odraslih o posledicah vožnje pod vplivom alkohola.

 

https://www.jesenice.si/medijsko-sredisce/novice/item/20568-jeseniski-osnovnosolci-za-varnost-v-prometu

 

Jesenice, 13.11.2019

Ana Sampa


 

Tehniški dan za učence 3. razreda

V ponedeljek (7.10.), torek (8.10.) in sredo (9.10.2019) so imeli učenci 3. razredov  tehniški dan z naslovom Čustva.

Na temo čustev so peli pesmi, se igrali različne igre. Poslušali so zgodbo o dečku, ki se je preselil v drugo mesto. Iz vsebine zgodbe so povzeli, da do sošolcev ne smejo biti nesramni, žaljivi. Znati se morajo opravičiti. Učenci so različna čustva tudi naslikali na mala platna.

 

Vodja: Mirica Lah


 

 

Kulturni dan, obisk avtorice Nataše Konc Lorenzutti

V petek, 18. 10. 2019, smo imeli učenci 4., 5. in 8. razredov kulturni dan. Obiskala nas je pisateljica Nataša Konc Lorenzutti. Povedala nam je veliko zanimivega o sebi in o knjigah, ki jih piše, ter nam s pomočjo kamišibaja predstavila basen o volku in lisici. Učenci osmih razredov so pripravili krajšo dramatizacijo odlomka, ki je bila pisateljici tako všeč, da nam je zapela še pesmico. Imeli smo se lepo in upamo, da se še kdaj srečamo.

 

Barbara Leban


 

 

Tehniški dan za učence 1. razredov

V torek, sredo in četrtek, 15.10, 16.10 IN 17.10 2019 so imeli učenci 1. razredov tehniški dan. Na začetku so se za pozdravljali z različnimi pozdravi in zapeli pesmico Dober dan.

Lutka Polde je v gozdu našla palčka Pomagalčka. Povedal je pravljico. Naučili so se, da je ljudem v stiski treba pomagati. Palčki so radi tudi nagajivi, zato so se naučili pesmico Palčki Nagajivčki.

Iz različnih materialov so izdelali Palčkovo deželo. S palčkovo deželo so se radi igrali in razvijali domišljijo.

 

Vodja: Renata Magnik


 

Drugi športni dan za 1. razrede

Učenci 1. razredov so imeli v petek, 11. 10. 2019, drugi športni dan – Pohod po travnikih in poljih na Blejski Dobravi.

V prekrasnem sončnem vremenu so se z avtobusoma odpeljali do Blejske Dobrave. Tam so hodili po poti, ki je speljana sredi travnikov in polj. Opazovali so tudi promet na avtocesti, železniški promet in visoke daljnovode. Videli so tudi čredo krav, sveže zorano njivo, kozolce…

Vmes je bil tudi čas za malico in prosto igranje. Na športnem dnevu so zelo uživali.

 

Vodja ŠD: Irena Dolar


 

Obisk pri predsedniku Republike Slovenije g. Borutu Pahorju

V počastitev »Dneva slovenskega športa«, je predsednik Republike Slovenije, g. Borut Pahor, 1. oktobra 2019, ob 12. uri, odprl vrata predsedniške palače in skupaj z OKS – ZŠZ, organiziral priložnostni sprejem za mlade športnike iz slovenskih osnovnih šol.

Iz regijske pisarne OKS – ZŠZ Jesenice, smo na našo šolo prejeli vabilo, da na ta dogodek peljemo nekaj učencev/športnikov, ki bodo zastopali našo regijo.

Iz urada predsednika RS, so še poudarili namen tega sprejema, ki pomeni dodatno spodbudo prizadevni šoloobvezni mladini, ki se ukvarja s športom. Dogodka se je udeležilo 15 naših nadobudnih športnikov ter ravnatelj dr. Robert Kerštajn in Matjaž Gale, prof. športne vzgoje.

Predsednik je na sprejemu, skupaj s predstavniki OKS-ZŠZ, ki sta ga zastopala podpredsednik OKS Slovenije, mag. Janez Sodržnik in slovenski olimpionik Miroslav Cerar, predstavil pobudo za razglasitev 1. oktobra za Dan športa kot državnega praznika, ki jo bo v kratkem obravnaval tudi slovenski parlament. 1. oktobra 1863 je bilo namreč v Ljubljani ustanovljeno prvo slovensko društvo Sokol, predhodnik sokolske organizacije na slovenskem iz katere so, po drugi svetovni vojni, izhajale vse današnje športne panožne zveze in kasneje tudi športna društva.

Predsedniška palača je bila tudi prizorišče nastopa mladih telovadcev. Po zaključenem sprejemu je pred palačo potekala Mini olimpijada, ki je ponudila sodelujočim učencem različne športne izzive.

 

Ravnatelj:
dr. Robert Kerštajn


 

Naravoslovni dan EKO kmetija Plavški Rovt

Učenci tretjih razredov smo imeli v torek, 17, 9. 2019, naravoslovni dan: Ogled eko kmetije v Plavškem Rovtu. Na kmetiji nas je pričakala gospodarica gospa Tilka Klinar. Ogledali smo si hlev, svinjak, kurnik. Spoznali smo krave, ovce, kokoši, pujsa, kuža in mucke. Gospodarica nam je pokazala pridelke, ki jih pridelujejo in povedala veliko zanimivosti o življenju in delu na kmetiji.

 

Vodja naravoslovnega dne: Mateja Cvetko


 

Mini cicibanova olimpijada

V torek, 24. 9. 2019, so imeli učenci 1. razredov 1. športni dan - Mini ciccibanovo olimpijado.

Športni dan je potekal pred hokejsko dvorano pod Mežaklo. Tja so se učenci odpravili peš.

Na olimpijadi so opravljali različne spretnostne in zabavne naloge. Vmes so se tudi posladkali z roladami. Med izvajanjem različnih nalog so zelo uživali in športnega dne je bilo kar prehitro konec.

Ogledate si lahko nekaj fotografij.

 

Vodja ŠD: Irena Dolar


 

Teden mobilnosti

V tednu od 16. -20. 9. 2019 je bil ponovno teden mobilnosti. V Občini Jesenice so izvedli aktivnosti, ki ljudi nagovarjajo k večji uporabi hoje, kolesarjenja in javnega potniškega prometa ter k zmanjšani uporabi osebnih avtomobilov.

V okviru mobilnosti je vsak četrtek v mesecu septembru organiziran pešbus do osnovnih šol na Jesenicah. Otroci Prežihovega Voranca so se zbrali na zbirnih mestih: Tomšičeva (bivša Mercator trgovina, OŠ Polde Stražišar, Spar, Center 2 (A banka) in v spremstvu učiteljev po šolskih poteh prišli v šolo. Ostali učenci so se lahko pridružili tudi med potjo.

Osrednje aktivnosti so se dogajale v četrtek, 19. 9. 2019, zato je bil promet osebnih vozil v središču mesta Jesenice kot tudi v okolici občinske stavbe, osnovnih in srednjih šol ter vrtcev omejen.
Popolnoma zaprta so bila tudi parkirišča okoli naše šole.

V projekt se je aktivno vključila tudi naša šola in letos so ravno pred našo šolo potekale tudi  osrednje aktivnosti, ki jih je skupaj z Občino Jesenice organiziral SPV Jesenice in sicer:

-          risanje s kredo pred šolo (razredna stopnja),

-          predstavitev dela in opreme gasilcev pred šolo (4., 6., 7., 9.r),

-          predstavitev dela in opreme gasilcev policistov za šolo (2.-5.r),

-          predstavitev dela in opreme gasilcev za šolo (1.-5.r),

-          šotor VIDKO - uporaba odsevnih teles v temačnem okolju (1., 2., 3., 6., 7.r),

-          alko očala- simulirani učinki, ki jih ima uživanje alkohola na telo (1.-9.r),

-          poligon z električnimi avtomobilčki (vrtec, 1.-3.r),

-       prevračalnik - prikaz delovanja sil in občutkov, ki delujejo ob trku in prevračanju vozila (9.r, Gimnazija Jesenice, Srednja šola Jesenice),

-     simulator vožnje motorja A kategorije (9.r, Gimnazija Jesenice, Srednja šola Jesenice),

-          postopki oživljanja z defibrilatorjem (7., 9. razred),

-          anketa o trajnostni mobilnosti,

-          test hoje 6 min. (zaposleni in starši).

Delavnic so se udeležili tudi otroci iz vrtca Jesenice, 2. razred OŠ Koroška Bela, dijaki Srednje šole Jesenice in dijaki Gimnazije Jesenice. 

Obiskal nas je tudi Rudi, maskota občine Jesenice, ki predstavlja značilnosti območja občine. Vključuje tri osnovne elemente prepoznavnosti Jesenic in okolice: železarstvo, narcise - ključavnice in hokej.

 

Zapisala: Nataša Krajnc


 

Športni dan Atletika za učence 3. razreda

V petek, 13.9. 2019, smo imeli športni dan: atletika. Zbrali smo se pred šolo, nato smo odšli na malico. Po malici smo se odpravili na šolsko igrišče. Najprej smo se vsi skupaj dobro ogreli, nato pa smo se razdelili v 3 skupine (3.a, 3.b, 3.c). Skupine so se pomerile med seboj v: skoku v daljino, metu vorteksa in štafetnih igrah. Na srečo nam je vreme dobro služilo. 

 

Vodja ŠD: Sergeja Podnar


 

Prvi tehniški dan za učence od 6. do 9. razreda

Dne, 10. 9. 2019, smo izpeljali 1. tehniški dan.

Učenci 9. razreda so se na pobudo Obrtne zbornice Jesenice udeležili Obrtnega sejma v Celju. Obrtna zbornica Slovenije nam je podarila vstopnice. Učenci so si v spremstvu učiteljev ogledali Ulico obrti, kjer so bili predstavljeni različni poklici.

Učenci 8. razreda so odšli v Gornjesavski muzej Jesenice, kjer so si ogledali razstavljene zbirke o življenju na železarskih Jesenicah v preteklosti. Pogledali so tudi film o Železarni Jesenice. Sledila je delavnica ulivanja. Vsak učenec je dobil tudi izdelek. Po povratku v šolo so po skupinah pisali poročilo, sestavljali križanke in risali na temo železarstva.

Učenci 6. in 7. razreda so na šoli delali izdelke za novoletni sejem. Izdelovali so koledarčke, obešalnike, ogledala in termometre.

Starše in druge občane vabimo na novoletni sejem, ki bo v začetku decembra.

Vodja tehniškega dne: Danica Kikelj


 

Poletna šola v naravi - Bašanija 2019

V Bašanijo je letos  odšlo 69 učencev 5. razredov, pa tudi učiteljice Mirjam, Renata in Petra.

Na pot smo se odpravili v oblačnem vremenu, do Postojne pa nas je že pošteno »pralo«. Ogledali smo si Postojnsko jamo, nato pa pot nadaljevali proti cilju, kjer nas je že razveselilo toplo sonce. Po kosilu so otroci  že nestrpno pričakovali nastanitev po sobicah.

Popoldne  je vsaka plavalna skupinica  spoznala svojega učitelja. To so bili: Nevenka, Božena, Matjaž, Grega, Žiga, Ajda in Marta. Z njimi so otroci vsak dan dvakrat odšli na plavanje v morje ali na bazen  in se urili v plavalnih veščinah.

Kaj vse drugega pa smo še počeli?

Dopoldne z nekaj muke tekli in telovadili, lepo pospravili sobice (vse za dobro oceno) in imeli pouk v naselju ali v okolici. Po končanih popoldanskih obveznostih  pa smo:  odšli na sprehod do  najstarejšega in največjega svetilnika na Jadranu (visok je 36 m, njegov signal pa je viden 32 KM, zgrajen je bil leta 1818) igrali meddvema ognjema, imeli igre brez meja, družabne igre, orientacijski tek s sladkim presenečenjem….  Seveda smo v vasi odšli tudi na sladoled in po spominčke.

V Umag nismo odšli, ker je bilo čudovito  vreme in smo toplo morje raje izkoristili za plavanje.  Pred odhodom domov pa smo podelili skromne nagradice za  najlepše sobe, risbo, orientacijo, razred..

 Ker smo se imeli zelo lepo, nam je teden hitro minil in že smo morali oditi proti domu.

 

Poleg razrednih učiteljic in učiteljev plavanja, naj še posebej pohvalim učence. 

Brez njihovega pridnega dela, vedenja in sodelovanja, šola v naravi ne bi bila taka, kot je bila.

 

Pedagoški vodja:

Inga Lamberger


 

Sprejem prvošolcev

Še posebej so se prvega šolskega dne razveselili naši prvošolci. Ob 11. uri so se v avli šole zbrali skupaj s starši in učitelji. V avli šole jih je najprej nagovoril ravnatelj dr. Robert Kerštajn. Ravnatelj je prvošolčkom zaželel veliko šolskih uspehov in naj se na šoli dobro počutijo. Besedo je predal županu Blažu Račiču, ki je poudaril pomen domačih nalog in vsem zaželel uspešno šolanje. Med povabljenimi je bil tudi policist Blaž Bergant, ki skrbi za varnost okoliša KS Sava - Jesenice. Policist je staršem svetoval, da otroke poučijo o pravilnem ravnanju v prometu in da mora biti varnost otrok v ospredju vse leto, ne le ob začetku šolskega leta. Opozoril je še na režim parkiranja pred šolo oz. na avtobusni postaji pred šolo ter na privezovanje otrok v avtomobilu. Za tem je na oder s svojimi vragolijami in čarovnijami prišel čarodej Toni, ki je nas je dodobra nasmejal.  
Ravnatelj je nato predstavil učiteljice, ki bodo poučevale v 1. razredih, učiteljico angleščine ter učiteljico podaljšanega bivanja. Na oder je poimensko poklical učence vsakega oddelka posebej, ki so nato skupaj s starši odšli do razredov.

 

Zapisala: Nataša Krajnc


 

Otroška panoramska karta Jesenic: Škratek Bergmandeljc raziskuje Jesenice

 

Projekt: TURIZMU POMAGA LASTNA GLAVA

V projektu sodelujejo: učenci turističnega krožka iz: OŠ Toneta Čufarja, OŠ Prežihovega Voranca, OŠ Koroška Bela

Mentorica turističnih krožkov: Hermina Biščević, Razvojna agencija Zgornje Gorenjske

Financer: Občina Jesenice

Učenci, ki obiskujejo turistične krožke v treh jeseniških osnovnih šolah, so v tem šolskem letu pod okriljem projekta Turizmu pomaga lastna glava oblikovali in izdali otroško panoramsko karto »ŠKRATEK BERGMANDELJC RAZISKUJE JESENICE«. Glavni junak zemljevida je škratek Bergmandeljc, ki predstavlja risbe naravnih in kulturnih znamenitosti v občini Jesenice in predloge za aktivno preživljanje prostega časa v domačem kraju. Namenjen je predvsem mladim turistom, družinam z otroki in šolskim skupinam. Otroški zemljevid je natisnjen v slovenskem in angleškem jeziku. Vabimo vas, da obiščete  Turistično informacijski center – TIC Jesenice in prevzamete brezplačen izvod zemljevida.

Tudi v šolskem letu 2019/2020 vabimo učence, da se vključijo v projekt, katerega namen je raziskovanje, spoznavanje, ter promocija turizma v občini Jesenice. S privzgojeno ljubeznijo do domačega kraja bodo mladi lahko po svojih močeh ohranjali naravno in kulturno dediščino ter skrbeli za njeno urejenost.

 

Zapisala: Hermina Biščević