Avtorja: Šaban Kusur in Eman Gorinjac
Za nami so prazniki, med katerimi smo se razvajali z dobro hrano. Na srečo ima večina med nami hrane dovolj, verjetno celo preveč. Ob koncu praznovanj je marsikatera družina ugotovila, da jim je spet ostalo veliko hrane.
Podatki na spletu kažejo, da se na svetu tretjina hrane zavrže. V Sloveniji vsak prebivalec letno zavrže povprečno več kot 70 kilogramov hrane. Največji del predstavljata sadje in zelenjava.
V šolski kuhinji sva preverila, kako oni gledajo na problem zavržene hrane.
Kuharji so ugotovili, da smo učenci zelo izbirčni in bi najraje videli, da bi bila čim večkrat za malico pašteta, čokoladni namazi, jajca … a to ni mogoče, ker mora šola upoštevati pravila zdrave prehrane.
Vsak dan opažajo tudi, kako grd odnos imajo nekateri do hrane – norčujejo se, mečejo jo naokrog …
Zanimalo naju je, kako lahko učenci pomagamo pri zmanjševanju količine zavržene hrane. (Izvedela sva, da je treba posebej plačati za odvoz bioloških odpadkov, tudi zato je prav, da skupaj poskrbimo, da bo ostankov čim manj.)
Veliko uporabnih informacij lahko preberete na tej povezavi.