Prezihovvoranc.si
Cesta Toneta Tomšiča 5
Jesenice
4270
Slovenija
os-pv.jesenice@guest.arnes.si

Nenavadni okusi sveta

 

Avtorica: Minela Huseinbašić

 

Ste kdaj pomislili, da bi pojedli krokodila za kosilo ali pa si privoščili hrustljave škorpijone za prigrizek? No, mislim, da veste, kakšno potovanje nas čaka. Spoznali boste še bolj nenavadno od tistega, kar si sploh lahko zamislimo.

 

Začnimo kar s Kitajsko. Kitajska je dežela mnogih znamenitosti, a tudi polna nenavadnih specialitet, kot so krvavi tofu (strdki krvi) in opičji možgani. (JOJ in FUJ!)

 

Japonska me je zelo presenetila, in sicer z svojo mojstrovino FUGU (Riba, ki zahteva posebno pripravo zaradi strupenosti, kuharji se jo učijo pripraviti več let). Si lahko predstavljate, da plačate ogromno količino denarja in tvegate, da umrete?

 

Francija sicer ni toliko čudna, ampak ko slišim, da je nekdo poskusil kuhane polže, mi gre na bruhanje.

 

Afrika ponuja kar precej čudnih jedi, mojo pozornost so pritegnile gosenice, ki rastejo na drevesu mopane. Te veljajo za prigrizek visoke beljakovinske vrednosti.

 

Gremo športnikiii, pozabite na beljakovinske ploščicee, probajte črveeee (hehe).

 

Da imajo v Severni Ameriki zelo radi ocvrto hrano, vemo vsi (DOKAZ: McDonald’s, Burger King, KFC …),  a da cvrejo tudi žabe, je zame nekaj novega.

 

Za konec se vrnimo v Slovenijo, ki je majhna dežela, a ni izjema, ko gre za nenavadne okuse.

Marsikomu kar slabo postane ob vampih.

Čudili smo se ljudstvom, ki jedo žabe, polže … Slovenija pa ima bogato tradicijo prehranjevanja s polhi.

 

Na potovanjih po svetu lahko naletite na še cel kup nenavadnih jedi: pečene čebele, črički, ocvrte mravlje, živa, še migajoča hobotnica …

 

Verjetno se po tem branju ne bomo več tako zmrdovali nad domačim kosilom, kajne?

 

Svet hrane je poln presenečenj in včasih je vredno poskusiti tudi kaj novega. Kdo ve, mogoče boste pa odkrili svojo najljubšo jed.

 

Dober tek in uživajte v raziskovanju sveta nenavadnih okusov.