Prezihovvoranc.si
Cesta Toneta Tomšiča 5
Jesenice
4270
Slovenija
os-pv.jesenice@guest.arnes.si

Utrinki z dogajanj

 • Varuhi okolja                                                                                                                   

 

Gradiva, ki so objavljena na spletni strani NIJZ in so dostopna na spodnjih povezavah

 

OTROCI IN MLADOSTNIKI:

https://zdaj.net/kategorija/koronavirus-otroci-in-mladostniki/

 

 1. Kako se pogovarjati z otroki o koronavirusu (COVID-19)?:

https://zdaj.net/koronavirus-otroci-in-mladostniki/kako-se-pogovarjati-z-otroki-o-koronavirusu-sars-cov-2-covid-19/

 

 1. Preprečevanje okužbe: Koronavirus (SARS- CoV-2)

https://zdaj.net/koronavirus-nosecnost-in-porod/preprecevanje-okuzbe-z-koronavirusom-sars-cov-2/

 1. Priporočila za čas preživet pred zasloni v času širjenja COVID-19

 

https://zdaj.net/otrok/predsolski-otrok/priporocila-za-cas-prezivet-pred-zasloni-covid-19/

Koristne povezave in več informacij:

⇒ LOGOUT – Center pomoči pri prekomerni rabi interneta: www.logout.si – brezplačna svetovanja o zdravi uporabi naprav in vzpostavljanju družinskih dogovorov

⇒ SAFE.SI – Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje: www.safe.si – informacije o varni uporabi naprav

⇒ Common Sense Media: www.commonsensemedia.org – spletna stran (v angleškem jeziku), kjer lahko starši preverijo primernost vsebin za določeno starost otrok (risanke, filmi, igrice, ipd.)

Avtorica: Špela Reš, univ. dipl. psih., LOGOUT

 

Vsi smo doma, kaj sedaj?

 

 Logout-ov družinski vodnik za preživljanje obdobja izolacije brez naprav

 

Prilogi:  SEZNAM AKTIVNOSTI 

               NAŠ TEDEN DOMA

 

 1. Priporočila glede telesne dejavnosti v času širjenja okužbe COVID -19

https://zdaj.net/izpostavljeno/priporocila-glede-telesne-dejavnosti-v-casu-sirjenja-okuzbe-covid-19/

 

 1. Spletna svetovalnica # to sem jaz:

 

   https://zdaj.net/kategorija/mladostnik-mladostnica/spletna-svetovalnica-tosemjaz/

        Potrebuješ nasvet strokovnjaka? Spletna svetovalnica www.tosemjaz.net omogoča             anonimen, javen, brezplačen, hiter in preprost dostop do strokovnega nasveta.

 

 1. Vsebine za starše

https://zdaj.net/kategorija/mladostnik-mladostnica/vsebine-za-starse/

 

 1. Video vsebine

 

  Starši lahko zmanjšamo tveganje za razvoj depresije in anksioznih motenj

https://zdaj.net/mladostnik-mladostnica/video-vsebine/starsi-lahko-zmanjsamo-tveganje-za-  razvoj-depresije-in-anksioznih-motenj/

 

 1. Kako pomagati svojcem ali prijateljem v duševni/psihični  stiski v času epidemije

 

https://www.nijz.si/sl/kako-pomagati-svojcem-ali-prijateljem-v-dusevnipsihicni-stiski-v-casu-epidemije

 

 1. Kako obvladujemo občutke strahu in tesnobe

https://www.nijz.si/sl/kako-obvladovati-stres-zmanjsati-obcutke-strahu-panike-in-zaskrbljenosti-zaradi-koronavirusa-covid?fbclid=IwAR3WAdPmPBuVR26yM71JmnUMDGM0HQj8KMo9OV1INuJfC72ZgyzU9_jO-qI

 

 1.   Koronaviru (SARS –CoV-2) – ključne informacije:

                     https://nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov


 

 

 

Teden otroka

Osnovna šola Prežihovega Voranca Jesenice je od letošnjega šolskega leta članica slovenske mreže zdravih šol, ki se odziva na probleme v zvezi z zdravjem otrok in mladostnikov ter se usmerja k aktualnim programom za promocijo zdravja na telesnem, duševnem, socialnem in okoljskem področju zdravja za učence, učitelje in starše. Znotraj projekta na naši šoli poteka vrsto aktivnosti, ki so namenjene prav učencem. Zato smo se odločili, da letošnji Teden otroka še posebej obeležimo. Želeli smo, da se v tem tednu otroci počutijo posebne in jim z različnimi dejavnostmi polepšamo vsakodnevni šolski program.

 

Teden otroka obeležujemo v prvem tednu oktobra, ko pozornost širše javnosti z različnimi dejavnosti želimo usmeriti na otroke in mladino. Letošnji teden otroka je potekal od 7. – 13. oktobra 2019. Ker v letošnjem letu obeležujemo 30 let od sprejetja Konvencije o otrokovih pravicah, so se na Zvezi prijateljev mladine Slovenije odločili, da bodo ravno pravice otrok tema letošnjega Tedna otroka. Tudi naslov letošnje poslanice je bil Naše pravice, avtor pesmice pa je Tone Pavček.

 

Že v petek, 4. 10. 2019, smo kot uvod v Teden otroka začeli z ogledom animiranega filma Angry birds 2, ki smo si ga ogledali v Kinu Železar na Jesenicah. Otroci so se ob dogodivščinah ptičev zagotovo dodobra nasmejali. V ponedeljek, 7.10., smo se poleg otrok spomnili tudi na učitelje, saj 5. oktobra praznujemo svetovni dan učiteljev. Na razredni stopnji so tako za eno šolsko uro učitelje zamenjali starejši učenci in vodili pouk namesto njih. V torek, 8. 10., je učence 2. razredov obiskal Čarovnik Toni in jih zabaval s svojimi čarovnijami. 5. razredi so se odpravili v Gledališče Toneta Čufarja, kjer so jim animatorji na komični način prikazali gledališki bonton, ogledali pa so si še zaodrje in pri tem spoznavali, kdo in kaj vse je potrebno za produkcijo gledališke predstave. V sredo, 9. 10., so imeli 4. razredi namesto športne vzgoje vadbo s Chorchypom in tako krepili svoje telo in zdravje z nekoliko drugačnimi športnimi aktivnostmi, kot so sicer vajeni. V četrtek,  10. 10. so nas obiskali dijaki Srednje šole Jesenice, smer predšolska vzgoja. Za 1. razrede so zaigrali svojo predstavo Ples v zabojniku. Naši najmlajši so ob ogledu neizmerno uživali in z nastopajočimi tudi zaplesali. Zadnji dan v petek, 11. 10., smo po razredih v okviru projekta Zdrave šole, pripravili zdravo malico. Učenci so s seboj prinesli sadje, ki smo ga v šoli narezali, naredili sadna nabodala in jih z največjim užitkom tudi pojedli. Še tretji razredi so prišli na svoj račun: obiskale so jih upokojenke iz Upokojenskega društva Jesenice. Na zelo prijeten način, so učencem pokazale stare igre, z njimi prebirale stare Cicibane in prebrale pravljico iz knjige stare izdaje. Tako medgeneracijsko druženje je vedno zanimivo in prijetno. Poleg teh organiziranih dejavnosti pa smo učitelji v svojih razredih prilagodili pouk na različne načine: prebirali smo pravljice, imeli aktivni odmor, tekmovali v igri Človek ne jezi se, se predstavili v Pokaži kaj znaš, se igrali tombolo, …

 

Tako je letošnji Teden otroka minil, kot bi mignil. Polni novih izkušenj, vtisov in spominov se že veselimo, kaj nam bo prineslo prihodnje leto.

 

Ob tej priložnosti pa se želimo zahvaliti vsem, ki so nam pomagali pri organizaciji ali ki so se tako prijazno in velikodušno odzvali na naše povabilo za sodelovanje: Občina Jesenice, Gledališče Toneta Čufarja Jesenice, Čarovnik Toni, upokojenke Upokojenskega društva Jesenice, dijaki, dijakinje in njihova mentorica Srednje šole Jesenice, smer predšolska vzgoja ter Chorchyp. Res smo vam hvaležni.

 

Zapisala: Maruša Stres, prof.


 

 

Varuhi okolja

V sredo, 18. septembra 2019, so varuhi okolja – učenci iz 7., 8. in 9. razreda urejali in čistili okolico šole kljub slabemu vremenu, zato je bilo zadovoljstvo ob koncu toliko večje. Naše parkirišče pred šolo je zdaj čisto, na kar smo lahko ponosni vsi. Vsi se moramo truditi, da takšno tudi ostane.

 

V petek, 4. oktobra 2019, so varuhi okolja – učenci iz 1., 2., 3., 8. in 9. razreda očistili in uredili našo pešpot do šole iz smeri Gimnazije. Vsak lahko opazi urejeno pešpot, še preden pride do šole. Skrbimo, da takšna tudi ostane. V toplem, sončnem vremenu nam je bilo lepo in ker nas je bilo veliko, smo s skupnimi močmi hitro končali.

 

V petek, 4. oktobra 2019, so trije starejši varuhi okolja, iz 6., 8. in 9. razreda, Lun Regeis, Dea Hodaj in Delila Denić, sodelovali pri popisu dreves in grmovnic v okolici šole – spredaj, pred šolo. Nastal je popis, podkrepljen s fotografijami, pri njem pa so sodelovali tudi g. ravnatelj, dr. Robert Kerštajn, g. hišnik Bojan Lumpert in g. Janez Pšenica, velik poznavalec dreves in grmovnic, ter obe mentorici ID varuhi okolja, ga. Mateja Vahčič, prof. geografije, in ga. Petra Hrovat, prof. razrednega pouka. Gospod Pšenica je povedal veliko zanimivega o naših drevesih. Na sredinski sliki je iglavec - kavkaška jelka, na katerega smo lahko ponosni, saj velja za veliko dragocenost med drevesi v naši neposredni bližini. Naš cilj tovrstne akcije je seznaniti o vrstah dreves in grmovnic vse na šoli in tudi obiskovalce, saj jih bomo ob dobrem poznavanju znali tudi bolj ceniti. Prepoznate drevo spodaj v sredini? Veste, kje se nahaja? Odgovor bo v naslednjem poročanju o naših dejavnostih.

Lep pozdrav.

Varuhi okolja z mentoricama