Prezihovvoranc.si
Cesta Toneta Tomšiča 5
Jesenice
4270
Slovenija
os-pv.jesenice@guest.arnes.si

Šolsko leto 2022-2023

Proslava ob dnevu državnosti in zaključku šolskega leta

V petek, 23. 6., smo za učence od 6. do 8. razreda pripravili proslavo ob dnevu državnosti in poudarili pomen kulture pri vzpostavljanju in ohranjanju identitete.

V proslavo smo vpletli glasbene točke – pevski zbor in plesna točka šestošolk – v povezavi Tavčarjevim letom, kot so letošnje leto poimenovali na ministrstvu za kulturo, smo si lahko ogledali tudi prizor iz Cvetja v jeseni, skozi zabavno deklamacijo smo spoznali še, kakšne spremembe doživljajo mladi, učenke s statusom tujca pa so predstavile kratko pesem o pogledih na svoje začetke v Sloveniji.

 

Zapisala: Anita Malić Cumbo, prof.


 

Nar. dan tretješolcev: Obisk živalskega vrta

V petek, 16. 6. 2023, so tretješolci obiskali živalski vrt v Ljubljani in s pomočjo mladih vodičev spoznali nekatere živali v njihovem zagrajenem prostoru. Izvedeli so veliko zanimivih informacij o njih. Čisto od blizu so si ogledali in otipali dve živali. Nekateri učenci so bili pogumni, saj so premagali strah in pustili, da jim je vodič dal za vrat nestrupeno kačo, severnoameriškega goža. Občudovali so morskega leva, ki nas je vse očaral z akrobacijami in slonico Gango pri treningu. Videli smo tudi hranjenje pelikanov in medveda. Bilo je prijetno toplo, zato so bili učenci veseli malice v senci pri igralih. Bilo je super.

Nekaj utrinkov si lahko ogledate v galeriji.

Vodja ND: Petra Hrovat


 

Zaključni koncert pevskih zborov, Pesem nas druži

V četrtek, 15. 5. 2023, so nas pevci in glasbeniki razveselili z zaključnim koncertom, ki so ga poimenovali Pesem nas druži.

Zbralo se je veliko gledalcev, družili pa smo se s pevci vseh štirih zborov:

  • Otroškega pevskega zbora Žepki z zborovodkinjo Petro Hrovat,
  • Otroškega pevskega zbora Solzice, Mladinskega pevskega zbora Fortissimo in pevskega zbora učiteljic Prežihove Mete z zborovodkinjo Metko Gregorič.

Slišali smo zelo raznolike napeve, od vsem dobro znanih otroških pesmic in izštevank do tradicionalnih eskimskih, španskih pesmi in sodobnih popevk ob spremljavi Jaka Vidmarja na cajonu.

Program so obogatili še z instrumentalnimi točkami:

  • Mija Podobnik na prečni flavti,
  • Špela Zorman na klarinetu,
  • Valerij Luzar na harmoniki.

Povezovalka: Anita Malić Cumbo

 

Zapisala: Anita Malić Cumbo, prof.


 

Šola v naravi za učence 2. razreda-Poljanska dolina

Šola v naravi za 2. razred je bila tudi letos izvedena v Poljanski dolini v kraju Četena Ravan na turističnih kmetijah Tavčar in Davčen. Izvedli smo jo v dveh terminih in sicer 2.A in 2.B razred od 5.6. do 7.6. in 2.C razred od 7.6. do 9.6.2023. Učenci 2.A, 2.B razreda so bili skupaj z učiteljicami Sergejo Podnar,  Marto Lipušček, Mirico Lah in Tino Prešeren. Učenci 2.C razreda pa so bili z učiteljicama Matejo Cvetko in Kristino Vilič.

 

Kljub malo slabšemu vremenu, smo lahko izpeljali ves načrtovan program in vse dejavnosti. Pri izvedbi smo sodelovali skupaj z domačini na kmetijah in nekaj zunanjimi sodelavci. Vsi so bili zelo organizirani, prijazni, ustrežljivi in so se vsak na svoj način znali približati učencem. Učenci so bili s šolo v naravi zelo zadovoljni. Radi so sodelovali pri vseh dejavnostih in se veliko naučili o življenju na kmetiji nekoč in danes, pa tudi o travniku, gozdu, čebelah, pohodništvu…

 

Mateja Cvetko,

vodja ŠVN za 2. razred


 

Športni dan za učence 3. razredov, Završnica

Učenci 3. razredov so imeli v sredo, 14. 6. 2023, zadnji športni dan v tem šolskem letu. Z avtobusom so se odpeljali do Završnice, kjer so prehodili trim stezo, nato pa so se zabavali še na otroških igralih. Seveda je bil tudi čas za malico in pijačo. Prijetno športno dopoldne je kar prehitro minilo.

V galeriji si lahko ogledate tudi nekaj fotografskih utrinkov s športnega dne.

 

Vodja ŠD: Irena Dolar


 

Žogarija

30. 5. 2023 je na Jesenicah Podmežaklo potekal mednarodni športni projekt Žogarija. Prireditve se je udeležila tudi naša šola z učenci 2., 3. in 4. razredov. Učenci 2. in 3. razreda so igrali nogomet 3 na 3 v mešanih ekipah in osvojili odlično 3. mesto. Učenci in učenke 4. razredov so tekmovali v Kvizu znanja, Preigravanju z žogo na tleh in v zraku ter v igri Z vami gospod profesor, kjer je sodeloval tudi učitelj Gregor Gosar. Učenke in učenca so se predstavili tudi z navijaško koreografijo, na himno, Žogarija. Navijaške transparente so izdelali učenci in učenke 4. a razreda. Na šolski spletni strani v galeriji si lahko ogledate tudi nekaj utrinkov dogodka.

Vodja in koordinator: Ajda Teran


 

Delavnica, drugačnost združuje

V petek, 26. 5. 2023, smo v 3. b razredu gostili odlično predavateljico in pisateljico gospo Alenko Kos, ki je z učenci izvedla delavnico DRUGAČNOST ZDRUŽUJE. Zadnji dve uri pouka so tako učenci neznansko uživali ob vodenju delavnice z zares čustveno temo za otroke, saj jim je odprla oči in srca za drugačne ljudje okrog njih, ki so tudi čuteča bitja, željna sprejemanja. Preko sedmih vrednot (sočutje, ljubezen, hvaležnost, odpuščanje, lepota, obilje, sreča – skupaj pa se povežejo v harmonijo), ki bi se jih v našem življenju morali vsi dobro zavedati in se po njih ravnati, so otroci dobili vpogled v vsakdanje odnose z vrstniki. Neizmerno so uživali in bili veseli, da so imeli čast, po zaslugi sponzorstva podjetja DOMINVEST, d.o.o. Jesenice, poslušati in razmišljati o svojem vedenju do sočloveka v vsakdanjem življenju. Z nami je sodelovala tudi predstavnica omenjenega podjetja, gospa Urša Oblak. Učenci so ves čas aktivno sodelovali, marsikaj novega spoznali in svoje vtise ob koncu prelili na list papirja. Gospa Alenka jih je zbrala in nam jih poslala, z veseljem jih delimo tudi z vami. Hvala gospe Alenki za še bolj odprta srca, knjižne nagrade in podarjene ključke ljubezni. Hvala tudi gospe Urši za izvedeno delavnico. Povezava do naših vtisov: https://www.vilinskikljuc.si/drugacnost-zdruzuje-vrednote-za-boljsi-svet-in-os-prezihov-voranc-26-5-23/

 

Petra Hrovat, prof.,

razredničarka 3. b


 

Šola v naravi za učence 6. razreda

Šola v naravi za 6. razrede je potekala v času od 15. 5. 2023 do 19. 5. 2023 v Radencih v Beli krajini. Šole v naravi se je udeležilo 51 učencev.

Učenci so pet dni preživeli v naravi in spoznavali različne nove učne vsebine v obliki delavnic in aktivnosti.

Pri športnih vsebinah so se učenci seznanili s športnim plezanjem in lokostrelstvom. Izvedenih je bilo več pohodov. Prvi je bil daljši, odšli smo na Radensko steno, od koder je lep razgled na dolino reke Kolpe. Ostali pohodi so bili v okolici doma in do bližnje vasi. Imeli smo nočni pohod in večer ob ognju, na katerem so učenci spekli hrenovke.

Pri naravoslovju so učenci spoznavali življenje v reki Kolpi ter gozd ob reki Kolpi. Videli so kal, v katerem so opazovali življenje v stoječi vodi. Seznanili so se z varovanjem okolja v Krajinskem parku Kolpa. Spoznavali in preučevali so vremenske pojave, oblake.

Srečali so se s kulturno dediščino Bele krajine in  ugotovili, da je bilo življenje ljudi nekoč drugačno. Ogledali so si staro belokranjsko hišo, spoznavali so belokranjske običaje. Pekli so belokranjsko pogačo in barvali pisanice. Iz naravnih sestavin so izdelali mazilo za ustnice.

Življenje v naravi so spoznali tudi z orientacijo v naravi in z učenjem različnih vozlov.

Spoznali so osnove prve pomoči in vadili masažo srca na lutki s pomočjo AED defibrilatorja.

Tudi večeri so potekali zanimivo. Spoznali so kačo po imenu Newton. Organizirane so bile igre z žogo, socialne in družabne igre.

 

Vodja šole v naravi:                                                                                                              Barbara Gril


 

4. športni dan za učence 3. razredov

Učenci 3. razredov naše šole so imeli v torek, 23. 5. 2023, predzadnji športni dan v tem šolskem letu. Z avtobusom so se odpeljali v Javorniški Rovt do planinskega doma na Pristavi. Od tam so šli peš do Križevcev.

Med potjo so občudovali bele narcisne poljane in čudovito ozelenele bukve. Tudi čas za malico je bil na vrsti. Ob vrnitvi na Pristavo so se učenci zabavali še na zanimivih igralih ob planinskem domu.

 

Vodja ŠD: Irena Dolar


 

Naravoslovni dan za 3. razrede: Ogled Blejskega gradu

V torek, 16. 5. 2023, so si tretješolci ogledali Blejski grad. Najprej smo se vsi zbrali v Viteški dvorani in si pogledali poučna filma o nastanku Blejskega jezera in razvoju Blejskega gradu. Nato so si ogledali muzej, grajsko kapelico in grajsko tiskarno. V muzeju so učence najbolj navduševale zbirka orožja, voščene lutke in vsi drobni predmeti, s pomočjo katerih so bolje spoznali življenje na gradu nekoč. Kljub slabemu vremenu je bil pogled na Blejsko jezero z otokom vseeno čudovit. Sledila je krajša malica, nato pa povratek v šolo. Škoda je bila le, da si zaradi dežja nismo mogli privoščiti sprehod do jezera. Po povratku v šolo pa so učenci pripovedovali, da jim je bil obisk Blejskega gradu zanimiv in poučen.  

 

Vodja ND: Petra Hrovat


 

Kulturni dan za učence 3. razredov

Učenci 3. razredov so imeli v torek, 9. 5. 2023, kulturni dan.

Ogledali so si Prešernovo rojstno hišo v Vrbi, cerkev sv. Marka, vaško lipo in spomenik. V rojstni hiši so pridni bralci prejeli tudi bralna priznanja.

Sprehodili so se tudi po vasi Vrba in bližnji okolici.

V galeriji si lahko ogledate tudi nekaj fotografij s kulturnega dne.

 

Vodja KD: Irena Dolar


 

Andersenov večer

V petek, 31. 3. 2023, smo na naši šoli izvedli Andersenov večer branja. Z izbranimi najboljšimi bralci iz 5., 6. in 7. razredov smo se tri učiteljice družile od 17. do 22. ure.

Pisatelj, po katerem nosi ime naša šola, Prežihov Voranc, bi letos poleti praznoval 130 rojstni dan. Odločile smo se, da bomo na večeru branja obravnavale njegovo zbirko črtic – Solzice. Učenci so v skupinah brali različne črtice in jih nato predstavili v obliki likovnih izdelkov, z dramatizacijo, v stripu, preko kuharskih receptov in literarnih izdelkov. V šolski avli smo pripravili razstavo, ob koncu večera pa smo praznovali še Vorančev rojstni dan in se posladkali. Povratne informacije učencev so bile zelo pozitivne, tudi učiteljice smo bile zadovoljne.

Vesele smo, da je na naši šoli še toliko dobrih in pridnih bralcev, da za tovrstne dogodke lahko izbiramo med njimi. Želimo si, da bi tako tudi ostalo.

 

Kristina Vilič, Erika Vidrgar in Barbara Troha Šimnic


 

Tehniški dan, velikonočni običaji

V ponedeljek, 3. aprila 2023, so učenci od 6. do 9.razreda že tradicionalno izvedli tehniški dan z naslovom in vsebino - Velikonočni običaji.

Izdelovali so pisanice, pekli pletenice in piškote, pletli košarice, izdelali lesena stojala, rože… Skozi tako delo učenci spoznavajo in ohranjajo običaje ter hkrati razvijajo svoje ročne spretnosti. Po končanem delu so  nekaj najlepših izdelkov tudi razstavili v avli šole.  

Vodja TD: Katrca Horvat


 

 

Tehniški dan za učence 4. razreda, izdelava svetilnika

V torek, 28. 2. 2023, smo imeli učenci 4. razredov 3. tehniški dan. Tokrat smo izdelovali svetilnik. Učenci so v prvem delu ure najprej spoznali, kaj je svetilnik, koliko jih je v naši bližji okolici in kako deluje. Preko spleta smo si ogledali fotografije različnih svetilnikov po svetu. Nato smo si ogledali načrt in se po korakih lotili dela. Najprej smo izdelali tulec in ga slikovito pobarvali. Izdelati smo morali tudi podstavek, na katerega smo postavili tulec. V naslednjem koraku je bilo potrebno pripraviti žice, saj smo jim morali s posebnim orodjem odstraniti izolacijo in jih povezati z žarnico. Na koncu smo izdelali še streho svetilnika iz kolaž papirja. Izdelke smo preizkusili tako, da smo jih priključili na vir električne energije- baterijo.

 

Vodja tehniškega dne

Ana Sampa


 

Proslava ob slovenskem kulturnem prazniku

V petek, 3.2.2023, smo na razredni stopnji s proslavo obeležili slovenski kulturni praznik Prešernov dan.

Učenci so pod mentorstvom učiteljic 4. razreda, z dramsko igro, ljudskimi igrami in plesom ter glasbenimi in pevskimi vložki prikazali življenjsko pot največjega slovenskega pesnika. Predstavili so delček njegove poezije, zapel pa je tudi otroški pevski zbor Žepki. Za presenečenje je poskrbel gospod Alojz Ropret, ki nas je navdušil z izvirno interpretacijo Povodnega moža.

Zahvaljujemo se osebju Gledališča Toneta Čufarja Jesenice, da so nam omogočili izposojo kostumov iz Prešernovih časov.

Utrinke s proslave si lahko ogledate v galeriji.

 

Vodji: Maruša Stres in Mirjam Mandelc


 

Tehniški dan za učence 4. razredov

V četrtek, 2. 2. 2023, smo imeli učenci 4. razredov 2. tehniški dan. Izdelovali smo vodno kolo, letos pa prvič tudi vodohran. Najprej smo skupaj prebrali načrt in se s pomočjo fotografij, ki so predstavile posamezni postopek, po korakih lotili dela. Vodno kolo je bilo kmalu izdelano. Najprej smo ga preizkusili s pihanjem, nekateri tudi pod vodo. V drugem delu smo se lotili še izdelave vodohrana. Tu so morali biti učenci zelo natančni, saj smo najprej na lesene palčke odmerili dolžine, nato pa jih zlepili.  Nastala je lesena osnova vodohrana. Nato smo na vrh vodohrana še postavili plastenko, jo napolnili z vodo in preizkusili vodni tok. Po preizkusu je sledilo ocenjevanje izdelkov ter igra z vodnimi kolesi. Izdelka smo ponosno odnesli domov.

 

Vodja tehniškega dne

Ana Sampa


 

Zimski športni dan za učence 3. razredov

Učenci 3. razredov so imeli v četrtek, 2. 2. 2023, zimski športni dan.

Sankali so se na smučišču v Gozd Martuljku. Sankala sta se po dva učenca skupaj. Učenci so res uživali v spuščanju po hribu, kepanju, valjanju po snegu…

Vmes je bil seveda tudi odmor za malico in topel čaj. Prijetno športno dopoldne je kar prehitro minilo in vsi zadovoljni in rahlo utrujeni so se odpeljali proti šoli.

 

Vodja ŠD: Irena Dolar


 

Proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti

Učenci in učitelji organiziranega podaljšanega bivanja smo to leto pripravili proslavo ob dnevu samostojnosti in enotnosti. Učence smo seznanili s pomembno zgodovinsko odločitvijo, ki smo jo prebivalci Slovenije sprejeli 23. decembra 1990. S proslavo smo želeli pokazati, da je domovina naš dom, da moramo biti ponosni na svojo domovino in hvaležni za vse, kar nam nudi. Proslava pa je bila tudi kulturni dogodek, razveseljevali so nas glasbeniki, pevski zbor, gimnastičarke s plesom, recitatorja. Seveda smo se spomnili tudi na praznike in si zaželeli srečno novo leto.

 

Zapisala: Mirjam Janjoš

 

DOMOVINA 

Nad morjem dviga se pogled z gora,
med griči spušča se do ravnega,
z občutkom lepega gre do srca –
moja Slovenija, pozdravljena.

V dvojini rima se in se smehlja,
spreminja v pesem se in se igra,
odpira vrata vsa –  je kdo doma? –
moja Slovenija, pozdravljena.

Daljav dotika se kot mavrica,
na pot odpravlja se, je brez meja,
a zmeraj vrača se kot lastovka,
moja Slovenija, pozdravljena.

Za mizo vabi te, te potreplja,
kot bratu vse ti da, se ne proda,
zdravica dviga se – izpij do dna! –
moja Slovenija, pozdravljena.

(Feri Lainšček)


 

Božično novoletni koncert in druženje z našimi upokojenci

Ravnatelj je v sredo, 21. decembra 2022 povabil na prireditev in na družabno srečanje naše bivše sodelavce. Nasmejanih obrazov in dobro razpoloženi so se po dveh letih na prednovoletnem srečanju zbrali v šolski avli.

Ob pričetku koncerta je najprej nekaj besed spregovoril ravnatelj, dr. Robert Kerštajn.  Pripravili smo jim krajši kulturni program, kjer se je recitiralo, pelo in igralo. Predstavili so se pevski zborček Žepki pod vodstvom mentorice Petre Hrovat, za klavirjem je bil učitelj Matija Šorli. Nastopali so še učenci gledališkega krožka pod vodstvom mentorice Barbare Troha Šimnic ter učenci, ki obiskujejo glasbeno šolo. Za glasbeno podlago je skrbela Kristina Vilič. Učenci so bivšim zaposlenim v spomin pripravili tudi drobna darilca. Želeli smo, da se ob tem dogodku vsi povabljenci poveselijo, pokramljajo in preživijo lep večer v družbi prijateljev in nekdanjih sodelavcev. Prisrčno družabno srečanje se je nadaljevalo v zbornici, kjer smo se spomnili lepih in manj lepih trenutkov, ki smo jih preživeli skupaj. Ob obujanju spominov je čas kar prehitro mineval.

 

Zapisala: Nataša Krajnc


 

Obisk Dedka Mraza

Na svojem potovanju in obisku otrok, se je Dedek Mraz s palčico Oljo ustavil tudi na naši šoli ter učencem 1. in 2. razreda pričaral praznično vzdušje. Pred obiskom Dedka Mraza so si učenci ogledali predstavo Sneženi mož, v izvedbi dramske skupine učencev 4. razreda in mentoric Maruše Stres in Mirjam Mandelc. Predstava je bila zabavna, poučna in polna decembrskega vzdušja.

Učenci so se zabavali in peli in s pesmijo Siva kučma, bela brada priklicali Dedka Mraza. Prostor je bil poln otroških nagajivih in sladkih nasmehov. Po skupnem druženju je v razredu obiskal še prvošolčke in jim predal darila.

Dragi otroci, Dedek Mraz si je ogledal vaše risbice, ki ste mu jih dali in vam sporoča, da ste pravi umetniki.

Zapisala: Nataša Krajnc


 

Tehniški dan za učence 4. razreda, izdelava vozička

V ponedeljek, 12. 12. 2022, smo imeli učenci 4. razredov 1. tehniški dan. Izdelovali smo voziček. Najprej smo si ogledali fotografijo končnega izdelka in se spoznali s kriteriji ocenjevanja. Učence smo opozorile na natančnost pri rezanju, lepljenju ter sestavljanju vozička. Skupaj smo prebrali načrt za izdelavo in se po korakih lotili dela. Voziček je bil kmalu izdelan. Vsak učenec je moral prikazati, če se njegov voziček premika tako, da je napel os vozička preko elastike ali pa z napihovanjem balona. Po preizkusu je sledilo ocenjevanje izdelkov ter igra z vozički. Vsem je uspelo izdelati naš prvi tehniški izdelek in s ponosom smo ga odnesli domov.

 

Vodja tehniškega dne: Ana Sampa


 

Tehniški dan za učence od 6. do 9. razreda

V sredo, 7.12.2022 smo imeli 2. tehniški dan za učence od 6. do 9. razreda.

Učenci devetega razreda so izdelovali voščilnice iz različnih materialov.

Učenci osmega razreda so izdelovali tekoča mila za pralni stroj, ognjičevo kremo, dišeče soli, svečnike iz lesa, obeske za jelko in pekli piškote. Izdelki so namenjeni novoletnemu sejmu, ki bo v avli šole v torek, 13.12.2022. Vabljeni!

Učenci šestega in  sedmega razreda so delali okraske za avlo in novoletno jelko v avli.

Učenci so s pomočjo učiteljev avlo tudi okrasili.

Tehniški dan smo uspešno zaključili, učenci pa so bili zadovoljni z rezultati svojega dela.

 

Vodja tehniškega dne

Danica Kikelj


 

Tehniški dan za učence 3. razredov

28. 11. 2022 smo imeli učenci 3. razredov Tehniški dan. Izdelali smo izdelke za okrasitev učilnice in hodnika.

Naredili smo pisane hiške in polepšali hodnik. Zvezdice in snežne krogle pa so naše učilnice naredili še bolj praznične.

V novem letu vam učenci in učiteljice podarjamo naslednje voščilo:

 

Naj skrivnost pisanih

decembrskih luči polepša drobne

trenutke v mozaiku časa…

Naj novega leta zarja

Vam prinese dneve brez viharja

in izpolni drobne Vam želje.

 

Vodja TD Renata Magnik


 

Potovanje z glasbo okrog sveta

V petek, 2. 12. 2022, smo imeli učenci sedmih razredov kulturni dan. V prvem delu smo se zbrali v mali telovadnici, kjer nas je pozdravil svetovni popotnik in glasbenik Andrej Stermecki. Predstavil nam je svojo pot okrog sveta in pri tem pel, plesal in igral na inštrumente, ki jih je prinesel z vseh koncev sveta. Nekaj deklet se je lahko preobleklo v oblačila, značilna za del sveta, o katerem je govoril in se sprehodilo po modni pisti. Na koncu smo ob ritmu afriških bobnov zapeli pesem o psu Žuliju ter potovali v vesolje.

Polni novih vtisov smo se odpravili na malico, si nabrali novih moči in zbrali misli, saj so nas v učilnicah že čakala navodila za drugi del kulturnega dne. Razdelili smo se v skupine in izžrebali celino. Nato smo brskali po spletu in iskali otroške družabne igre, značilne za izbran kontinent. Eno smo predstavili na plakatu, ga okrasili in pripravili za razstavo.

 

Res smo se zabavali! J

Sedmošolci

 

Zapisala Kristina Vilič, prof.


 

Šestošolci v Občinski knjižnici Jesenice

 

Ob dnevu splošnih knjižnic (20. november) so naši šestošolci v petek, 18. novembra, obiskali Občinsko knjižnico Jesenice, kjer so si ogledali Martina Krpana. Učencem ga je odlično predstavil Jure Sešek.

 

Zapisala: Barbara Udrih


 

Nadarjeni učenci na Gimnaziji Jesenice.

15. 11 2022 je skupina 15 učencev 9. razredov obiskala tri različne dogodke na Gimnaziji Jesenice. Na začetku nas  je pozdravil in nagovoril novi ravnatelj Gimnazije Jesenice  prof. Erman Aljoša. Dijaki so nam pripravili krajši kulturni program in predstavili raziskovalno delo na gimnaziji. Nato so nas povabili k pouku.

Na dnevu mladih raziskovalcev DMR so učenci skupaj z dijaki gimnazije imeli zanimive, kakovostne in nekoliko strokovno bolj zahtevne vodene naravoslovne delavnice. Pri kemiji so učenci v laboratoriju določali trdote vode v različnih vzorcih iz našega okolja. Pri biologiji so z mikroskopiranjem odkrivali očem nevidne skrivnosti živih bitij. Pri fiziki pa so izvajali poskuse in spoznavali zakonitosti povezane s svetlobo in barvo svetlobe. Proučevali so učinkovitost fotonapetostnih celic, spoznavali belo svetlobo in barve, odboje svetlobe na ravnih in ukrivljenih zrcalih in lom svetlobe skozi različne leče. Na delavnici iz informatike so se spoprijeli z zanimivimi izzivi programiranja.

Na projektnem dnevu PD so pri različnih predmetih (sociologija, psihologija, nemščina, angleščina, matematika, geografija, glasba, umetnost) debatirali na temo Internet je odpovedal. Katastrofa, kaj pa zdaj.

Na dnevu mladih športnikov DMŠ pa so učenci izvedeli o športnih oddelkih in športnem dogajanju nasploh na gimnaziji in imeli poučno in izkustveno delavnico o harmoniji ravnotežja in cirkuških veščin, ki so jo vodili profesorji športa in CŠOD Planica.

Učenci so imeli možnost spoznati del pouka, pogovarjali so se z dijaki in dobili informacije o izobraževanju na gimnaziji. Dogodki so bili odlično pripravljeni in izpeljani. Dan je bil zanimiv in poln novih spoznanj ter izkušenj.

 

Uršula Žumer, prof.  


 

Naravoslovni dan za 4. razrede, obisk Planinskega muzeja v Mojstrani

V torek, 25.10., smo 4. razredi odšli v Mojstrano, v Planinski muzej, kjer smo se udeležili delavnice Srčni možje. V 1. delu smo se spoznali z dvema gorskima reševalcema, ki sta nam predstavila delo gorske reševalne službe. Opisala sta začetke, kako so v preteklosti reševali ponesrečence iz gora in kako to srčno delo izvajajo danes. Učenci so se naučili tudi, kaj je obvezna oprema gornika in kaj moramo mi narediti, da se rešimo iz gora, če pride do nesreče. V nadaljevanju sta nam reševalca nazorno predstavila opremo, ki jo potrebuje gorski reševalec za uspešno reševanje v gorah. Učenci so lahko opremo tudi preizkusili- npr. vrečo za prenašanje ponesrečenca, nosila, dereze, nahrbtnik, itd. Ogledali smo si tudi film o naših gorah. V drugem delu smo se sprehodili po muzeju- si ogledali nagačene živali, helikopter, pohodna oblačila in pripomočke, ki so jih uporabljali planinci včasih. Preko interaktivne igre so učenci spoznavali rastline, živali, itd. Zunaj so si učenci imeli priložnost tudi od znotraj ogledati bivak, zasilno zavetišče na prostem. Ob koncu so učenci dobili lesene helikopterje, ki jih bomo ob priložnosti sestavili v šoli.

 

Vodja naravoslovnega dne,

Mirjam Mandelc


 

Tehnični dan za učence 3. razreda, čustva

Jeza, žalost, strah, gnus, razočaranje, nepotrpežljivost, sram, ljubosumje … so čustva, ki bi se jim najraje izognili, če bi se jim lahko. Ampak čustva sama po sebi niso dobra in slaba, pravilna ali napačna, saj jih občutimo z razlogom, da nas nekaj naučijo. 

Učenci 3. razredov smo imeli 1. tehniški dan. Imeli smo socialno ustvarjane delavnice z naslovom-Naslikajmo čustva.

Drug drugemu smo se predstavili s pesmico Dober dan prijatelj. G. Barbara nam je povedala zgodbico, kjer so otroci ob selitvi v mesto občutili različna čustva. Naučila nas je kako preženemo jezo. Zatem nam je razdelila platna za slikanje. Vsak je naslikal svoje čustvo. Na koncu smo dobili še list z zmešnjavo obrazov in čustev. Obraze smo pobarvali in jih povezali s pravim čustvom.

Na naslovnico smo narisali svoje občutje ob zaključku naših delavnic. Ugotovili smo, da smo vsi občutili veselje.

 

Vodja: Renata Magnik


 

2. športni dan za učence 3. razredov

Učenci 3. razredov so v četrtek, 13. 10. 2022, imeli 2. športni dan. Peš so se odpravili iz Zabreznice do Rodin po gozdni poti v Rebru.

Učenci so res uživali v prekrasnem jesenskem vremenu. Med potjo so imeli tudi čas za malico in lovljenje na gozdni jasi. Opazovali so gozdne plodove in jesensko obarvane krošnje dreves.

Nekaj fotografij si lahko ogledate v galeriji.

Vodja ŠD: Irena Dolar


 

Kulturni dan za 4., 5., 6 in 8. razred, srečanje z avtorico Cvetko Bevc

11. 10. je velik del učencev naše šole imelo kulturni dan. Četrtošolci in petošolci so se ukvarjali z nenavadno živalsko pravljico Modri med, ki v ospredje postavlja težave z odvisnostjo, šestošolci so spoznavali pomen slovenske folklore, osmošolci pa vpliv nebesednega jezika v neposredni in elektronski komunikaciji (najbolj zabaven del je bilo raziskovanje emodžijev ????).

Vsi pa smo imeli čast preživeti nekaj časa z umetnico Cvetko Bevc. Mlajšim učencem je zaigrala lutkovno predstavo Pesem za vilo. Glavni lik te predstave je bila vodna vila, ki živi v ujetništvu rečnega duha. Rešijo jo lahko samo otroci z igranjem prave pesmi na staro glasbilo. Tako so spoznali številne zanimive inštrumente: lončeni bas, piščalko iz vejice, koruzne goslice, bučni list ...

Osmošolcem pa je zaigrala prizor iz mladinskega romana Desetka in z jezikom mladih in soočanjem s problemskimi temami marsikoga spodbudila k branju, mogoče celo k pisanju …

 

Zapisala

Anita Malić Cumbo


 

1. naravoslovni dan tretješolcev Obisk eko kmetije Pri Šimnovc

V sredo, 28. 9. 2022, smo učenci 3. razreda obiskali ekološko kmetijo v Plavškem Rovtu. Pričakala nas je prijazna  gospa Tilka,  ki nam je na zanimiv način predstavila dejavnosti, s katerimi se ukvarjajo na njihovi kmetiji. Veliko zanimivega smo izvedeli o domačih živalih, si ogledali njihova bivališča, pašnike, njive in  poskusili dobrote, ki jih sami pridelujejo in predelujejo. Tako smo okusili sveže mleko, sveže pripravljen mošt, salamo, kruh, skuto, jogurt, suho sadje,  korenje, jabolka –  same domače dobrote. Imeli smo možnost tudi pestovati dva prikupna pasja mladička. Obisk na hladen septembrski dan nam je hitro minil.

 

Vodja ND: Petra Hrovat


 

Teden otroka, 5. dan

Teden otroka smo zaključili v slogu. Na svojo dejavnost so najdalj časa čakali učenci 2. razredov. A menim, da se je čakanje obrestovalo. Učence je namreč v mali telovadnici pričakalo napihljivo igralo, na katerem so lahko uživali eno šolsko uro vsak razred. Kriki navdušenja, ko so učenci stopili v malo telovadnico, so povedali svoje.

 

Tako smo opravili še zadnji dan dejavnosti v tem otroka. Glede na pestro in zanimivo dogajanje  se zagotovo vsi, učenci in učitelji, veselimo Tedna otroka v naslednjem letu.

 

Napisala:

Maruša Stres, prof.


 

Teden otroka

Teden otroka vsako leto obeležujemo v prvem tednu oktobra, ko pozornost širše javnosti z različnimi dejavnosti želimo usmeriti na otroke in mladino. Letošnji teden otroka poteka od 3. do 9. oktobra 2022. Letošnji slogan se glasi »SKUPAJ SE IMAMO DOBRO«. Letošnja tema in poslanica prinašata pozitivno sporočilo in veliko ritma. Poseben poudarek je namenjen medsebojnim odnosom, prijateljstvu, sodelovanju, zaupanju.

Tudi na naši šoli Osnovni šoli Prežihovega Voranca Jesenice smo veseli, da po dveh letih premora končno lahko organiziramo pester teden za naše učence in jim poleg izobraževanja ponudimo še nekaj več.

V ponedeljek sta nas obiskali članici ženske slovenske hokejske reprezentance Irena in Deja, ki sta za učence 4. razreda pripravili zanimive športne dejavnosti, kjer niso manjkale veščine hokeja. Tako so se učenci preizkusili v poligonu, kjer so s palico spretno vodili žogico preko ovir. Seveda pa so se, kot se za Jesenice spodobi, preizkusili tudi v igri hokeja. Učenci so bili navdušeni.

V drugem nadstropju šole smo pripravili različne talne igre in tako učencem ponudili preživljanje aktivnega odmora. Teden so otvorili učenci 1. razredov. Pozabavali so se na ristancu, odigrali partijo križcev in krožcev ter skakali na vzorcu rok in nog. Da pa ne bo samo zabava, ampak tudi nekaj učenja, so na stopnicah računali in preštevali račune do 5.

Verjamem, da ostali učenci že komaj čakajo, kaj in kdaj jih ta teden še čaka.

 

Napisala:

Maruša Stres, prof.


 

Tehniški dan za učence od 6. do 9. razreda

V ponedeljek, 26.9.2022 smo imeli 1. tehniški dan za učence od 6. do 9. razreda.

Učenci devetega razreda so na igrišču za šolo spoznavali delo gasilcev  in policistov. Ogledali so si njihovo  opremo in vozila. V učilnici pa so se učili, kako oživljati človeka ob srčnem zastoju.

Učenci osmega razreda so obiskali Gornjesavski muzej Jesenice. Spoznavali so zgodovino železarskih Jesenic, pogledali razstavljeno zbirko in v delavnici naredili izdelek. Ko so se vrnili v šolo, so izdelali križanke, risali in napisali poročila.

Učenci šestega in  sedmega razreda so delali izdelke v šoli. Šestošolci so izdelali vrečke s sivko, ki jih bomo uporabili za obdarovanje naših upokojenk. Sedmošolci pa so delali novoletna darila: koledarčke, termometre in obešalnike, ki so namenjeni za novoletni sejem.

Tehniški dan smo uspešno zaključili, učenci pa so bili bogatejši za nova spoznanja in spretnosti.

 

Jesenice, 27.9.2022                                       Vodja 1.TD   Danica Kikelj


 

Šola v naravi za učence 5. razreda

V Bašanijo je letos  odšlo 54 učencev 5. razredov. Med potjo proti morju smo si ogledali Postojnsko jamo, nato pa pot nadaljevali proti cilju, kjer nas je že razveselilo toplo sonce. Po kosilu so otroci že nestrpno pričakovali nastanitev po sobicah.

Popoldne  je vsaka plavalna skupinica  spoznala svojega učitelja plavanja in si nadela ime. Z njimi so otroci vsak dan dvakrat odšli na plavanje v bazen ali v morje in se urili v plavalnih veščinah.

Ker smo se imeli zelo lepo, nam je teden hitro minil in že smo morali oditi proti domu.

 

Pedagoški vodja: Matjaž Gale, prof.


 

Sprejem prvošolcev

Še posebej so se prvega šolskega dne razveselili naši prvošolci. Ob 11. uri so se v avli šole zbrali skupaj s starši in učitelji. Med povabljenimi je bil tudi predstavnik Policije s Policijske postaje Jesenice, ki med šolskim letom skrbi za preventivno dejavnost na šoli in za varnost v okolici šole.

V avli šole jih je najprej nagovoril ravnatelj dr. Robert Kerštajn. Za tem je na oder s svojimi vragolijami in čarovnijami prišel čarodej Toni, ki nas je dodobra nasmejal. 
Ravnatelj je vsem prisotnim najprej zaželel dobrodošlico. Povedal je, da šolo obiskuje 609 učencev in učenk, od tega 60 prvošolcev in prvošolk ter 56 učiteljic, učiteljev in vzgojiteljic.
V šoli bodo poskrbeli, da se bodo učenci počutili varne, tako med poukom, kot med obiskovanjem obšolskih dejavnosti. Poleg tega jim je tudi zaželel, da bi poleg znanja, našli tudi prave prijatelje ter bi po končanem šolanju postali uspešni v svojem delu. Za starše pa si želi strpno, odkrito in ustvarjalno sodelovanje, kakršno je bilo do sedaj.  Za konec jim je še zaželel, naj to šolsko leto prinese veliko uspeha, sproščenosti, varnosti, dobrega počutja ter varne poti v šolo in domov.

Besedo je predal policistu, ki je staršem svetoval, da otroke poučijo o pravilnem ravnanju v prometu in da mora biti varnost otrok v ospredju vse leto, ne le ob začetku šolskega leta. Opozoril je še na režim parkiranja pred šolo oz. na avtobusni postaji pred šolo. Poleg tega morajo prvošolčki nositi rumene rutice ter v šolo prihajati v spremstvu odrasle osebe.

Ravnatelj je nato predstavil učiteljice, ki bodo poučevale v 1. razredih, učiteljico angleščine ter učiteljici v oddelkih jutranjega varstva in podaljšanega bivanja. Na oder je poimensko poklical učence vsakega oddelka posebej, ki so nato skupaj s starši odšli do razredov.

Ob prvem šolskem dnevu pa je prvošolčkom nepozaben dan pričaral tudi voditelj
Radia 1, Robert Roškar. Skupaj z Zavarovalnico Triglav jim je namenili nekaj vzpodbudnih besed in jih razveselil s paketom šolskih potrebščin. V paketu so prejeli rumene majice, ki so jih seveda takoj oblekli in se skupaj poslikali.

 

Zapisala: Nataša Krajnc