Prezihovvoranc.si
Cesta Toneta Tomšiča 5
Jesenice
4270
Slovenija
os-pv.jesenice@guest.arnes.si

Šolsko leto 2020-2021

Tehniški dan 4. razred

Izdelava novoletnih voščilnic, okraskov za novoletno smrečico ter peka piškotov

V četrtek, 10.12., so imeli učenci 4. razredov tehniški dan. Potrebno je bilo izvesti 3 naloge. Učenci so morali izdelati voščilnice, okraske za novoletno smrečico in speči piškote. Naš cilj je bil, da uporabimo materiale, ki jih imajo učenci na razpolago doma ali pa naravne materiale. Izpostavljeni materiali so bili papir, reklamni letaki, časopis, olupki mandarin, storži, vejice, itd. Na ta način smo vsebine tehniškega dneva medpredmetno povezali z vsebinami, ki jih spoznavamo pri družbi, to pa so varčevanje in recikliranje. V pomoč so dobili navodila, kjer so si lahko ogledali primere izdelave izdelkov iz posameznih sklopov. Možnost so imeli izdelati tudi čisto svoje, unikatne izdelke, z materiali, ki so jih sami želeli uporabiti. Po fotografijah sodeč so se učenci ob izdelavi zabavali in ustvarili izvirne izdelke.

 

Jesenice, 14. 12. 2020

Vodja tehniškega dne

Ana Sampa


 

2.Tehniški dan za učence od 6. do 9. razreda

V petek, 11. 12. 2020, smo na daljavo izpeljali 2. tehniški dan z naslovom Novoletni izdelki.

Učenci so dobili slike, načrte, predloge in recepte za peko potice in piškotov, izdelavo voščilnic, okrasnih darilnih škatlic, obeskov za novoletno drevesce in izdelavo papirnatih snežink za okna.

Pri delu so jim pomagali starši in nastali so lepi izdelki. Najraje so pekli piškote, saj so se nato z njimi posladkali. Dobili smo veliko lepih slik, žal ne moremo objaviti vseh.

 Pohvaljeni so prav vsi učenci, ki so se potrudili in izdelali  zanimive izdelke.

Staršem smo hvaležni, da so nekaj časa namenili skupnemu ustvarjanju z otroki.

 

Jesenice, 16. 12. 2020                                             vodja 2. tehniškega dne Danica Kikelj


 

2. tehniški dan za učence 2. razreda: Izdelovanje izdelkov za praznovanje

Letošnji tehniški dan smo z učenci in njihovimi domačimi izvedli na daljavo. Čeprav so imeli učenci 2. razreda načrtovan tehniški dan v ponedeljek, 30. 11. 2020, smo jih učiteljice povabile k izdelovanju izdelkov za praznični december že čez vikend. Želele smo, da bi potekal v skupnem druženju vseh članov družine.

Pripravile smo jim več predlogov, saj so lahko izvedli tiste dejavnosti, za katere so imeli doma na voljo potreben material. Izbiro izdelkov in količino smo prepustile njim. Odzivov smo bile zelo vesele, saj so ustvarjali čudovite izdelke, nekateri tudi po svojih zamislih. Marsikje je zadišalo tudi po piškotkih.

Kaj vse so izdelali in kako so si polepšali svoje domove, vam ponujamo v ogledu kar lepega števila slik, ki so nam jih poslali starši. Vsem učencem, staršem, bratcem, sestricam, starim staršem, tetam, stricem, ... se najlepše zahvaljujemo za odlično sodelovanje in za možnost, da smo pokukale v njihove praznične domove. Tako smo tudi me začutile, da bo kljub vsemu letošnji december prazničen, vesel in topel.

Vodja TD: Petra Hrovat


 

Naravoslovni dan 2. razredov

Spominski park Jesenice – vrt vseh Jeseničanov

Ste vedeli, da imajo Jesenice skrivnost, ki se na prvi pogled razkrije le poznavalcem….. s temi besedami začne v filmu g. Janez Pšenica, ustanovitelj parka.

V središču mesta leži zelena oaza  za katero je zaslužen domačin g. Janez Pšenica.

Tu je bilo opustelo mestno pokopališče. Prostor so želeli pozidati, vendar g. Pšenica tega ni dopustil. Predlagal je, da naredijo spominski park. Zgrajen je bil s prostovoljnim delom. Nasuli so 300 kamionov zemlje in humusa. Zasadili so drevesa domača in tuja. Park je poln raznolikega drevja in grmovja. Toliko različnih drevesnih vrst ne raste v nobeni drugi gorenjski občini: omorika, metasekvoja, koloradska jelka, japonska češnja, japonski javor, drevesasti brin, orjaška jelka, viseča zelena bukev, himalajski bor, ambrovec, ginkovec, beli japonski bor, tulipanovec. Najstarejše drevo v parku je 87 let stara tisa za kapelo.

V parku je ohranjenih tudi več kulturno-zgodovinskih spomenikov.

Vodja ND: Renata Magnik


 

Športni dan za učence 2. razreda

Učenci 2. razredov so imeli v petek, 9. 10. 2020, 2. športni dan in sicer so šli peš iz Završnice proti Smokuški planini.

Po malici v šoli so se z avtobusoma odpeljali do parkirišča v Završnici. Tam se je začel pohod proti Smokuški planini. Med hojo so opazovali jesenski gozd in poslušali šumenje potoka Završnica. Po uri hoje so si zaslužili malico in nekaj oddiha.

Potem pa spet hoja do Završnice, kjer so se lahko še malo lovili in igrali na nogometnem igrišču.

V galeriji si oglejte fotografije.

Vodja ŠD: Irena Dolar


 

1. tehniški dan za učence od 6. do 9. razreda

V torek, 6. 10. 2020 smo imeli na šoli tehniški dan.

Učenci šestih in en oddelek sedmega razreda  so delali izdelke namenjene za prodajo za zbiranje sredstev za šolski sklad. Izdelovali so čopiče – božičke, kuhalnice – snežake in svečnike v obliki snežakov.

Sedmošolci so delali šopke za obdarovanje upokojenk.

Osmošolci so šli v Gornjesavski muzej Jesenice, kjer so spoznavali zgodovino mesta in izdelovali svečke.

Devetošolci pa so na igrišču za šolo spoznavali delo gasilcev, policajev in reševalcev.

Prvi tehniški dan smo uspešno zaključili, učenci pa so se vrnili domov z novimi veščinami in spoznanji.

 

Jesenice, 6. 10. 2020                                                                                                        Vodja TD: D. Kikelj


 

Mini ciciolimpijada

V sredo, 30.9.2020, smo imeli 1.razredi športni dan MINICICI OLIPIJADA. Pomerili smo se v različnih športnih igrah. Slišali smo olimpijsko himno in spoznali olimpijsko zastavo. Srečali smo se tudi z olimpijcem Marcelom Rodmanom, ki nas je spodbujal pri igrah. Polni lepih vtisov smo se vrnili v šolo.

 

Zapisala: Sergeja Podnar


 

Športni dan za učence 4. razreda

V ponedeljek, 21. 9. 2020, smo se odpravili na pohod proti trim stezi Žerjavec.

Trim steza Žerjavec poteka po čudovitem gozdu v lepem in mirnem delu Jesenic. Oddaljena je približno deset minut hoje od centra naselja Plavž. Steza ima en start in en cilj. Proga je dolga približno 2 kilometra in ima 15 telovadnih postaj.

Učenci so se preizkusili na telovadnih postajah, ki imajo različne težavnostne stopnje. Trim steza nam je omogočila telesno aktivnost, pljuča so se nadihala svežega zraka, ušesa pa so se lahko naužila tišine in miru.

 

Vodja: Petra Kvas


 

Športni dan za učence 2. razreda

Učenci 2. razredov naše šole so imeli v ponedeljek, 14. 9. 2020, 1. športni dan v novem šolskem letu.

Avtobusa sta jih odpeljala do Blejske Dobrave. Tam se je začel pohod proti Homu. Med potjo so videli prelep čebelnjak, po mostu so prečkali reko Radovno, v njej opazovali ribe, od daleč pa poslušali tudi šumenje slapa Šum.

Po uri hoje so prišli do Homa. Tam je bila najprej malica, potem pa so učenci uživali na igralih.

Kar prehitro je minila igra in odpravili so se nazaj proti Blejski Dobravi.

Lahko si ogledate tudi nekaj fotografij.

Vodja ŠD: Irena Dolar


 

Sprejem prvošolcev

V tem ˝posebnem˝ šolskem letu so se prvošolčki v spremstvu staršev zbrali na parkirišču pred šolo.
Pozdravil jih je ravnatelj dr. Robert Kerštajn, ki je najprej predstavil pomočnico ravnatelja, Jelko Kusterle, svetovalno delavko in učiteljice. Nato jim je zaželel dobrodošlico na šoli. Povedal je, da bodo v šoli poskrbeli, da se bodo učenci počutili varne, tako med poukom, kot tudi med obiskovanjem obšolskih dejavnosti. Zaželel jim je tudi, da bi poleg znanja v novem okolju našli tudi prijatelje. Na šoli je 636 učencev, od tega 59 prvošolcev in prvošolk ter 56 učiteljic, učiteljev in vzgojiteljic. Pohvalil je opremljenost šole, ki ima velike, svetle in dobro opremljene razrede, moderno šolsko dvorano, lepo in bogato založeno šolsko knjižnico ter strokovne in usposobljene učiteljice in učitelje. Izrazil je željo po strpnem, odkritem in ustvarjalnem sodelovanju  s starši. Na koncu pa je prvošolcem še zaželel veliko uspeha, sproščenosti, varnosti in dobrega počutja ter varne poti v šolo in domov. Besedo je predal policistu, ki v sodelovanju s Policijsko postajo Jesenice tudi med šolskim letom skrbi za preventivno dejavnost na šoli.
Policist je staršem svetoval, naj otroke poučijo o pravilnem ravnanju v prometu in da mora biti varnost otrok v ospredju vse leto, ne le ob začetku šolskega leta. Še posebej je opozoril na režim parkiranja pred šolo oz. na avtobusni postaji pred šolo ter na privezovanje otrok v avtomobilu. Starši naj parkirajo na parkirišču pri gledališču, če pa ustavijo na avtobusni postaji, pa naj bo to le toliko, da otrok izstopi. 
Ravnatelj je nato poimensko poklical učence vsakega oddelka posebej, ki so nato skupaj z učiteljicami odšli do razredov, kjer jih je čakalo presenečenje.

 

Zapisala: Nataša Krajnc