Prezihovvoranc.si
Cesta Toneta Tomšiča 5
Jesenice
4270
Slovenija
os-pv.jesenice@guest.arnes.si

Šolsko leto 2020-2021

Obisk živalskega vrta v Ljubljani za učence 3. razreda

V sredo, 26. 5. 2021, smo 3. razredi obiskali Živalski vrt Ljubljana. Imeli smo srečo z vremenom, saj smo imeli lep sončen dan. Učenci so bili ob odhodu izpred šole prijetno vznemirjeni. Bili so veseli, da smo po dolgem času končno lahko skupaj nekam šli. V živalskem vrtu smo imeli eno uro časa za samostojen ogled. Eno uro pa nas je vodil oskrbnik živali in nam omogočil, da smo se pobližje spoznali s kačo in madagaskarskim tenrekom. Čas v živalskem vrtu je vsem hitro minil. Kmalu je po nas prišel avtobus in zadovoljni ter prijetno utrujeni smo se vrnili na Jesenice.

 

Erika Vidrgar


 

Tehniški dan za učence 3. razreda

V četrtek, 1. 10. 2020, smo v 3. A razredu imeli 1. tehniški dan. Socialno-ustvarjalno delavnico z naslovom Čustva je vodila ga. Barbara Ravnik. Učence je najprej pozdravila s pozdravno pesmijo, nato pa jih je z zanimivo zgodbo o dečku Timu motivirala za delo. Učenci so sodelovali v pogovoru o čustvih. Nato pa z akrilnimi barvami naslikali portrete ljudi. Z upodobitvijo obrazne mimike in z izbiro barv so skušali upodobiti izbrano čustvo. Tehniški dan smo zaključili s socialnimi igrami. Učencem je bil tehniški dan všeč. Z zanimanjem so sodelovali pri vseh dejavnostih.

 

Erika Vidrgar,

razredničarka 3. A


 

Legende in pripovedke v Občini Jesenice

Učenci 2, razredov imeli naravoslovni dan. Najprej smo si ogledali filmček SPOMINI STARIH JESENIC. Videli smo, kje je prvi nastanek mesta Jesenic  (Murova) in spoznali, s čim so se včasih ukvarjali. Po ogledu smo se naučili, kakšna je razlika me pravljico in pripovedko.

Skozi vse pripovedke nas vodi škratek Begmandeljc iz Savskih jam.

Prebrali smo pripovedke in se pogovorili o njeni vsebini. Zanimivo je, kako so narcise, ki jim rečemo tudi ključavnice, dobile svoje ime. (Čebele so oboževale vonj narcis in se mu niso mogle upreti niti ob nedeljah. Bog jim je zabičal, da je ob nedeljah dela prost dan in da morajo tudi čebele počivati. Zelo se razjezil in bele cvetove zaklenil……..od tod ime ključavnice ali narcise.)

Pripovedka o vilah iz Planine pod Golico pa pripoveduje o vilah, ki se vse dni zabavajo tako, da druga drugi spletajo kite, plešejo po travnikih in včasih pogajajo škratu Bergmandeljcu.

Iz barvnega papirja smo naredili narciso in vilo. Bilo je zanimivo.

 

Vodja ND: Renata Magnik


 

2. naravoslovni dan - živim zdravo

Pri pouku Spoznavanja okolja smo se pogovarjali o zdravem načinu življenja.

O tem smo imeli tudi naravoslovni dan. Učenci so spoznali, kako pomembno je, da skrbimo za zdrav način prehranjevanja, telesne vaje, počitek in telesno nego.

Nekaj teh stvari je predstavila tudi strokovna delavka Zdravstvenega doma Jesenice.

Izdelali so prehranjevalno piramido in pogrinjek.

 

Vodja ND: Renata Magnik


 

3. tehniški dan – 2. razred:  Izdelava izdelka iz odpadne embalaže

V petek, 23. 4. 2021, so učenci 2. razreda imeli 3. tehniški dan z naslovom Izdelava tehniškega izdelka - reciklaža. Učenci so izdelali izdelek iz odpadne embalaže – lonček za pisala. Zanj so uporabili spodnji del tetrapaka, časopisni papir, papirnate servietke ter moko in vodo za lepilo.

Tekom dopoldneva so spoznali še veliko načinov, kako sami lahko skrbijo za okolje – z reševanjem različnih nalog, s prepletanjem vsebin iz spoznavanja okolja in slovenščine.  Veseli so bili spoznanja, da tako kot v šoli (s papirnimi akcijami, z zbiranjem plastičnih zamaškov, z zbiranjem starih oblačil, s čiščenjem okolice šole) tudi doma lahko sami veliko postorijo za čistejše okolje. Zdaj vsi drugošolci vedo, kaj pomeni recikliranje.

Nekaj fotografij njihovega ustvarjanja recikliranih izdelkov.

 

Vodja TD: Petra Hrovat, prof.


 

Tehniški dan za učence od 6. do 9. razreda

Tehniški dan je potekal 2. 4. 2021. Izdelovali smo pisanice, pekli pletenico, izdelovali košarice, zajčke, kokoši, rože… žal zaradi »coronavirusa« ponovno kar doma.

Učenci so skupaj s straši doma ustvarjali na podlagi idej, ki so jih dobili od mene…

Za kateri izdelek so se odločili je bilo odvisno od njihovega znanja in materiala, ki so ga imeli doma ter  od  pomočnikov (staršev,…) Naloga je bila, da naredijo vsaj en izdelek, lahko seveda tudi več, poslikajo in pošljejo svojim razrednikom. Slike, ki so prihajale so dokazale, da so naši učenci ustvarjalni in da imajo doma super pomočnike. Nekaj teh slik je objavljenih na spletni strani šole. 

 

Vodja tehniškega dne: Katrca Horvat


 

Velikonočne voščilnice za upokojence

Učenci in učitelji podaljšanega bivanja smo ustvarjali voščilnice z velikonočnimi motivi. Z njimi smo ponovno razveselili stanovalce Doma upokojencev dr. Franceta Bergelja Jesenice. Vsak stanovalec je dobil unikatno voščilnico z lepimi željami. Stanovalci se lepo zahvaljujejo za izkazano pozornost.

Tudi na Facebook strani Doma upokojencev dr. Franceta Bergelja si lahko ogledate fotografije in preberete njihovo zahvalo:

 

https://www.facebook.com/DomUpokojencevdrFrancetaBergeljaJesenice

 

Pripravili:

Ajda Teran in Nevenka Fotak Urbas


 

Kulturni dan učencev 2. razreda Ogled lutkovne predstave Zvezdica Zaspanka

V torek, 9. 3. 2021, so si drugošolci v šoli preko spleta ogledali lutkovno predstavo Zvezdica Zaspanka Lutkovnega gledališča Ljubljana. Po ogledu so lutkovno predstavo primerjali z že obravnavano radijsko igro. Učiteljice smo učencem prebrale še odlomek istoimenske pravljice. Učenci so si izbrali vloge, za katere so izdelali lutke. Ob branju vlog dramatiziranega odlomka pravljice so se seznanili še z besedilom, ki so ga v skupinah prebrali. Za konec kulturnega dne smo skupaj izdelali še sceno in čez čas jo bodo učenci po skupinah s svojimi lutkami tudi zaigrali.

Nekaj slik o učenčevih lutkah -  tri zvezdice in komet Repatec.

 

Vodja KD: Petra Hrovat


 

Razveselili smo stanovalce Doma upokojencev dr. Franceta Berglja Jesenice

Že ob novem letu  smo učitelji podaljšanega bivanja razveselili uporabnike pomoči na domu Doma upokojencev dr. Franceta Berglja z božično – novoletnimi voščilnicami.

Ob dnevu žena in dnevu mučenikov pa smo z voščilnicami razveselili stanovalce Doma upokojencev dr. Franceta Berglja. Voščilnice smo tokrat izdelali učitelji podaljšanega bivanja skupaj z učenci.

 

Pripravili:

Nevenka Fotak Urbas in Ajda Teran


 

Kulturni dan – Po Prešernovih stopinjah

 V četrtek, 11. 3. 2021, smo izvedli KD Po Prešernovih stopinjah za učence osmih

razredov. Glede na trenutne razmere je KD potekal na daljavo. Ob 8.20 smo izvedli

videokonferenco, učenci so dobili navodila, kako bo potekal KD. Delo jim je

predstavila Urša Kavalar Pobegajlo, nato so se učenci podali na virtualno

popotovanje po krajih Prešernovega življenja. Spoznali so utrinke iz pestre življenjske

poti največjega slovenskega pesnika. Ponovno smo se zbrali na videokonferenci ob 12.00, na evalvacija kulturnega dne.

Učenci so predstavili naloge oziroma izdelke, ki so jih izdelali. Naredili so časovni trak

o življenju Franceta Prešerna, maketo rojstne hiše Franceta Prešerna, narisali so

portret pesnika, skuhali so kašo, dekleta so postala Julija Primic.                                                 

Menim, da je bil kulturni dan uspešen, ustvarjalen in zanimiv.

 

Vodja KD: Tatjana Otovič


 

Kulturni dan učencev 2. razreda Ogled lutkovne predstave Zvezdica Zaspanka

V torek, 9. 3. 2021, so si drugošolci v šoli preko spleta ogledali lutkovno predstavo Zvezdica Zaspanka Lutkovnega gledališča Ljubljana. Po ogledu so lutkovno predstavo primerjali z že obravnavano radijsko igro. Učiteljice smo učencem prebrale še odlomek istoimenske pravljice. Učenci so si izbrali vloge, za katere so izdelali lutke. Ob branju vlog dramatiziranega odlomka pravljice so se seznanili še z besedilom, ki so ga v skupinah prebrali. Za konec kulturnega dne smo skupaj izdelali še sceno in čez čas jo bodo učenci po skupinah s svojimi lutkami tudi zaigrali.

Nekaj slik o učenčevih lutkah -  tri zvezdice in komet Repatec.

 

Vodja KD: Petra Hrovat


 

Model celice

"Kar slišim, to pozabim. Kar vidim, to si zapomnim. Kar naredim, to razumem." (Konfucij)

Pri pouku naravoslovja smo spoznali zgradbo celice, ki je osnovna enota vsakega živega bitja.

Pri pouku na daljavo so kot dodatno nalogo učenci izdelali model celice z njenimi sestavnimi deli organeli. Sedaj, ko smo v šoli izdelke prinašajo k pouku in slika prikazuje zelo natančno narejen model celice, ki ga je naredila učenka 7. a razreda Klara Sekardi

 

Profesorica

Anita Kosem


 

3. tehniški dan za učence od 6. - 9. razreda - POVEJ NAPREJ - SPORAZUMEVANJE NA DALJAVO

V četrtek, 11.2.2021, smo izvedli 3. tehniški dan za učence od 6.do 9. razreda. Glede na trenutne razmere je potekal na daljavo. Naslov  tehniškega dne je bil POVEJ NAPREJ- SPORAZUMEVANJE NA DALJAVO. Obiskali smo Muzej pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu in si ogledali na kakšen način so se ljudje sporazumevali skozi stoletja, ko prenosni telefoni še niso bili del našega vsakdana. Seveda je bil obisk virtualen.  V drugem delu so učenci izdelali "vrvični" telefon in most po načrtu Leonarda Da Vincija.

Vodja TD: Katrca Horvat


 

Tehniški dan 4. razred

Izdelava novoletnih voščilnic, okraskov za novoletno smrečico ter peka piškotov

V četrtek, 10.12., so imeli učenci 4. razredov tehniški dan. Potrebno je bilo izvesti 3 naloge. Učenci so morali izdelati voščilnice, okraske za novoletno smrečico in speči piškote. Naš cilj je bil, da uporabimo materiale, ki jih imajo učenci na razpolago doma ali pa naravne materiale. Izpostavljeni materiali so bili papir, reklamni letaki, časopis, olupki mandarin, storži, vejice, itd. Na ta način smo vsebine tehniškega dneva medpredmetno povezali z vsebinami, ki jih spoznavamo pri družbi, to pa so varčevanje in recikliranje. V pomoč so dobili navodila, kjer so si lahko ogledali primere izdelave izdelkov iz posameznih sklopov. Možnost so imeli izdelati tudi čisto svoje, unikatne izdelke, z materiali, ki so jih sami želeli uporabiti. Po fotografijah sodeč so se učenci ob izdelavi zabavali in ustvarili izvirne izdelke.

 

Jesenice, 14. 12. 2020

Vodja tehniškega dne

Ana Sampa


 

2.Tehniški dan za učence od 6. do 9. razreda

V petek, 11. 12. 2020, smo na daljavo izpeljali 2. tehniški dan z naslovom Novoletni izdelki.

Učenci so dobili slike, načrte, predloge in recepte za peko potice in piškotov, izdelavo voščilnic, okrasnih darilnih škatlic, obeskov za novoletno drevesce in izdelavo papirnatih snežink za okna.

Pri delu so jim pomagali starši in nastali so lepi izdelki. Najraje so pekli piškote, saj so se nato z njimi posladkali. Dobili smo veliko lepih slik, žal ne moremo objaviti vseh.

 Pohvaljeni so prav vsi učenci, ki so se potrudili in izdelali  zanimive izdelke.

Staršem smo hvaležni, da so nekaj časa namenili skupnemu ustvarjanju z otroki.

 

Jesenice, 16. 12. 2020                                             vodja 2. tehniškega dne Danica Kikelj


 

2. tehniški dan za učence 2. razreda: Izdelovanje izdelkov za praznovanje

Letošnji tehniški dan smo z učenci in njihovimi domačimi izvedli na daljavo. Čeprav so imeli učenci 2. razreda načrtovan tehniški dan v ponedeljek, 30. 11. 2020, smo jih učiteljice povabile k izdelovanju izdelkov za praznični december že čez vikend. Želele smo, da bi potekal v skupnem druženju vseh članov družine.

Pripravile smo jim več predlogov, saj so lahko izvedli tiste dejavnosti, za katere so imeli doma na voljo potreben material. Izbiro izdelkov in količino smo prepustile njim. Odzivov smo bile zelo vesele, saj so ustvarjali čudovite izdelke, nekateri tudi po svojih zamislih. Marsikje je zadišalo tudi po piškotkih.

Kaj vse so izdelali in kako so si polepšali svoje domove, vam ponujamo v ogledu kar lepega števila slik, ki so nam jih poslali starši. Vsem učencem, staršem, bratcem, sestricam, starim staršem, tetam, stricem, ... se najlepše zahvaljujemo za odlično sodelovanje in za možnost, da smo pokukale v njihove praznične domove. Tako smo tudi me začutile, da bo kljub vsemu letošnji december prazničen, vesel in topel.

Vodja TD: Petra Hrovat


 

Naravoslovni dan 2. razredov

Spominski park Jesenice – vrt vseh Jeseničanov

Ste vedeli, da imajo Jesenice skrivnost, ki se na prvi pogled razkrije le poznavalcem….. s temi besedami začne v filmu g. Janez Pšenica, ustanovitelj parka.

V središču mesta leži zelena oaza  za katero je zaslužen domačin g. Janez Pšenica.

Tu je bilo opustelo mestno pokopališče. Prostor so želeli pozidati, vendar g. Pšenica tega ni dopustil. Predlagal je, da naredijo spominski park. Zgrajen je bil s prostovoljnim delom. Nasuli so 300 kamionov zemlje in humusa. Zasadili so drevesa domača in tuja. Park je poln raznolikega drevja in grmovja. Toliko različnih drevesnih vrst ne raste v nobeni drugi gorenjski občini: omorika, metasekvoja, koloradska jelka, japonska češnja, japonski javor, drevesasti brin, orjaška jelka, viseča zelena bukev, himalajski bor, ambrovec, ginkovec, beli japonski bor, tulipanovec. Najstarejše drevo v parku je 87 let stara tisa za kapelo.

V parku je ohranjenih tudi več kulturno-zgodovinskih spomenikov.

Vodja ND: Renata Magnik


 

Športni dan za učence 2. razreda

Učenci 2. razredov so imeli v petek, 9. 10. 2020, 2. športni dan in sicer so šli peš iz Završnice proti Smokuški planini.

Po malici v šoli so se z avtobusoma odpeljali do parkirišča v Završnici. Tam se je začel pohod proti Smokuški planini. Med hojo so opazovali jesenski gozd in poslušali šumenje potoka Završnica. Po uri hoje so si zaslužili malico in nekaj oddiha.

Potem pa spet hoja do Završnice, kjer so se lahko še malo lovili in igrali na nogometnem igrišču.

V galeriji si oglejte fotografije.

Vodja ŠD: Irena Dolar


 

1. tehniški dan za učence od 6. do 9. razreda

V torek, 6. 10. 2020 smo imeli na šoli tehniški dan.

Učenci šestih in en oddelek sedmega razreda  so delali izdelke namenjene za prodajo za zbiranje sredstev za šolski sklad. Izdelovali so čopiče – božičke, kuhalnice – snežake in svečnike v obliki snežakov.

Sedmošolci so delali šopke za obdarovanje upokojenk.

Osmošolci so šli v Gornjesavski muzej Jesenice, kjer so spoznavali zgodovino mesta in izdelovali svečke.

Devetošolci pa so na igrišču za šolo spoznavali delo gasilcev, policajev in reševalcev.

Prvi tehniški dan smo uspešno zaključili, učenci pa so se vrnili domov z novimi veščinami in spoznanji.

 

Jesenice, 6. 10. 2020                                                                                                        Vodja TD: D. Kikelj


 

Mini ciciolimpijada

V sredo, 30.9.2020, smo imeli 1.razredi športni dan MINICICI OLIPIJADA. Pomerili smo se v različnih športnih igrah. Slišali smo olimpijsko himno in spoznali olimpijsko zastavo. Srečali smo se tudi z olimpijcem Marcelom Rodmanom, ki nas je spodbujal pri igrah. Polni lepih vtisov smo se vrnili v šolo.

 

Zapisala: Sergeja Podnar


 

Športni dan za učence 4. razreda

V ponedeljek, 21. 9. 2020, smo se odpravili na pohod proti trim stezi Žerjavec.

Trim steza Žerjavec poteka po čudovitem gozdu v lepem in mirnem delu Jesenic. Oddaljena je približno deset minut hoje od centra naselja Plavž. Steza ima en start in en cilj. Proga je dolga približno 2 kilometra in ima 15 telovadnih postaj.

Učenci so se preizkusili na telovadnih postajah, ki imajo različne težavnostne stopnje. Trim steza nam je omogočila telesno aktivnost, pljuča so se nadihala svežega zraka, ušesa pa so se lahko naužila tišine in miru.

 

Vodja: Petra Kvas


 

Športni dan za učence 2. razreda

Učenci 2. razredov naše šole so imeli v ponedeljek, 14. 9. 2020, 1. športni dan v novem šolskem letu.

Avtobusa sta jih odpeljala do Blejske Dobrave. Tam se je začel pohod proti Homu. Med potjo so videli prelep čebelnjak, po mostu so prečkali reko Radovno, v njej opazovali ribe, od daleč pa poslušali tudi šumenje slapa Šum.

Po uri hoje so prišli do Homa. Tam je bila najprej malica, potem pa so učenci uživali na igralih.

Kar prehitro je minila igra in odpravili so se nazaj proti Blejski Dobravi.

Lahko si ogledate tudi nekaj fotografij.

Vodja ŠD: Irena Dolar


 

Sprejem prvošolcev

V tem ˝posebnem˝ šolskem letu so se prvošolčki v spremstvu staršev zbrali na parkirišču pred šolo.
Pozdravil jih je ravnatelj dr. Robert Kerštajn, ki je najprej predstavil pomočnico ravnatelja, Jelko Kusterle, svetovalno delavko in učiteljice. Nato jim je zaželel dobrodošlico na šoli. Povedal je, da bodo v šoli poskrbeli, da se bodo učenci počutili varne, tako med poukom, kot tudi med obiskovanjem obšolskih dejavnosti. Zaželel jim je tudi, da bi poleg znanja v novem okolju našli tudi prijatelje. Na šoli je 636 učencev, od tega 59 prvošolcev in prvošolk ter 56 učiteljic, učiteljev in vzgojiteljic. Pohvalil je opremljenost šole, ki ima velike, svetle in dobro opremljene razrede, moderno šolsko dvorano, lepo in bogato založeno šolsko knjižnico ter strokovne in usposobljene učiteljice in učitelje. Izrazil je željo po strpnem, odkritem in ustvarjalnem sodelovanju  s starši. Na koncu pa je prvošolcem še zaželel veliko uspeha, sproščenosti, varnosti in dobrega počutja ter varne poti v šolo in domov. Besedo je predal policistu, ki v sodelovanju s Policijsko postajo Jesenice tudi med šolskim letom skrbi za preventivno dejavnost na šoli.
Policist je staršem svetoval, naj otroke poučijo o pravilnem ravnanju v prometu in da mora biti varnost otrok v ospredju vse leto, ne le ob začetku šolskega leta. Še posebej je opozoril na režim parkiranja pred šolo oz. na avtobusni postaji pred šolo ter na privezovanje otrok v avtomobilu. Starši naj parkirajo na parkirišču pri gledališču, če pa ustavijo na avtobusni postaji, pa naj bo to le toliko, da otrok izstopi. 
Ravnatelj je nato poimensko poklical učence vsakega oddelka posebej, ki so nato skupaj z učiteljicami odšli do razredov, kjer jih je čakalo presenečenje.

 

Zapisala: Nataša Krajnc