Prezihovvoranc.si
Cesta Toneta Tomšiča 5
Jesenice
4270
Slovenija
os-pv.jesenice@guest.arnes.si
Utrip šole

Šolsko leto 2018-2019

Velikonočni običaji

 Na OŠ Prežihovega Voranca Jesenice so že tradicionalno pripravili tehniški dan na temo Velikonočni običaji.

Učenci od 6. do 9. razreda pod mentorstvom učiteljev so ustvarjalno in z veseljem izdelali različne pisanice, se preskusili v peki potic, pletenic in piščančkov, izdelali pletene košarice, lesene zajce, piščančke, kure in panjske končnice. Za pomladno vzdušje na razstavi so poskrbeli aranžmaji iz zelenja. Vse skupaj so postavili v lepo razstavo.

 

Vodja: Katrca Horvat


 

Tehniški dan za 4. razred, voziček na notranji pogon

V ponedeljek, 1. aprila, smo imeli učenci 4. razredov 3. tehniški dan. Tokrat smo izdelali voziček s pogonom na gumo. Najprej smo prebrali načrt, potem smo se po korakih lotili dela. Učenci so morali biti zelo natančni pri rezanju in potrpežljivi pri lepljenju, sicer bi voziček zlahka razpadel. Na leseni del, ki je predstavljal ogrodje smo pritrdili osi, kolesa ter elastiko. Kdor je želel, je lahko pritrdil tudi balon, zaradi katerega se je voziček premaknil. Na koncu je sledilo preizkušanje izdelkov in ocenjevanje.

 

Vodja tehniškega dne

Ana Sampa


 

Dvoransko atletsko tekmovanje učencev osnovnih šol

V torek, 19. 3. 2019 in sredo, 20. 3. 2019, je na naši šoli potekalo dvoransko tekmovanje v atletiki. Tekmovanja so se poleg naše šole udeležile še OŠ Toneta Čufarja, OŠ Koroška Bela in OŠ Žirovnica. V dveh tekmovalnih dneh smo videli ogromno uspešnih nastopov. Najboljši tekmovalci so prejeli kolajne. V skupnem seštevku je zmagala naša šola s 500 točkami pred OŠ Žirovnica (492), OŠ Koroška Bela (461) in OŠ Toneta Čufarja (360).

Čestitke vsem sodelujočim šolam in tekmovalcem.

 

Zapisal: Matjaž Gale


 

Andersenov večer

V petek, 29. 3. 2019, je na OŠ Prežihovega Voranca Jesenice potekal Andersenov večer, v spomin na velikega pisatelja in pesnika, ki 2. aprila praznuje rojstni dan.

Andersenov večer so pripravile knjižničarka Barbara Udrih in učiteljici razrednega pouka Irena Dolar in Kristina Vilič.

Dejavnosti za učence so potekale od 18. do 22. ure. Tema letošnjega večera je bila Znani in neznani Andersen. Učenci so posebej spoznali njegovo znano pravljico Palčica. Neznano pa jim je bilo, da je Andersen zelo veliko potoval po svetu in je kar 9 let svojega življenja preživel v tujini. Izvedeli so tudi, da so njegove pravljice prevedene v kar 190 svetovnih jezikov in s tem je bila povezana tudi glavna naloga učencev - razporejanje držav po kontinentih.

Vmes je prišel na obisk tudi čarovnik, manjkala pa ni tudi večerja. Učenci so s seboj prinesli tudi knjigo, ki jo trenutno berejo in nekaj časa je bilo namenjenega tudi branju knjige.

Ob zaključku so učenci v avli šole pripravili razstavo o glavni temi letošnjega Andersenovega večera.

 

Irena Dolar


 

Gregorjevo

Vsako leto smo zelo veseli gospe Barbare, ki za naše učence vsako leto pripravi zelo prijetne in ustvarjalne delavnice. V četrtem razredu so se učenci spoprijeli s šivanjem ptičkov ob prazniku Gregorjevim. Ob začetnih težavah jim je šlo odlično in naredili so zelo lepe ptičke. In nase so bili zelo ponosni.

 

Napisala:

Maruša Stres, prof.


 

Športni dan - sankanje

Učenci 4. razredov smo že komaj čakali na zimski športni dan. Ker vremenske razmere prej niso dopuščale, smo lovili še zadnje trenutke za sankanje. Z avtobusom smo se odpravili proti Gozd Martuljku. Po parih so učenci hitro odhiteli proti sankališču. Po ponovitvi, kako se varno sankamo in varno gibljemo po sankališču, so prve sanke že drvele po beli strmini. Imeli smo zelo lep, sončen dan, ki smo ga preživeli v naravi, na snegu in s svojimi prijatelji.

 

Napisala:

Maruša Stres, prof.


 

Pustne norčije

Od hiše do hiše,

od vrat do vrat

prinašamo smeh vam

in s smehom pomlad.

 

V torek, 5. 3. 2019, je bilo pustno vzdušje tudi na naši šoli. Učenci so se v šolo odpravili malo drugače. Vsak od učencev se je našemil v svoj pustni kostum. Za učence nižjih razredov je ta dan težko pričakovan, saj se lahko prelevijo v svoje najljubše junake, ali pa skozi preobleko izrazijo svojo domišljijo.

Banana, princeska, nogometaš, angelček, gasilec, dvorni norček, zajček, metuljček, vojak, okostnjak, Mini miška, Spiderman, pikapolonica, čarovnica, kavboj, indijanec, gusar, Pika Nogavička in druge maškare iz 1.,2. in 3. razreda so se veselile, plesale in upale, da so dokončno odgnale zimo.

Kljub temu, da smo skoraj vsi že desetletniki, smo na pustni torek z veseljem v šolo prihiteli v pustnih kostumih. Poleg pouka smo eno uro namenili pustnemu rajanju v mali telovadnici. Najprej so se maske po razredih predstavile drugim prijateljem, potem pa smo zapeli in zaplesali, igrali pa smo se še limbo ples, pri čemer so pustne šeme zelo uživale.

Tudi nekatere učiteljice smo imele skupinsko masko – čustvenčke in z rumenimi majicami in prijetnimi čustvi ustvarile pozitivno klimo na šolskih hodnikih in učilnicah J

 

Nataša Krajnc in Maruša Stres, prof.


 

Smučarski tečaj

V terminu od 11. do 15. 2. 2019 smo ponovno organizirali smučarski tečaj, namenjen vsem učencem, izveden pa je bil na smučišču Velika dolina v Podkorenu. Namenjen je začetnikom in tudi tistim, ki želijo izboljšati svoje smučarsko znanje.

Tečajniki so bili glede na svoje smučarsko predznanje razdeljeni v manjše skupine. Program in vadba v skupinah sta bila prilagojena glede na smučarsko predznanje in sposobnost otrok, kar jim je  omogočilo kar najhitrejše izpopolnjevanje smučarske tehnike. Poudarek je bil na prostem smučanju z različnimi vajami. Cilj tečaja pa je bil naučiti smučarje začetnike smučarsko tehniko in obvladovanje smučanja, poznavanje smučarskega bontona in varnosti na smučišču in žičniških napravah ter da otroke naučimo smučati samostojno, varno, odgovorno in pravilno.

Ves teden nas je spremljalo sončno in toplo vreme, zaradi česar je bila smuka še bolj prijetna. Zadnji dan pa smo za starše pripravili predstavitev naučenega.

V galeriji slik pa si lahko ogledate še nekaj utrinkov.

 

Zapisala: Nataša Krajnc


 

Turistični krožek

V četrtek, dne 21.2.2019, so se učenci turističnega krožka iz OŠ Prežihovega Voranca Jesenice, OŠ Toneta Čufarja Jesenice in OŠ Koroška Bela udeležili dogodka "Mednarodni dan turističnih vodnikov", ki se je odvijal na Stari Savi na Jesenicah. Delo turističnega vodnika in naravne ter kulturne znamenitosti Jesenic sta nam predstavila turistična vodnika g. Andraž Sodja in g. Aljoša Žnidar. Z navdušenjem sta nam predstavila svoj poklic in marsikaterega udeleženca dogodka mogoče tudi prepričala, da bo delo v turizmu tudi njihova življenjska pot. Spoznali smo, da turistični vodnik mora biti predvsem iznajdljiv, komunikativen, nasmejan in poln znanja o domačem kraju. Nasmejali smo se tudi anekdotam, ki so se jima pripetile pri vodenju turističnih skupin. Dogodek se je nadaljeval z ogledom kulturnih znamenitosti na Stari Savi pod vodstvom kustosa za zgodovino železarstva dr. Marka Mugrlija. Ponosni smo tudi na zgodovinski in kulturni pomen Ruardove graščine in veseli obnove Gornjesavskega muzeja.  Zahvaljujemo se ga. Neni Koljanin iz Turističnega informacijskega centra Jesenice in ga. Veri Djurič Drozdek vodji oddelka za gospodarstvo na Občini Jesenice za povabilo in lepo preživet sončen dan poln znanja in možnosti za uspešen razvoj turizma na Jesenicah.

Projekt Turizmu pomaga lastna glava izvaja Razvojna agencija Zgornje Gorenjske, sofinancira pa Občina Jesenice. Namen projekta je vključiti učence OŠ Koroška Bela, OŠ Prežihovega Voranca Jesenice in OŠ Toneta Čufarja Jesenice v raziskovanje, spoznavanje, ter promocijo turizma v občini Jesenice. Učencem poskušamo vzbuditi zanimanje za turizem kot možno področje njihovega poklicnega ali ljubiteljskega dela ter jih motivirati za pridobivanje znanja o turizmu kot družbenem gibanju in perspektivni gospodarski dejavnosti v občini Jesenice. S privzgojeno ljubeznijo do domačega kraja bodo mladi lahko po svojih močeh ohranjali naravno in kulturno dediščino ter skrbeli za njeno urejenost. V šolskem letu 2018/2019 bomo nadaljevali s temo otroški turizem in spoznavali ter se naučili turističnega vodenja v domačem kraju. Izdelali bomo otroški turistični zemljevid z opisi, traso in risbami znamenitosti našega kraja. Naš turistični produkt bo dodatna ponudba mladim turistom, družinam z otroki in šolskim skupinam. 

 

Hermina Biščević, mentorica


 

Tehniški dan za učence 4. razreda

V četrtek, 2. februarja, smo imeli učenci 4. razredov 2. tehniški dan. Tokrat smo izdelali svetilnik. Najprej smo prebrali načrt, potem smo se po korakih lotili dela. Ta izdelek je bil malenkost zahtevnejši, kot vodno kolo. Učenci so pri delu uporabljali tudi geometrijsko orodje. Pri merjenju in lepljenju so morali biti zelo natančni in potrpežljivi. Svetilnik smo tudi okrasili z barvami. Da bi svetil, smo morali žici in baterijo povezati z žarnico. Sledilo je preizkušanje svetilnikov. Vsi so zasvetili.

 

Vodja tehniškega dne

Ana Sampa


 

Proslava ob slovenskem kulturnem prazniku.

7. februarja smo za učence pripravili proslavo ob slovenskem kulturnem prazniku in z njo vse zbrane opomnili, da je kultura povsod okrog nas, vendar ji včasih žal namenimo premalo pozornosti. Začeli smo z zgodovinskim pregledom dogajanja na 8. 2., himno smo ubrano zapeli ob spremljavi harmonik, besedilo sedme kitice Prešernove Zdravljice pa potem slišali še v vseh jezikih, ki se jih učimo na naši šoli.

V ospredje smo letos postavili Valentina Vodnika in obeležili 200. obletnico njegove smrti. Učenci so predstavili nekaj njegovih pesmi in izpostavili njegove dosežke, ki so pomembno vplivali na položaj slovenščine in slovenske kulture.

Preplet kulture z vsakdanjim življenjem pa so učenci ponazorili s petjem ljudske pesmice in deklamacijo pesmi Janeza Menarta.

 

Anita Malić Cumbo in Ana Sampa


 

Zimski športni dan za učence 1. razreda

Učenci 1. razredov so imeli v torek, 5. 2. 2019, zimski športni dan - sankanje v Gozd Martuljku.

V prečudovitem sončnem vremenu so se odpeljali na smučišče v Martuljku. Tam so se celo dopoldne sankali in uživali v vragolijah na snegu. Vmes so se tudi okrepčali z malico in toplim čajem. Na zimskem športnem dnevu so zelo uživali.

Ogledate si lahko tudi fotografije.

 

Vodja ŠD: Irena Dolar


 

Novo leto z učenci francoskega jezika

V januarju smo z učenci, ki se na OŠ Prežihovega Voranca Jesenice učijo francoščine, spoznavali novoletne običaje. Prvo nedeljo po novem letu v Franciji praznujejo svete tri kralje, ali kot bi rekli po francosko »l'Épiphanie«. V tem času v vsaki pekarni, ki jo lahko najdete v Franciji, pečejo kraljevo pito z mandljevim nadevom, »galette des Rois«, v kateri se skriva figurica. Tradiciji kraljeve pite, ki izhaja iz poganskih časov in je včasih simbolizirala prihod sonca, so zvesti vsi Francozi, ne le tisti, ki pripadajo krščanski veri. Z učenci smo poskusili pravo »galette des Rois«, najmlajši učenec se je skril pod mizo in določil, komu pripada kateri kos. Učenec, ki je v svojem kotu našel figurico, je postal kralj in si izbral svojo kraljico.

Učiteljica: Špela Bajželj

Na vrh

Vesela pošta

Zadnje dneve pred novoletnimi počitnicami si na šoli popestrimo z veselo pošto – podarjanjem ročno izdelanih voščilnic. Gre za utečen projekt, kjer smo najaktivnejši devetošolci. Ker zanimanje za voščilnice iz leta v leto narašča, smo začeli z iskanjem motivov in risanjem že pred jesenskimi počitnicami. Voščilnice smo skrbno izdelovali in čakali dneve, ko smo jih lahko razpostavili po stojnicah. Naš trud ni bil zaman. Zanimanje je bilo izredno, saj je dobrih 4.000 voščilnic našlo pot do naslovnikov. Voščilnice smo predzadnji dan pripravili za učence in učitelje tako, da smo jih skrbno zavili in predali Božičku, ki jih je predstavnikom razredov izročil po osrednji proslavi ob dnevu samostojnosti.

4000 dobrih želja … leto 2019 bo zagotovo dobro. Srečno!

Zapisala: Klavdija Kranjc Jensterle (v imenu vseh devetošolcev)

Na vrh

Tehniški dan za učence 4. razreda

V četrtek, 24. 1. 2019, smo imeli učenci 4. razredov 1. tehniški dan. Izdelovali smo vodno kolo. Skupaj smo prebrali načrt za izdelavo in se po korakih lotili dela. Vodno kolo je bilo kmalu izdelano. Najprej smo ga preizkusili s pihanjem, nekateri tudi pod vodo. Po preizkusu je sledilo ocenjevanje izdelkov ter igra z vodnimi kolesi. Ker nam je še ostalo precej časa, smo izdelali leseno škatlico. Vsem je uspelo izdelati naš prvi tehniški izdelek in s ponosom smo ga odnesli domov.

Vodja tehniškega dne

Ana Sampa

Na vrh

Zaplesali smo novemu letu naproti

20. in 21. decembra sta razredna in predmetna stopnja praznično zaživeli v plesnih ritmih. Obiskali so nas animatorji in plesalci plesne šole Studio Ritem iz Kranja.

Učenci od 1. do 5. razreda so se najprej v mali telovadnici ogrevali, potem pa so se naučili božično koreografijo. Koreografije na plese Goodbye, Hočem le tebe, X so vadili v razredih, nato pa se na zaključnem delu v telovadnici predstavili s skupnim božičnim plesom.

Učenci od 6. do 9. razreda so se naučili nekaj novih plesnih korakov na melodije Goodbye, Sigamos bailando, Dobro jutro, Mama, Migi, Ego. Vsak razred pa je svojo koreografijo predstavil na zaključnem nastopu v telovadnici.

Koordinatorka športnega in kulturnega dne: Mirjam Mandelc

Zapisala: Nataša Krajnc

Na vrh

Proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti

26. decembra Slovenci praznujemo državni praznik dan samostojnosti in enotnosti. Ta dan obeležujemo razglasitev izidov plebiscita o samostojnosti, na katerem je od 93,2 odstotkov udeleženih volivcev na vprašanje »Ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država?« okoli 95 odstotkov odgovorilo pritrdilno, s čimer se je začela osamosvojitev Slovenije.

V letošnjem šolskem letu smo proslavo ob državnem prazniku pripravili učenci 4. c z razredničarko in nekaj učencev 6.b ter 9.a z učiteljico Tatjano Otovič. Učencem naše šole smo želeli predstaviti značilnosti in lepote naše države, manekeni in manekenke pa so predstavili oblačilno dediščino Slovencev iz preloma 19. stoletja. Na začetku smo najprej slišali Zdravljico kot obvezni del vsake proslave ob državnem prazniku. Najprej smo na odru lahko videli kostum iz Posočja. Pevci pevskega zbora Solzice z zborovodkinjo Metko Gregorič so nam zapeli 3 primorske pesmi. Videli smo še meščanski kostum, deklice 4.c pa so ljubljansko regijo predstavile z recitalom Vršac Valentina Vodnika, ki je živel in ustvarjal v Ljubljani. Pot smo nadaljevali do Gorenjske, kjer smo si lahko ogledali delovno oblačilo gorenjskega prebivalstva, učenci 6.b pa smo nam z gorenjskim narečjem v skeču prikazali sodobno življenje današnjih družin. Med najbolj zanimivimi se je izkazal kostum Bele krajine zaradi svoje drugačnosti, učenci 4.c pa so zaplesali 3 ljudske plese tega področja: Igraj kolo jabolko, Hruške, jabuke, slive in Lepa Anka. Kot zadnja sta se predstavila učenca oblečena v štajerski in prekmurski kostum. Za konec so vsi nastopajoči zaplesali na vsem znano slovensko uspešnico Iz Goričkega v Piran slovenskega kantavtorja Vlada Kreslina, ki s svojim delom in jezikom odlično predstavlja Prekmurje, svoj domači kraj. Prireditev sta vodila vodnika po Muzeju Slovenije Anes Turkušić in Madalina Filimon.

Zapisala: Maruša Stres, prof.

Na vrh

Prednovoletni koncert zborov 2018

V torek, 18. 12. 2018, je v avli šole potekal tradicionalni novoletni koncert, na katerega so vsako leto vljudno povabljeni vsi bivši zaposleni. Po nagovoru ravnatelja, dr. Roberta Kerštajna, nas je na odru najprej razveselil Otroški zbor Žepki pod vodstvom Petre Hrovat. Sledil je zbor z najdaljšo tradicijo na šoli, Otroški pevski zbor Solzice, ki ga je v letošnjem šolskem letu prevzela učiteljica glasbe Metka Gregorič. Pravo božično vzdušje je zborovodkinja pripravila z Mladinskim zborom Fortissimo, saj so nas navdušili s prepevanjem najlepših božičnih pesmi. Največje presenečenje večera pa je bil zadnji zbor večera, ki ga sestavlja 12 učiteljic, imenujejo pa se Prežihove Mete. Njihovo ubrano petje je poželo velik aplavz. Nestrpno pričakujemo njihov naslednji nastop.

Nekaj utrinkov s koncerta si lahko ogledate v Fotogaleriji.

Zapisala: Klavdija Kranjc Jensterle

Na vrh

2. tehniški dan – Novoletno praznovanje in okraševanje

V petek, 7. 12. 2018 smo na šoli izpeljali novoletni tehniški dan. Učenci so po skupinah s pomočjo učiteljev izdelovali okraske za jelko, ki smo jo potem postavili v avli šole. Okrasili smo tudi avlo, izdelovali pa smo tudi izdelke za novoletni sejem, ki bo v torek, 12. 12. 2018 , izkupiček pa bo namenjen šolskemu skladu. Na sejmu lahko kupite novoletne aranžmaje, piškote, koledarčke, obešalnike, ogledala, dišeče soli, mila, kreme proti prehladu, novoletne voščilnice, termometre, svečke in še kaj se bo našlo. Prisrčno vabljeni. Otroci so se potrudili, da bi bili izdelki čim lepši.

Devetošolci pa so imeli poleg izdelovanja voščilnic tudi predstavitev SIJ Acroni v zvezi s poklicnim usmerjanjem.

Tehniški dan smo uspešno zaključili, pričel pa se je čarobni december, ki naj prinese vsem radosten nasmeh na obraz, v srca pa mir in razumevanje.

 Vodja tehniškega dne: Danica Kikelj

Na vrh

Veseli december

Učence 1. in 2. razreda je v spremstvu Lenke Ledenke obiskal Dedek Mraz.
Učenci so najprej skupaj z Lenko Ledenko zapeli nekaj pesmi in nato priklicali Dedka.  Dedek Mraz je učence spomnil, da jim je že v vrtcu obljubil, da jih bo v 1. razredu spet obiskal in obljubo je tudi držal. Učenci so mu zapeli pesmico Siva kučma, Lenka Ledenka pa je učencem razdelila bonbone. Nato je Dedek obiskal še prvošolčke v razredu in jim razdelil darila. Dobili so veliko družabnih iger, s katerimi se bodo lahko poigrali v času, ki je v šoli namenjen za igro. Igre so vse zabavne in poučne, tako, da se bodo ob sproščanju in druženju lahko tudi kaj novega naučili.

Zapisala: Nataša Krajnc

Na vrh

Francoski večer

V torek, 11. decembra, je na OŠ Prežihovega Voranca potekal prvi Francoski večer, na katerem so nastopali učenci 7. in 9. razredov.

Učenci so predstavili Francijo, njene geografske značilnosti in tudi največje znamenitosti. Zapeli so dve božično-novoletni pesmi (Vive le vent in Il est né le Divin Enfant), povabljene so pozdravili s pesmijo Bonjour mes amis ! in zapeli tudi vsem dobro poznano Frère Jacques (Mojster Jaka) v kanonu.

Učenci so predstavili tudi druge države, kjer se govori francosko: Gvinejo, Belgijo, Senegal, Kongo, Sejšele … In povedali, da francosko govorimo tudi na OŠ Prežihovega Voranca.

Prireditvi je sledila pogostitev, za katero se posebej lepo zahvaljujemo učenkama Rebeki (9. c) in Sofiji (7. c) ter šolskim kuharjem.

Vsem staršem in učiteljem, še posebej pa ravnatelju, se zahvaljujemo za obisk in upamo, da se ponovno vidimo prihodnje leto!

Učiteljica: Špela Bajželj

Na vrh

Dober dan, Francija!

Bonjour la France !

Pri pouku francoskega jezika smo z 8. razredi spoznavali Francijo. Učenci so oblikovali plakata z naslovom »la France«, na katerih so predstavili Francijo. Informacije so poiskali na francoski Wikipediji, slike pa s pomočjo internetnega brskalnika. Posebno pozornost so namenili estetski obliki plakata (uporabili so barve francoske zastave, pazili na čitljivost zapisov) in jasnosti zapisanega na plakatu.

Plakata so predstavili pred celim razredom, predstavili pa ju bodo tudi na francoskem večeru, ki bo potekal v decembru na naši šoli.   

 

Učiteljica: Špela Bajželj

Na vrh

Tehniški dan drugih razredov

Začel se je veseli december! Tudi mi se pripravljamo na praznovanje. Na tehniškem dnevu smo izdelovali svečnike, voščilnice in jelenčke iz kartonastih tulcev. Učenci smo krožili iz učilnice v učilnico, kar je bilo zanimivo in zabavno. Tudi vam želimo vesele in prijetne dni!

 

Drugi razredi

Na vrh

Tehniški dan za učence 1. razreda

Bliža se december, ki je najbolj prazničen mesec v letu. Učenci prvih razredov smo imeli Tehniški dan.  Tehniški dan je potekal v ustvarjalnem vzdušju. Pri delu so bili pridni, delavni. Nastali so lepi snežaki, ki sedaj krasijo hodnik in učilnice. Cvetličarka Mateja pa nam je izdelala venčke in novoletne ikebane, ki nam bodo še polepšali praznike.

Vsem želimo srečno v letu 2019.

Vodja TD Renata Magnik

Na vrh

Srečanje s slovenskim pesnikom/pesnico

Že kar nekaj let se naša šola pridružuje jeseniškemu festivalu poezije Verzionar in v okviru le-tega organiziramo za učence 4., 5. in 8. razredov vsako leto v oktobru kulturni dan Srečanje s slovenskim pesnikom/pesnico. Letos smo povabili pesnika in kantavtorja Adija Smolarja ter pesnico in pisateljico Cvetko Bevc, ki je na našo šolo prišla preko projekta Povabimo besedo (projekt sta omogočila Društvo slovenskih pisateljev in Javna agencija za knjigo Republike Slovenije). Oba nastopa sta bila združena z literarnimi delavnicami. Pri izvedbi sta pomagali Maruša Stres ter Anita Malić Cumbo.

Vodja: Jelka Kusterle, prof.

Na vrh

Medšolsko tekmovanje Med dvema ognjema

Učenci tretjih razredov so se v četrtek, 29. 11. 2018, udeležili šolskega tekmovanja v elementarni igri Med dvema ognjema. Tekmovanje je potekalo na OŠ Toneta Čufarja. Naša ekipa je osvojila tretje mesto. Čestitamo!

Zapisala: Mateja Cvetko

Na vrh

Šola v naravi za 6. razred - Radenci

Šola v naravi za 6. razrede je potekala od 15. 10. 2018 do 19. 10. 2018 v Radencih v Beli krajini. Šole v naravi se je udeležilo 54 učencev. 

Učenci so pet dni preživeli v naravi in spoznavali različne nove učne vsebine.  

Pri športnih vsebinah so se seznanili s športnim plezanjem in lokostrelstvom. Kolesarili so do bližnjega mejnega prehoda s Hrvaško. Po reki Kolpi so veslali v  kanujih. Izvedena sta bila dva pohoda. Prvi na Radensko steno, od koder je lep razgled na dolino reke Kolpe. Drugi pohod je bil do jame Kobiljača, kjer so učenci zakurili taborni ogenj in spekli hrenovke. 

Pri naravoslovju so učenci spoznavali življenje v reki Kolpi ter gozd in travnik ob reki Kolpi. Videli so kal in odšli v kraško jamo. Seznanili so se z varovanjem okolja v Krajinskem parku Kolpa. Spoznali so domačo ekološko pridelavo jabolk, paradižnika, paprike … Spoznavali in preučevali so vremenske pojave. 

Srečali so se s kulturno dediščino Bele krajine in ugotovili, da je bilo življenje ljudi nekoč drugačno. Ogledali so si staro belokranjsko hišo, spoznavali belokranjske običaje in plese. Pekli so belokranjsko pogačo in barvali pisanice. 

Življenje v naravi so spoznali tudi s postavljanjem bivakov, orientacijo v naravi ter učenjem različnih vozlov. 

Tudi večeri so potekali zanimivo. Pekli so kostanj, se podali na nočni pohod s svetilkami, spoznali kačo po imenu Newton. Organizirane so bile igre z žogo in socialne igre.

Zanimiv je bil zadnji večer, ko so učenci pokazali svoje talente z raznimi igrami, petjem in plesom.  

Vodja šole v naravi: Barbara Gril 

Na vrh

Prvi tehniški dan za učence od šestega do devetega razreda

V soboto, 29. 9. 2018 smo izpeljali prvi tehniški dan. Tema je bila Od ideje do izdelka.

Učenci šestega in sedmega razreda so izdelovali uporabne izdelke, ki jih bojo prodajali na novoletnem sejmu v avli šole. Z različnimi tehnikami dela so izdelali in okrasili ogledala, koledarje, termometre in obeske za ključe. Pri tem so spoznavali nove tehnike dela in se urili v ročnih spretnostih.

Učenci osmega razreda so se odpeljali na Bled v Antimuzej, kjer so si ogledali različne fizikalno – tehniške poskuse.

Učenci devetega razreda pa so spoznavali obrti v našem okolju. Predstavnica Obrtne zbornice z Jesenic jim je prikazala tudi poklicne možnosti na tem področju. Potem pa sta jim predstavnika LEAG  ( Lokalna energetska agencija Gorenjske )  s predavanjem in praktično vajo prikazala možnosti varčevanja  energije v domačem okolju in uporabe obnovljivih virov energije. Učenci so sami lahko ugotovili, kako pomembni so materiali pri varčevanju z energenti. Izdelovali so hiške iz lesa, papirja, kartona in stiropora.

Tehniški dan smo uspešno zaključili, starše pa vabimo na novoletni sejem.

Vodja tehniškega dne

Danica Kikelj

Na vrh

Športni dan za učence 1. razreda

Učenci 1. razredov so imeli v soboto, 29. 9. 2018, drugi športni dan - Pohod pa travnikih in poljih na Blejski Dobravi.

Z avtobusom so se odpeljali do pokopališča na Blejski Dobravi, nato so začeli s pohodom. Med hojo je bil odmor za malico in lovljenje po pokošenih travnikih. Med hojo so opazovali tudi bližnje hribčke, gore, ceste, železnice, ptice...

V prekrasnem sončnem vremenu je športni dan še prehitro minil.

Vodja ŠD: Irena Dolar

Na vrh

Teden mobilnosti

Javni zavodi na Jesenicah so skupaj z Občino Jesenice pristopili k izdelavi Celostne prometne strategije. Občina je v sodelovanju z javnimi zavodi, med katere sodi tudi naša šola, pri pripravi Celostne prometne strategije na različne načine sodelovala z vso zainteresirano javnostjo ter prebivalci občine Jesenice.

Eden od teh dogodkov je tudi Evropski teden mobilnosti 2018. V ta namen je bil v četrtek,
20. 9. 2018 promet osebnih vozil v središču mesta Jesenice kot tudi v okolici občinske stavbe, osnovnih in srednjih šol ter vrtcev omejen.

V četrtek, 20. 9. 2018, so bila popolnoma zaprta tudi parkirišča okoli naše šole. Zato smo v skladu z zgoraj omenjenim, pozvali vse delavce, starše in učence, da so vsakodnevne poti v službo, šolo, opravili peš, s kolesom ali z uporabo javnega mestnega potniškega prometa. S tem dejanjem smo podprli prizadevanja za prijetnejše in bolj zdravo bivanje v naši občini. V ta namen je bil brezplačen tudi prevoz potnikov na vseh linijah mestnega potniškega prometa.

H kampanji, ki letos nosi slogan ZDRUŽUJ IN UČINKOVITO POTUJ in poteka ob sofinanciranju Ministrstva za okolje in prostor v okviru Sklada za podnebne spremembe se je tudi letos aktivno vključila naša šola, in sicer preko naslednjih aktivnosti:

 

- Risanje s kredo pred šolo in za šolo: 3. razredi

- Poligon za spretnostno vožnjo s skiroji, kolesi: 4.razredi, izvajalec Projekt natura

- Test hoje (6 min.) ter meritve krvnega sladkorja in tlaka: zaposleni in starši, izvajalec Zdravstveno vzgojni center ZD Jesenice

- Postopki oživljanja z defibrilatorjem: 8., 9. razred, izvajalec Fakulteta A. Boškin

- Izposoja koles Jesenice bikes: 6. razred, izvajalec Zavod za šport Jesenice

 

Zapisala: Nataša Krajnc

Na vrh

Na obisku pri gasilcih

Na prvo delovno soboto v tem šolskem letu smo drugi in tretji razredi obiskali 'Prostovoljno gasilsko društvo' na Jesenicah. Ogledali smo si dve gasilski vozili. Koliko zanimivih stvari je skritih v posebnih predalih! Kar nismo vedeli, kam bi pogledali. Najbolj zanimiva pa je bila seveda gasilčeva obleka, z vso opremo. Preverili smo tudi, kako težki sta jeklenki s stisnjenim zrakom. Kot pravi gasilci smo preizkusili svoje spretnosti v brizganju vode v cilj. In vsi zadeli! Bravo za nas! Bilo je poučno in zabavno. Morda bo kdo izmed nas postal 'Mladi gasilec', saj sta nas predstavnika gasilcev povabila v svoje vrste.

Mojca Vilić

Na vrh

Predstavitev mladinskega odseka Planinskega društva Jesenice

Člani mladinskega odseka so učencem, ki obiskujejo podaljšano bivanje, torej učencem od 1. do 5. razreda, predstavili delovanje njihovega društva. Povabili so jih v njihove vrste ter predstavili različne zabavne dejavnosti v naravi.

Obiskovali bodo naše prelepe gore, doline, jame, soteske in planine. Pozimi bodo vse skupaj popestrili z smučanjem, sankanjem in kepanjem, poleti pa tudi s kakšnim kolesarskim izletom ali vodnimi športi. Da pa jih hoja ne bi preveč utrudila, se bodo od časa do časa tudi ustavili, poskrbeli za lačne želodčke in se družabno in športno pozabavali. Med letom se bodo naučili tudi marsikaj zanimivega in uporabnega o varni hoji v gore, prvi pomoči in preživetju v naravi. Odpravili pa se bodo tudi na kak dvodnevni izlet, smučarski vikend in večdnevni tabor.

Zapisala: Nataša Krajnc

Na vrh

Tehniški dan Barve mavrice

Drugi razredi smo pod vodstvom gospe Barbare Ravnik izvedli naš prvi tehniški dan. Skupaj smo ugotovili, katere barve najdemo v mavrici in izdelali ogrlico iz kroglic v mavričnih barvah. S pomočjo zgodbice, pogovora, fotografij, pesmic in igric smo ugotovili, da smo ljudje med seboj različni. Kljub temu pa nas družijo želja po miru, veselju, ljubezni, sreči. Navdušeno smo z mavricami okrasili naše nove zvezke, v katere bomo risali, lepili sličice in podobno. Imeli smo se lepo, čas pa nam je zelo hitro minil.

Vodja TD Mojca Vilić

Na vrh

Mini olimpijada

Učenci 1. razredov naše šole so imeli v sredo, 19. 9. 2018, prvi športni dan. Peš so se odpravili na Mini olimpijado pod Mežaklo. Po uvodnem ogrevanju so opravljali števile zabavne in spretnostne naloge v okolici športne dvorane pod Mežaklo. Pri izvajanju nalog so se zabavali, sprostili, razgibali, nasmejali... V lepem sončnem vremenu je športni dan še prehitro minil.

Vodja ŠD: Irena Dolar

Na vrh

Naravoslovni dan četrtošolcev pri čebelarju

18. septembra smo učenci 4. razreda obiskali čebelarja na Bledu, kjer smo si ogledali čebelnjak, slikali panjske končnice ter spoznavali drevesne vrste in medovite rastline.

Učiteljice so nas odpeljale na sprehod v naravo, kjer smo spoznali najpogostejše drevesne vrste v našem okolju. Učili smo se ob vzorcih lesa, lubja in listov. Ogledali smo si medoviti vrt in spoznali rastline, s katerimi na naših vrtovih lahko tudi sami pomagamo čebelam.

Spoznali smo tudi delček slovenske kulturne dediščine, saj smo se seznanili z zgodovino panjskih končnic in njihovo izdelavo, vsak od nas pa je svojo panjsko končnico tudi poslikal.

Najbolj zanimiv je bil strokovno voden ogled čebelnjaka. V čebelnjaku smo spremljali delo čebelarja, spoznali smo čebeljo družino in si v panju ogledali satovje, med in cvetni prah. Lahko smo se posladkali z lipovim in smrekovim medom.

Izgubili smo strah pred čebelami in se naučili pravilnega ravnanja, s katerim lahko preprečimo čebelji pik.

Vodja ND: Mirjam Mandelc

Na vrh

Kuža pazi

Prav pri varnosti otrok v prometu, še zlasti ob začetku šolskega leta, so na pomoč priskočili tudi iz Zavarovalnice Triglav. Njihova maskota Kuža Pazi je v prvem tednu pouka skrbel za to, da so šolarji varno prečkali cesto pred našo šolo in jih poučil, kako se varno obnašati v prometu.

Srečno pot in varno pot!

Zapisala: Nataša Krajnc

Na vrh

Sprejem prvošolcev - prvi šolski dan

Še posebej so se prvega šolskega dne razveselili naši prvošolci. Ob 11. uri so se v avli šole zbrali skupaj s starši in učitelji. Med povabljenimi je bil tudi policist Uroš Kokelj, ki skrbi za varnost okoliša KS Slovenski Javornik - Koroška Bela, KS Podmežaklja.
V avli šole jih je najprej nagovorila pomočnica ravnatelja. Za tem je na oder s svojimi vragolijami in čarovnijami prišel čarodej Toni, ki je nas je dodobra nasmejal.  
Ravnatelj Robert Kerštajn je prvošolčkom zaželel veliko šolskih uspehov ter da naj se na šoli dobro počutijo. Besedo je predal policistu, ki je staršem svetoval, da otroke poučijo o pravilnem ravnanju v prometu in da mora biti varnost otrok v ospredju vse leto, ne le ob začetku šolskega leta. Opozoril je še na režim parkiranja pred šolo oz. na avtobusni postaji pred šolo.
Ravnatelj je nato predstavil učiteljice, ki bodo poučevale v 1. razredih, učiteljico angleščine ter učiteljici v oddelkih jutranjega varstva in podaljšanega bivanja. Na oder je poimensko poklical učence vsakega oddelka posebej, ki so nato skupaj s starši odšli do razredov.

Zapisala: Nataša Krajnc

Na vrh