Prezihovvoranc.si
Cesta Toneta Tomšiča 5
Jesenice
4270
Slovenija
os-pv.jesenice@guest.arnes.si
Utrip šole

Šolsko leto 2018/2019

Sprejem prvošolcev - prvi šolski dan

Še posebej so se prvega šolskega dne razveselili naši prvošolci. Ob 11. uri so se v avli šole zbrali skupaj s starši in učitelji. Med povabljenimi je bil tudi policist Uroš Kokelj, ki skrbi za varnost okoliša KS Slovenski Javornik - Koroška Bela, KS Podmežaklja.
V avli šole jih je najprej nagovorila pomočnica ravnatelja. Za tem je na oder s svojimi vragolijami in čarovnijami prišel čarodej Toni, ki je nas je dodobra nasmejal.  
Ravnatelj Robert Kerštajn je prvošolčkom zaželel veliko šolskih uspehov ter da naj se na šoli dobro počutijo. Besedo je predal policistu, ki je staršem svetoval, da otroke poučijo o pravilnem ravnanju v prometu in da mora biti varnost otrok v ospredju vse leto, ne le ob začetku šolskega leta. Opozoril je še na režim parkiranja pred šolo oz. na avtobusni postaji pred šolo.
Ravnatelj je nato predstavil učiteljice, ki bodo poučevale v 1. razredih, učiteljico angleščine ter učiteljici v oddelkih jutranjega varstva in podaljšanega bivanja. Na oder je poimensko poklical učence vsakega oddelka posebej, ki so nato skupaj s starši odšli do razredov.

Zapisala: Nataša Krajnc


Kuža pazi

Prav pri varnosti otrok v prometu, še zlasti ob začetku šolskega leta, so na pomoč priskočili tudi iz Zavarovalnice Triglav. Njihova maskota Kuža Pazi je v prvem tednu pouka skrbel za to, da so šolarji varno prečkali cesto pred našo šolo in jih poučil, kako se varno obnašati v prometu.

Srečno pot in varno pot!

Zapisala: Nataša Krajnc


Naravoslovni dan četrtošolcev pri čebelarju

18. septembra smo učenci 4. razreda obiskali čebelarja na Bledu, kjer smo si ogledali čebelnjak, slikali panjske končnice ter spoznavali drevesne vrste in medovite rastline.

Učiteljice so nas odpeljale na sprehod v naravo, kjer smo spoznali najpogostejše drevesne vrste v našem okolju. Učili smo se ob vzorcih lesa, lubja in listov. Ogledali smo si medoviti vrt in spoznali rastline, s katerimi na naših vrtovih lahko tudi sami pomagamo čebelam.

Spoznali smo tudi delček slovenske kulturne dediščine, saj smo se seznanili z zgodovino panjskih končnic in njihovo izdelavo, vsak od nas pa je svojo panjsko končnico tudi poslikal.

Najbolj zanimiv je bil strokovno voden ogled čebelnjaka. V čebelnjaku smo spremljali delo čebelarja, spoznali smo čebeljo družino in si v panju ogledali satovje, med in cvetni prah. Lahko smo se posladkali z lipovim in smrekovim medom.

Izgubili smo strah pred čebelami in se naučili pravilnega ravnanja, s katerim lahko preprečimo čebelji pik.

Vodja ND: Mirjam Mandelc


Mini olimpijada

Učenci 1. razredov naše šole so imeli v sredo, 19. 9. 2018, prvi športni dan. Peš so se odpravili na Mini olimpijado pod Mežaklo. Po uvodnem ogrevanju so opravljali števile zabavne in spretnostne naloge v okolici športne dvorane pod Mežaklo. Pri izvajanju nalog so se zabavali, sprostili, razgibali, nasmejali... V lepem sončnem vremenu je športni dan še prehitro minil.

Vodja ŠD: Irena Dolar


Tehniški dan Barve mavrice

Drugi razredi smo pod vodstvom gospe Barbare Ravnik izvedli naš prvi tehniški dan. Skupaj smo ugotovili, katere barve najdemo v mavrici in izdelali ogrlico iz kroglic v mavričnih barvah. S pomočjo zgodbice, pogovora, fotografij, pesmic in igric smo ugotovili, da smo ljudje med seboj različni. Kljub temu pa nas družijo želja po miru, veselju, ljubezni, sreči. Navdušeno smo z mavricami okrasili naše nove zvezke, v katere bomo risali, lepili sličice in podobno. Imeli smo se lepo, čas pa nam je zelo hitro minil.

Vodja TD Mojca Vilić


Predstavitev mladinskega odseka Planinskega društva Jesenice

Člani mladinskega odseka so učencem, ki obiskujejo podaljšano bivanje, torej učencem od 1. do 5. razreda, predstavili delovanje njihovega društva. Povabili so jih v njihove vrste ter predstavili različne zabavne dejavnosti v naravi.

Obiskovali bodo naše prelepe gore, doline, jame, soteske in planine. Pozimi bodo vse skupaj popestrili z smučanjem, sankanjem in kepanjem, poleti pa tudi s kakšnim kolesarskim izletom ali vodnimi športi. Da pa jih hoja ne bi preveč utrudila, se bodo od časa do časa tudi ustavili, poskrbeli za lačne želodčke in se družabno in športno pozabavali. Med letom se bodo naučili tudi marsikaj zanimivega in uporabnega o varni hoji v gore, prvi pomoči in preživetju v naravi. Odpravili pa se bodo tudi na kak dvodnevni izlet, smučarski vikend in večdnevni tabor.

Zapisala: Nataša Krajnc


Na obisku pri gasilcih

Na prvo delovno soboto v tem šolskem letu smo drugi in tretji razredi obiskali 'Prostovoljno gasilsko društvo' na Jesenicah. Ogledali smo si dve gasilski vozili. Koliko zanimivih stvari je skritih v posebnih predalih! Kar nismo vedeli, kam bi pogledali. Najbolj zanimiva pa je bila seveda gasilčeva obleka, z vso opremo. Preverili smo tudi, kako težki sta jeklenki s stisnjenim zrakom. Kot pravi gasilci smo preizkusili svoje spretnosti v brizganju vode v cilj. In vsi zadeli! Bravo za nas! Bilo je poučno in zabavno. Morda bo kdo izmed nas postal 'Mladi gasilec', saj sta nas predstavnika gasilcev povabila v svoje vrste.

Mojca Vilić


Športni dan za učence 1. razreda

Učenci 1. razredov so imeli v soboto, 29. 9. 2018, drugi športni dan - Pohod pa travnikih in poljih na Blejski Dobravi.

Z avtobusom so se odpeljali do pokopališča na Blejski Dobravi, nato so začeli s pohodom. Med hojo je bil odmor za malico in lovljenje po pokošenih travnikih. Med hojo so opazovali tudi bližnje hribčke, gore, ceste, železnice, ptice...

V prekrasnem sončnem vremenu je športni dan še prehitro minil.

Vodja ŠD: Irena Dolar


Prvi tehniški dan za učence od šestega do devetega razreda

V soboto, 29. 9. 2018 smo izpeljali prvi tehniški dan. Tema je bila Od ideje do izdelka.

Učenci šestega in sedmega razreda so izdelovali uporabne izdelke, ki jih bojo prodajali na novoletnem sejmu v avli šole. Z različnimi tehnikami dela so izdelali in okrasili ogledala, koledarje, termometre in obeske za ključe. Pri tem so spoznavali nove tehnike dela in se urili v ročnih spretnostih.

Učenci osmega razreda so se odpeljali na Bled v Antimuzej, kjer so si ogledali različne fizikalno – tehniške poskuse.

Učenci devetega razreda pa so spoznavali obrti v našem okolju. Predstavnica Obrtne zbornice z Jesenic jim je prikazala tudi poklicne možnosti na tem področju. Potem pa sta jim predstavnika LEAG  ( Lokalna energetska agencija Gorenjske )  s predavanjem in praktično vajo prikazala možnosti varčevanja  energije v domačem okolju in uporabe obnovljivih virov energije. Učenci so sami lahko ugotovili, kako pomembni so materiali pri varčevanju z energenti. Izdelovali so hiške iz lesa, papirja, kartona in stiropora.

Tehniški dan smo uspešno zaključili, starše pa vabimo na novoletni sejem.

Vodja tehniškega dne

Danica Kikelj


Šola v naravi za 6. razred - Radenci

Šola v naravi za 6. razrede je potekala od 15. 10. 2018 do 19. 10. 2018 v Radencih v Beli krajini. Šole v naravi se je udeležilo 54 učencev. 

Učenci so pet dni preživeli v naravi in spoznavali različne nove učne vsebine.  

Pri športnih vsebinah so se seznanili s športnim plezanjem in lokostrelstvom. Kolesarili so do bližnjega mejnega prehoda s Hrvaško. Po reki Kolpi so veslali v  kanujih. Izvedena sta bila dva pohoda. Prvi na Radensko steno, od koder je lep razgled na dolino reke Kolpe. Drugi pohod je bil do jame Kobiljača, kjer so učenci zakurili taborni ogenj in spekli hrenovke. 

Pri naravoslovju so učenci spoznavali življenje v reki Kolpi ter gozd in travnik ob reki Kolpi. Videli so kal in odšli v kraško jamo. Seznanili so se z varovanjem okolja v Krajinskem parku Kolpa. Spoznali so domačo ekološko pridelavo jabolk, paradižnika, paprike … Spoznavali in preučevali so vremenske pojave. 

Srečali so se s kulturno dediščino Bele krajine in ugotovili, da je bilo življenje ljudi nekoč drugačno. Ogledali so si staro belokranjsko hišo, spoznavali belokranjske običaje in plese. Pekli so belokranjsko pogačo in barvali pisanice. 

Življenje v naravi so spoznali tudi s postavljanjem bivakov, orientacijo v naravi ter učenjem različnih vozlov. 

Tudi večeri so potekali zanimivo. Pekli so kostanj, se podali na nočni pohod s svetilkami, spoznali kačo po imenu Newton. Organizirane so bile igre z žogo in socialne igre.

Zanimiv je bil zadnji večer, ko so učenci pokazali svoje talente z raznimi igrami, petjem in plesom.  

Vodja šole v naravi: Barbara Gril 


 

Srečanje s slovenskim pesnikom/pesnico

Že kar nekaj let se naša šola pridružuje jeseniškemu festivalu poezije Verzionar in v okviru le-tega organiziramo za učence 4., 5. in 8. razredov vsako leto v oktobru kulturni dan Srečanje s slovenskim pesnikom/pesnico. Letos smo povabili pesnika in kantavtorja Adija Smolarja ter pesnico in pisateljico Cvetko Bevc, ki je na našo šolo prišla preko projekta Povabimo besedo (projekt sta omogočila Društvo slovenskih pisateljev in Javna agencija za knjigo Republike Slovenije). Oba nastopa sta bila združena z literarnimi delavnicami. Pri izvedbi sta pomagali Maruša Stres ter Anita Malić Cumbo.

Vodja: Jelka Kusterle, prof.


Tehniški dan za učence 1. razreda

Bliža se december, ki je najbolj prazničen mesec v letu. Učenci prvih razredov smo imeli Tehniški dan.  Tehniški dan je potekal v ustvarjalnem vzdušju. Pri delu so bili pridni, delavni. Nastali so lepi snežaki, ki sedaj krasijo hodnik in učilnice. Cvetličarka Mateja pa nam je izdelala venčke in novoletne ikebane, ki nam bodo še polepšali praznike.

Vsem želimo srečno v letu 2019.

Vodja TD Renata Magnik


Tehniški dan drugih razredov

Začel se je veseli december! Tudi mi se pripravljamo na praznovanje. Na tehniškem dnevu smo izdelovali svečnike, voščilnice in jelenčke iz kartonastih tulcev. Učenci smo krožili iz učilnice v učilnico, kar je bilo zanimivo in zabavno. Tudi vam želimo vesele in prijetne dni!

 

Drugi razredi