Prezihovvoranc.si
Cesta Toneta Tomšiča 5
Jesenice
4270
Slovenija
os-pv.jesenice@guest.arnes.si
Utrip šole

Šolsko leto 2018-2019

 


Dan državnosti

V petek, 19. 6. 2019, smo imeli kulturno prireditev ob dnevu državnosti, ki je bil 25. 6.. Prireditev se je pričela s himno, sledil je nagovor ravnatelja in nato smo nadaljevali s koncertom dua BQL, ki sta nam v okviru projekta SLOVENSKE LJUDSKE SO KUL, zapela slovenske ljudske pesmi v drugačni preobleki. Pesmi sta domiselno prepletala s domačimi in tujimi popularnimi skladbami, ob tem pa tudi povedala marsikaj poučnega o slovenskih ljudskih pesmih: Koroška fara, Kaj ti je deklica, En hribček bom kupil, Marko skače, Nocoj pa oh nocoj, Pastirče mlado, Kje so moje rožice, Dekle je po vodo šlo, Kaj mi nuca planinca, Čuk se je oženil, Al me boš kaj rada mela, San še to. K sodelovanju sta pritegnila učence, da so z njima navdušeno zapeli, zaplesali in se zabavali. Pridružila se jim je še Nika Zorjan in skupaj so dvignili dvorano na noge. Po zaključku nastopa so se z njimi tudi fotografirali in dobili avtograme.

 

Mentorici: Deja Tratnik, Tatjana Otovič

Zapisala: Nataša Krajnc


 

Šola v naravi za učence 2. razreda

Šola v naravi za 2. razred je bila tudi letos izvedena v Poljanski dolini v kraju Četena Ravan na turističnih kmetijah Davčen in Ožbet. Izvedli smo jo v dveh časovnih terminih. Učenci 2. A in 2. B razreda so bili v šoli v naravi skupaj z učiteljicami Branko Svetina, Ajdo Teran, Mojco Vilić ter Kristino Vilič, in sicer od 10. do 12. 6. 2019. V terminu od 12. do 14. 6. 2019 pa so bili v šoli v naravi učenci 2. C razreda z učiteljicama Barbaro Leban in Eriko Vidrgar.

V obeh časovnih terminih smo imeli res lepo vreme, zato smo lahko izpeljali ves načrtovan program in vse dejavnosti. Pri izvedbi smo sodelovali skupaj z domačini na kmetijah in nekaj zunanjimi sodelavci. Vsi so bili zelo organizirani, prijazni, ustrežljivi in so se vsak na svoj način znali približati učencem. Učenci so bili s šolo v naravi zelo zadovoljni. Radi so sodelovali pri vseh dejavnostih in se veliko naučili o življenju na kmetiji nekoč in danes, pa tudi o travniku, gozdu, čebelah, pohodništvu…

 

Erika Vidrgar,

vodja ŠVN za 2. razred


 

Športni dan golf v Kranjski Gori

Učenci 4. razredov smo dolgo čakali na primerno vreme, da izvedemo zadnji športni dan. Vse je kazalo, da nam sploh ne bo uspelo. Vendar nas je v petek, 14.6.2019, končno presenetilo sonce in lahko smo se odpeljali proti Kranjski Gori. Tam smo se razdelili v dve skupini: ena skupina se je odpravila proti jezeru Jasna po lepo urejeni trim stezi, druga skupina pa se je preizkusila v igri golfa. Kasneje smo se seveda zamenjali.

Prijazni člani Golf kluba Kranjska Gora so učencem na zelo razumljiv način predstavili pravila igre, različne pripomočke in udarce glede na bližino luknje. Tako so v treh skupinah trenirali udarce: dolge, kratke in ciljanje luknje. Zagotovo je potrebno poudariti, da so učenci pri tem zelo uživali. Na koncu pa smo izvedli še tekmovanje s po dvema predstavnikoma iz vsakega oddelka. Odigrali so eno luknjo in se pri tem odlično odrezali.

Rezultati: 1. mesto: Maid Dizdarević 4. B; 2. mesto: Tarik Hamzić 4. A; 3. mesto: Ruj Ramuš 4. C.

Za organizacijo tega dne in usklajevanje pa se zahvaljujemo naši bivši učiteljici ga. Romani Kranjc.

Napisala:

Maruša Stres, prof.


 

Zaključek kviza o naravnih parkih, Triglavski narodni park

 

12. junija smo izbrane šole, ki smo sodelovale pri kvizu naravni parki Slovenije, dobile prav posebnega obiskovalca. Obiskal nas je nadzornik / ranger John Duweiz pobratenega narodnega parka Crater Lake, Oregon, ZDA, ki je izrazil željo, da obišče nekaj lokalnih osnovnih šol.

Na 45 minutnem dogodku nam je na kratko predstavil lepote Kraterskega jezera. Priložnost je izkoristil tudi za predstavitev projekta BioPenPals, s katerim želijo skupaj s Triglavskim narodnim parkom  povezati učence osnovne šole iz Oregona, ZDA, z osnovnošolci Skupnosti šol Biosfernega območja Julijske Alpe, katere del smo tudi mi.

Projekt BioPenPalsže povezuje otroke po vsem svetu, ki s pomočjo aplikacije iNaturalist opazujejo, dokumentirajo in delijo lokacije živih organizmov v svoji regiji ter na ta način širijo zavest o biodiverziteti.

Ob zaključku srečanja je mentorica je prejela potrdilo o sodelovanju pri kvizu o naravnih parkih Slovenije, učenci pa priznanja in prijetno presenečenje.

 

Mentorica: Mateja Vahčič


 

Športni dan 3. razred

V petek, 7.6.2019, smo imeli športni dan: atletika. Zbrali smo se pred šolo, nato smo odšli na malico. Po malici smo se odpravili na šolsko igrišče. Najprej smo se vsi skupaj dobro ogreli, nato pa smo se razdelili v 3 skupine (3.a, 3.b, 3.c). Skupine so se pomerile med seboj v: skoku v daljino, metu vorteksa in štafetnih igrah. Na srečo nam je vreme dobro služilo. 

Vodja ŠD: Sergeja Podnar


 

Naravoslovni dan, Živalski vrt Ljubljana

Učenci tretjih razredov smo imeli v ponedeljek, 3.6.2019, naravoslovni dan: Ogled živalskega vrta v Ljubljani. Imeli smo enourni voden ogled. Z vodičem smo spoznali živali po izbiri otrok. V njihovi učilnici pa smo lahko pobožali in vzeli v roke kačo in ježka z otoka Madagaskar. Ostale živali smo si ogledali sami. Navdušil nas je nastop morskega leva. Prikazal nam je spretnost z žogo, skakanje skozi obroč in prinašanje obroča. Za konec nam je pomahal z levo in desno plavutjo. Učenci so bili nad obiskom izredno zadovoljni.

Vodja naravoslovnega dne: Mateja Cvetko


 

Kulturni dan Vrba

Učenci tretjih razredov smo imeli v četrtek, 6.6.2019, kulturni dan: Podelitev bralnih priznanj v Vrbi. V Prešernovi rojstni hiši nas je pričakala gospa Petra. S pomočjo starih predmetov nam je pričarala spomine na stare čase in običaje. Veliko smo izvedeli o Prešernovem otroštvu in njegovi družini. Pridni bralci so prijeli bralna priznanja. Ogledali smo si vaško lipo in cerkev Sv. Marka.

 

Vodja kulturnega dne: Mateja Cvetko


 

Športni dan, Sankaška koča nad Begunjami

Učenci 4. razredov smo se odpravili na pohod in sicer proti Sankaški koči nad Begunjami. Zaradi predhodnega dolgotrajnega deževja je bila pot sicer nekoliko bolj razmočena, kot bi si želeli. Vendar smo z blatnimi čevlji ravno tako osvojili vrh. Nekateri nekoliko lažje, nekateri nekoliko težje, glavno pa je, da smo vsi prišli do cilja. Tam smo si privoščili zasluženo malico, ožigosali pa smo tudi Krpanove knjižice s planinskim žigom.

Napisala

Maruša Stres, prof.


 

Pomladni koncert šolskih pevskih zborov

V četrtek, 30. 5. 2019, je bil v avli naše šole pomladni koncert štirih šolskih pevskih zborov z naslovom Sonce pomladi. Po krajšem nagovoru ravnatelja, dr. Roberta Kerštajna, so nam najprej zapeli pevci in pevke Otroškega pevskega zbora Žepki, ki jih vodi zborovodkinja Petra Hrovat. Najmlajši so nam zapeli štiri pesmi: Mali modrijan, Marmelada, Za dobro jutro in Naša muca, muca Maca. Zapeli so suvereno in ubrano. Kot drugi zbor je nastopil OPZ Solzice. V letošnjem šolskem letu jih je prevzela zborovodkinja Metka Gregorič, ki  nadaljuje tradicijo zelo uspešnega nastopanja z OPZ Solzice. Zbor  se je uvrstil na regijsko tekmovanje otroških pevskih zborov v Cerkljah na Gorenjskem in tam osvojil srebrno priznanje. Iskrene čestitke še enkrat. Zapeli so nam štiri pesmi:Moja mati kuha kafe, En ten tenera, Šla je botrica lisica, dobri ljudje. Poželi so velik aplavz za vse svoje odpete pesmi. Še najbolj odmevna je bila pesem Apa cuka funda luka, ki so jo zapeli skupaj z MPZ Fortissimo. Zopet pod odličnim vodenjem zborovodkinje Metke Gregorič so slednji zapeli pet pesmi: Plenice je prala pr` mrzlem studenc, Awimbove (In the jungle), Večja od neba, Dekle moje pojdi z menoj in Cantar. Pridružile so se jim na odru učiteljice, ki tvorijo četrti pevski zbor na šoli, UPZ Prežihove Mete. Skupaj sta zbora zapela pesem, ki nam je prepodila temne misli Skupaj z mano poj. Tudi slednji zbor prepeva pod vodstvom zborovodkinje Metke Gregorič. Zapele so nam: Tribučko kolo, Srečen je kdor glasbo rad ima in Sonce pomladi. Za glasbeno spremljavo je poskrbela učiteljica glasbene umetnosti Metka Gregorič, nekaj pesmi je spremljal tudi kitarist John Mark Šorl. Napovedovalka je bila Delila Denić.

Čisto vsi pevski zbori pa so nam za konec pripravili poslastico; zapeli so skupno pesem Toplo poletje. Bilo je lepo in namen koncerta je bilo pregnati vse sence in priklicati sonce. To pa jim je zelo dobro uspelo, kajne?

Nekaj utrinkov, da nam boste verjeliJ

Zapisala: Petra Hrovat


 

Vikend za nadarjene

Prvi vikend tabor za nadarjene učence je potekal ob koncu tedna od 31. 5. 2019 do 2. 6. 2019. Udeležili so se ga nadarjeni učenci predmetne stopnje. Imeli smo srečo, saj se je vreme končno izboljšalo in je bilo kot naročeno. Gostili so nas v CŠOD Trilobit, kjer smo se imeli odlično.

Z njimi sva bili dve učiteljici Kristina Vilič in Uršula Žumer. V neokrnjeni naravi Javorniškega Rovta smo raziskovali predvsem ostanke fosilov oz. kamnin izpred mnogih milijonov let in spoznavali čudovite skrite kotičke v jeseniški občini. Podali smo se ob strugi potoka Velikega Javornika in prišli do prelepega pahljačastega izvira. Padavin je bilo v maju ogromno, zato je bil tok zelo močan, rastje okrog njega pa bujno. Imeli smo neverjetno izkušnjo srečanja z dvema mladima gamsoma, ki sta drvela skozi gozd navzdol, mi pa smo ju presenetili na njuni poti. Srca so nam kar močno utripala. Z veliko hitrostjo sta pred nami zbežala vsak na svojo stran. Biologinja Irena nas je popeljala skozi svet rastlin in kamnin. Pogledali smo si tudi opuščeni rudnik manganove rude. Z učenci smo veliko časa prebili zunaj, bili so športno aktivni na bližnjem igrišču, kjer so se posvetili odbojki in nogometu. Druženja je bilo resnično veliko. Učenci so bili zadovoljni in nasmejani.

Sobotno dopoldne vse do kosila ob 13. uri je bilo namenjeno raziskovanju fosilov na bližnjih nahajališčih in prijetnemu pohodu po gozdu. Gospod Matej nam je približal okamenele rastline in živali. Srečali smo kar nekaj živali od ovčk, koz, veveric in konjev in še kaj. Podali smo se do Pristave kjer smo uživali na soncu in si privoščili odličen sladoled. Po kosilu smo v soboto še tekmovali s kanuji in uživali na jezeru ob domu Trilobit. Preizkusili smo tudi plezalno steno po navodilih inštruktorice Tine. Dekleta in fantje pa so se do večerje učili še streljanja z lokom in seveda izvedli tekmovanje. Sledilo je še delo v delavnici, in sicer obdelava marmorja. Tudi po večerji so se učenci odločili za športno preživljanje časa in se zabavali zunaj. Vreme nam je bilo res naklonjeno.

V nedeljo smo izvedeli nekaj o geološki zgodovini nastajanja Alp. Učenci so imeli priložnost  videti različne primerke kamnin in ostankov fosilov iz različnih geoloških obdobij. V nedeljskem dopoldnevu pa so učenci imeli še orientacijski lov za zakladom vse do kosila, ko smo zaključili tabor.

Z eno besedo, odlično smo se imeli, pestro in zanimivo je bilo. Pohvala gre vsem učencem, saj ni bilo nobenih problemov!

 

 Uršula Žumer, prof.


 

Plavalni tečaj za učence 3. razreda

V terminu od 13. do 17. 5. 2019 so se učenci 3. razredov udeležili plavalnega tečaja, ki je potekal v hotelu Larix v Kranjski Gori.

Oblikovanih je bilo 7 skupin učencev, vsaka skupina je imela svojega učitelja plavanja. Na tečaju so se učili skakanje na glavo,  gledanje pod vodo, potapljanje, izdih v vodo, prsno tehniko (žabica) ter tudi premagovanje strahu pred vodo.

Pogoj, da je učenec prejel naziv plavalca, je bil, da je preplaval 50 m, da je pokazal položaj mrtvaka in da je skočil v vodo na noge.

Poleg učnih ur pa so učenci imeli še nekaj prostega časa za igro.

Vodja: Matjaž Gale


 

Državna nagrada strokovne komisije za verižni eksperiment

15. zaključna prireditev Verižnega eksperimenta je potekala v nedeljo, 19. maja 2019 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

Med njimi je bila zopet tudi ekipa naše šole v sestavi Gašper Šega, Vid Ulčar, Matic Vidmar in Žiga Žagar, ki je skozi celotno šolsko leto izdelovala člen z naslovom VODNI KROG.

Na tem mestu bi se najlepše zahvalila tudi mentorju iz DU Jesenice g. Borisa Breganta, ki je bil gonilna sila pri sami izvedbi člena. Z njegovo mislijo, da tehnično znanje daje poroštvo za napredek in razvoj gospodarstva v Sloveniji, se je zgodba o verižnem eksperimentu na naši šoli pred sedmimi leti tudi začela.

Verižni eksperiment je skupek naprav, ki se poganjajo ena za drugo, tako da prejšnja sproži naslednjo, v stilu podiranja domin. Verigo sestavljajo posamezni členi. Seveda za vsak člen – napravo veljajo pravila, ki se jih je potrebno držati.

Letošnji verižni člen z naslovom VODNI KROG predstavlja pot vode od izhlapevanja, do uporabe in čiščenja pred izpuščanjem v vodotok in ponovno izhlapevanje.Kroglica se kot izparevajoča voda dvigne in lebdi nad zemljo kot deževni oblak. Iz oblaka voda v obliki dežja pade na zemljo, izginja v zemljo in se pojavlja na površju v obliki slapov, potočkov in naraste v reko. Velik del vode ostane pod površino zemlje kot podtalnica. Ker se le ta nahaja izpod bivalnega okolja, jo v vodnem stolpu črpamo na nivo, ki omogoča transport tudi do višjih bivalnih nivojev. Po cevovodih potuje do potrošnika. Najpogostejša je raba v gospodinjstvih za higieno, pitje , kuhanje, pranje in čiščenje stanovanjskih površin. Vodo po uporabi vračamo v naravo. Tudi tu moramo biti pazljivi, da umazano in zastrupljeno vodo ustrezno očistimo in po potrebi razkužimo pred novo uporabo. Zato gre tudi naša kroglica v čistilno napravo, tako, da je praktično uporabna tudi pred tem, ko z izparevanjem začenja nov krog na svoji večni poti v korist življenja na zemlji.

Naša ekipa s svojim členom je bila ponovno več kot odlična, saj je člen VODNI KROG prejel nagrado strokovne komisije. Učenci so dobili potrditev, da so delo več kot dobro opravili, dobili pa so tudi nekaj dobrih idej za novo napravo v naslednjem šolskem letu.

 

Jesenice, 27.5. 2019                                             mentorica Katrca Horvat


 

Torkarjeva likovna kolonija 2019

V sredo, 15. 5. 2019, smo se z izbranimi učenci OŠ Prežihovega Voranca Jesenice udeležili 10. Torkarjeve likovne kolonije na Koroški Beli.

Anduena Ramiqi iz 8. a, Una Pilipović iz 8. b, Niki Mulej iz 8. c in Emir Vilić iz 9. c razreda so slikali, risali in kiparili po opazovanju na temo Poteze kraja v svetlobi in senci .

Učenka Una Pilipović je s svojo risbo z naslovom »Vodnjak v vasi in okolica« prejela Torkarjevo plaketo.

Nastala dela bodo ostala na razstavi v šoli gostiteljici, kjer si jih je v naslednjih tednih mogoče ogledati.

Osnovni šoli Koroška Bela se iskreno zahvaljujemo za gostoljubje in čudovit skupen likovni dan.

 

Mentorica: Metka Kacin


 

Ustvarjalno stičišče

V Ljubljani na Gospodarskem razstavišču so od 14.5. do 16.5.2019 potekali dnevi medgeneracijskega sožitja.

Učenci Verižnega  eksperimenta OŠ Prežihovega Voranca Jesenice in DU Jesenice smo s svojim členom  sodelovali na tej prireditvi v četrtek, 16.5.2019. Prikazali smo lep medgeneracijski odnos v katerem starejši svoje tehnično  znanje uspešno prenašajo na mlajše.

Mentorica: Katrca Horvat


 

Športni dan Pristava

Učenci tretjih razredov smo imeli v četrtek, 23.5.2019, športni dan: pohod na Pristavo. Zjutraj smo se najprej odpravili na malico, nato pa smo se z avtobusi odpeljali proti Javorniškem Rovtu. Dobre volje smo se sprehodili proti Križevcem. Na poti smo občudovali poljane narcis in se naužili svežega zraka. Polni lepih vtisov smo se okrepčali pri domu Pristava, kjer smo se še malo poigrali. Bil je lep športni dan.

 

Vodja športnega dne: Sergeja Podnar


 

Naravoslovni dan, Luka Koper

Dnevni center Luka Koper – slovensko okno v svet -  edini slovensko morsko pristanišče, z 12 terminali, spremljajočimi dejavnostmi, raznovrstnostjo poklicev, prizadevanji za človeku prijazni razvoj (lateks zaščita, reciklaža odpadkov, baraže...), »tovarna brez dimnikov«... Lani je znašal pretovor 20 milijonov ton, od tega 9000000 kontejnerjev, preko pol milijona avtomobilov... Le redkokje imamo priložnost opazovati toliko tipov ladij, prevoznih in delovnih naprav (npr. transtejnerji za premikanje, prelaganje kontejnerjev, unimog lokomotiva - za cesto in tirnice) na tako majhnem področju. Obenem smo spoznali značilnosti Slovenske Istre in sobivanja človeka in narave. V tem času smo spoznali pomorske poklice, si ogledali pristanišče z antropogenimi spremembami krajine.

 Vodiča sta predstavila Luko Koper, kjer smo si iz avtobusa in peš, po razlagi in prikazu nastanka pristanišča in terminalov te tudi ogledali. Otroci so spoznali tipe operativnih obal z njihovo opremo (npr. različne rampe na RO-RO terminalu, detektorji-skenerji radioaktivnih snovi na vhodu...) in tipe ladij (od remorkerjev do bananjer), skladiščne ter servisne naprave, kot sta npr. open-top kontejner, transtejnerje- naprave za prestavljanje kontejnerjev, in največjo garažno hišo, pa tudi prizadevanja za čim manjši vpliv na okolje. Vse so postavili v primerjave v »globalni vasi«.

Ko smo prišli iz pristanišča, smo se zapeljali mimo ornitološkega rezervata Škocjanski zatok do ene od dveh tanatocenoz v Sredozemlju, školjčno sipino v Ankaranu. Njen nastanek je vezan na razvoj terminala za razsute tovore. Po tem, ko smo preizkusili slanuše, smo skušali določiti čim več vrst školjk in polžev s pomočjo priložnostnega ključa; seveda smo jih nekaj vzeli za popolnitev šolske zbirke.

 

Vodja: Mateja Vahčič


 

Obisk čebelarke

Na Osnovni šoli Prežihovega Voranca Jesenice smo se odločili, da letos podaljšano bivanje popestrimo s projektom Čebela.

Učenci in učitelji smo ob začetku pomladi šolo okrasili s čebelami in cvetlicami, naučili smo se prepevati Slakovega Čebelarja in v avli pripravili razstavo z našimi izdelki. Barvali smo panjske končnice, spoznavali različne vrste medu in druge čebelje izdelke, izdelali smo celo čisto pravi čebelnjak. Še prav posebej pa smo se razveselili obiska čebelarke, gospe Danijele Ambrožič, ki nam je povedala veliko zanimivega o kranjski sivki in predstavila življenje čebelje družine. Učenci so lahko pomerili posebno opremo, ki čebelarja ščiti pred piki čebel. Projekt se je zaključil z okusno malico: jabolki, medenjaki, ki so jih spekli prizadevni učitelji podaljšanega bivanja, in s kruhom z domačim medom.

Učenci so se naučili veliko koristnega. Predvsem to, da so čebele sicer majhne, a zelo koristne živali, za katere moramo vestno skrbeti, če ne želimo ostati brez hrane.

 

Zapisala: Mirjam Janjoš


 

Obiskal nas je ilustrator

Učence drugih razredov, ki sodelujejo v projektu Naša mala knjižnica, je v četrtek, 16. maja, obiskal belgijski pisatelj in ilustrator Jan de Kinder.

Svojo avtorsko slikanico Se v gozdu bojiš, Veliki volk? je učencem predstavil s pomočjo japonske tehnike pripovedovanja zgodb ob slikah, ki ji pravimo kamišibaj.

Sočasno pa je ustvarjal ilustracijo iz te zgodbe z ogljem na tablo, pred očmi učencev, in jim zraven razlagal, kako lahko uporabljamo oglje za risanje, kako in s čim brišemo, rišemo … Učenci so bili navdušeni nad tem, ko so ga opazovali, kako riše. Kako hitro nastane volkova glava, kako z malenkostnimi potezami lahko spremenimo izraz na volkovem obrazu …

Ob zaključku je učencem pokazal še druge načine, kako lahko ustvarjajo – s pomočjo odpadlega papirja, starih revij, ostankov barvnega papirja ….

 

Barbara Udrih


 

Turistični krožek na Paradi učenja

Člani turističnega krožka iz OŠ Prežihovega Voranca Jesenice smo se udeležili Parade učenja, ki jo je organizirala Ljudska univerza Jesenice dne, 15. 5. 2019.

Parada učenja sicer poteka v okviru Tedna vseživljenjskega učenja (TVU), ki je najvidnejša promocijska manifestacija na področju izobraževanja in učenja v Sloveniji.

Namen Parade učenja je povezovanje različnih institucij s ciljem skupne promocije vseživljenjskega učenja, letos pa se po celi Sloveniji organizira že 7. leto zapored.

Na stojnici smo predstavili naravne in kulturne znamenitosti v občini Jesenice, jeseniške turistične publikacije, brošuro Legende in pripovedke v občini Jesenice in jeseniški pohodniški zemljevid. Mimoidoči so imeli možnost tudi zaigrati družabno igrico »Po poteh Bergmandeljca«. Učenci so se preizkušali tudi v vlogi turističnih vodičev in skupini udeležencev predstavili Staro Savo.

Hermina Biščević, mentorica


 

Tehniški dan za učence 4. razredov, HE Moste

V petek, 10. 5. 2019, smo 4. razredi obiskali hidroelektrarno v Mostah. Ogled je potekal v treh skupinah. Eden izmed zaposlenih nam je najprej povedal nekaj o zgodovini izgradnje hidroelektrarne. Nato smo si v njihovih prostorih ogledali maketo HE ter glavno sobo, kjer računalniško vodijo in preko kamer spremljajo dogajanje na HE. Potem nas je vodič vodil po podzemnem rovu, kjer smo si ogledali varnostno loputo. V nadaljevanju je sledil ogled turbine, generatorja in muzeja- stare strojnice.

 

Ana Sampa

Jesenice, 11.5.2019


 

Naravoslovni dan za učence 3. razredov - blejski grad

V sredo, 11.5.2019, so imeli učenci 3. razredov naravoslovni dan: BLEJSKI GRAD. Na gradu so nas pričakali grof, grofica, vitezi in dvorne dame. Zaplesali so srednjeveške plese, prikazali mečevanje z meči, požiranje ognja in streljanje z lokom. Tudi sami so se lahko preizkusili v streljanju z lokom v tarčo. Ogledali so si muzejske zbirke. Poslušali so pripovedko o nastanku Blejskega jezera.

Z lepimi vtisi smo se vrnili v šolo.

 

Vodja ND: Mateja Cvetko


 

Velikonočni običaji

 Na OŠ Prežihovega Voranca Jesenice so že tradicionalno pripravili tehniški dan na temo Velikonočni običaji.

Učenci od 6. do 9. razreda pod mentorstvom učiteljev so ustvarjalno in z veseljem izdelali različne pisanice, se preskusili v peki potic, pletenic in piščančkov, izdelali pletene košarice, lesene zajce, piščančke, kure in panjske končnice. Za pomladno vzdušje na razstavi so poskrbeli aranžmaji iz zelenja. Vse skupaj so postavili v lepo razstavo.

 

Vodja: Katrca Horvat


 

Tehniški dan za 4. razred, voziček na notranji pogon

V ponedeljek, 1. aprila, smo imeli učenci 4. razredov 3. tehniški dan. Tokrat smo izdelali voziček s pogonom na gumo. Najprej smo prebrali načrt, potem smo se po korakih lotili dela. Učenci so morali biti zelo natančni pri rezanju in potrpežljivi pri lepljenju, sicer bi voziček zlahka razpadel. Na leseni del, ki je predstavljal ogrodje smo pritrdili osi, kolesa ter elastiko. Kdor je želel, je lahko pritrdil tudi balon, zaradi katerega se je voziček premaknil. Na koncu je sledilo preizkušanje izdelkov in ocenjevanje.

 

Vodja tehniškega dne

Ana Sampa


 

Dvoransko atletsko tekmovanje učencev osnovnih šol

V torek, 19. 3. 2019 in sredo, 20. 3. 2019, je na naši šoli potekalo dvoransko tekmovanje v atletiki. Tekmovanja so se poleg naše šole udeležile še OŠ Toneta Čufarja, OŠ Koroška Bela in OŠ Žirovnica. V dveh tekmovalnih dneh smo videli ogromno uspešnih nastopov. Najboljši tekmovalci so prejeli kolajne. V skupnem seštevku je zmagala naša šola s 500 točkami pred OŠ Žirovnica (492), OŠ Koroška Bela (461) in OŠ Toneta Čufarja (360).

Čestitke vsem sodelujočim šolam in tekmovalcem.

 

Zapisal: Matjaž Gale


 

Andersenov večer

V petek, 29. 3. 2019, je na OŠ Prežihovega Voranca Jesenice potekal Andersenov večer, v spomin na velikega pisatelja in pesnika, ki 2. aprila praznuje rojstni dan.

Andersenov večer so pripravile knjižničarka Barbara Udrih in učiteljici razrednega pouka Irena Dolar in Kristina Vilič.

Dejavnosti za učence so potekale od 18. do 22. ure. Tema letošnjega večera je bila Znani in neznani Andersen. Učenci so posebej spoznali njegovo znano pravljico Palčica. Neznano pa jim je bilo, da je Andersen zelo veliko potoval po svetu in je kar 9 let svojega življenja preživel v tujini. Izvedeli so tudi, da so njegove pravljice prevedene v kar 190 svetovnih jezikov in s tem je bila povezana tudi glavna naloga učencev - razporejanje držav po kontinentih.

Vmes je prišel na obisk tudi čarovnik, manjkala pa ni tudi večerja. Učenci so s seboj prinesli tudi knjigo, ki jo trenutno berejo in nekaj časa je bilo namenjenega tudi branju knjige.

Ob zaključku so učenci v avli šole pripravili razstavo o glavni temi letošnjega Andersenovega večera.

 

Irena Dolar


 

Gregorjevo

Vsako leto smo zelo veseli gospe Barbare, ki za naše učence vsako leto pripravi zelo prijetne in ustvarjalne delavnice. V četrtem razredu so se učenci spoprijeli s šivanjem ptičkov ob prazniku Gregorjevim. Ob začetnih težavah jim je šlo odlično in naredili so zelo lepe ptičke. In nase so bili zelo ponosni.

 

Napisala:

Maruša Stres, prof.


 

Športni dan - sankanje

Učenci 4. razredov smo že komaj čakali na zimski športni dan. Ker vremenske razmere prej niso dopuščale, smo lovili še zadnje trenutke za sankanje. Z avtobusom smo se odpravili proti Gozd Martuljku. Po parih so učenci hitro odhiteli proti sankališču. Po ponovitvi, kako se varno sankamo in varno gibljemo po sankališču, so prve sanke že drvele po beli strmini. Imeli smo zelo lep, sončen dan, ki smo ga preživeli v naravi, na snegu in s svojimi prijatelji.

 

Napisala:

Maruša Stres, prof.


 

Pustne norčije

Od hiše do hiše,

od vrat do vrat

prinašamo smeh vam

in s smehom pomlad.

 

V torek, 5. 3. 2019, je bilo pustno vzdušje tudi na naši šoli. Učenci so se v šolo odpravili malo drugače. Vsak od učencev se je našemil v svoj pustni kostum. Za učence nižjih razredov je ta dan težko pričakovan, saj se lahko prelevijo v svoje najljubše junake, ali pa skozi preobleko izrazijo svojo domišljijo.

Banana, princeska, nogometaš, angelček, gasilec, dvorni norček, zajček, metuljček, vojak, okostnjak, Mini miška, Spiderman, pikapolonica, čarovnica, kavboj, indijanec, gusar, Pika Nogavička in druge maškare iz 1.,2. in 3. razreda so se veselile, plesale in upale, da so dokončno odgnale zimo.

Kljub temu, da smo skoraj vsi že desetletniki, smo na pustni torek z veseljem v šolo prihiteli v pustnih kostumih. Poleg pouka smo eno uro namenili pustnemu rajanju v mali telovadnici. Najprej so se maske po razredih predstavile drugim prijateljem, potem pa smo zapeli in zaplesali, igrali pa smo se še limbo ples, pri čemer so pustne šeme zelo uživale.

Tudi nekatere učiteljice smo imele skupinsko masko – čustvenčke in z rumenimi majicami in prijetnimi čustvi ustvarile pozitivno klimo na šolskih hodnikih in učilnicah J

 

Nataša Krajnc in Maruša Stres, prof.


 

Smučarski tečaj

V terminu od 11. do 15. 2. 2019 smo ponovno organizirali smučarski tečaj, namenjen vsem učencem, izveden pa je bil na smučišču Velika dolina v Podkorenu. Namenjen je začetnikom in tudi tistim, ki želijo izboljšati svoje smučarsko znanje.

Tečajniki so bili glede na svoje smučarsko predznanje razdeljeni v manjše skupine. Program in vadba v skupinah sta bila prilagojena glede na smučarsko predznanje in sposobnost otrok, kar jim je  omogočilo kar najhitrejše izpopolnjevanje smučarske tehnike. Poudarek je bil na prostem smučanju z različnimi vajami. Cilj tečaja pa je bil naučiti smučarje začetnike smučarsko tehniko in obvladovanje smučanja, poznavanje smučarskega bontona in varnosti na smučišču in žičniških napravah ter da otroke naučimo smučati samostojno, varno, odgovorno in pravilno.

Ves teden nas je spremljalo sončno in toplo vreme, zaradi česar je bila smuka še bolj prijetna. Zadnji dan pa smo za starše pripravili predstavitev naučenega.

V galeriji slik pa si lahko ogledate še nekaj utrinkov.

 

Zapisala: Nataša Krajnc


 

Turistični krožek

V četrtek, dne 21.2.2019, so se učenci turističnega krožka iz OŠ Prežihovega Voranca Jesenice, OŠ Toneta Čufarja Jesenice in OŠ Koroška Bela udeležili dogodka "Mednarodni dan turističnih vodnikov", ki se je odvijal na Stari Savi na Jesenicah. Delo turističnega vodnika in naravne ter kulturne znamenitosti Jesenic sta nam predstavila turistična vodnika g. Andraž Sodja in g. Aljoša Žnidar. Z navdušenjem sta nam predstavila svoj poklic in marsikaterega udeleženca dogodka mogoče tudi prepričala, da bo delo v turizmu tudi njihova življenjska pot. Spoznali smo, da turistični vodnik mora biti predvsem iznajdljiv, komunikativen, nasmejan in poln znanja o domačem kraju. Nasmejali smo se tudi anekdotam, ki so se jima pripetile pri vodenju turističnih skupin. Dogodek se je nadaljeval z ogledom kulturnih znamenitosti na Stari Savi pod vodstvom kustosa za zgodovino železarstva dr. Marka Mugrlija. Ponosni smo tudi na zgodovinski in kulturni pomen Ruardove graščine in veseli obnove Gornjesavskega muzeja.  Zahvaljujemo se ga. Neni Koljanin iz Turističnega informacijskega centra Jesenice in ga. Veri Djurič Drozdek vodji oddelka za gospodarstvo na Občini Jesenice za povabilo in lepo preživet sončen dan poln znanja in možnosti za uspešen razvoj turizma na Jesenicah.

Projekt Turizmu pomaga lastna glava izvaja Razvojna agencija Zgornje Gorenjske, sofinancira pa Občina Jesenice. Namen projekta je vključiti učence OŠ Koroška Bela, OŠ Prežihovega Voranca Jesenice in OŠ Toneta Čufarja Jesenice v raziskovanje, spoznavanje, ter promocijo turizma v občini Jesenice. Učencem poskušamo vzbuditi zanimanje za turizem kot možno področje njihovega poklicnega ali ljubiteljskega dela ter jih motivirati za pridobivanje znanja o turizmu kot družbenem gibanju in perspektivni gospodarski dejavnosti v občini Jesenice. S privzgojeno ljubeznijo do domačega kraja bodo mladi lahko po svojih močeh ohranjali naravno in kulturno dediščino ter skrbeli za njeno urejenost. V šolskem letu 2018/2019 bomo nadaljevali s temo otroški turizem in spoznavali ter se naučili turističnega vodenja v domačem kraju. Izdelali bomo otroški turistični zemljevid z opisi, traso in risbami znamenitosti našega kraja. Naš turistični produkt bo dodatna ponudba mladim turistom, družinam z otroki in šolskim skupinam. 

 

Hermina Biščević, mentorica


 

Tehniški dan za učence 4. razreda

V četrtek, 2. februarja, smo imeli učenci 4. razredov 2. tehniški dan. Tokrat smo izdelali svetilnik. Najprej smo prebrali načrt, potem smo se po korakih lotili dela. Ta izdelek je bil malenkost zahtevnejši, kot vodno kolo. Učenci so pri delu uporabljali tudi geometrijsko orodje. Pri merjenju in lepljenju so morali biti zelo natančni in potrpežljivi. Svetilnik smo tudi okrasili z barvami. Da bi svetil, smo morali žici in baterijo povezati z žarnico. Sledilo je preizkušanje svetilnikov. Vsi so zasvetili.

 

Vodja tehniškega dne

Ana Sampa


 

Proslava ob slovenskem kulturnem prazniku.

7. februarja smo za učence pripravili proslavo ob slovenskem kulturnem prazniku in z njo vse zbrane opomnili, da je kultura povsod okrog nas, vendar ji včasih žal namenimo premalo pozornosti. Začeli smo z zgodovinskim pregledom dogajanja na 8. 2., himno smo ubrano zapeli ob spremljavi harmonik, besedilo sedme kitice Prešernove Zdravljice pa potem slišali še v vseh jezikih, ki se jih učimo na naši šoli.

V ospredje smo letos postavili Valentina Vodnika in obeležili 200. obletnico njegove smrti. Učenci so predstavili nekaj njegovih pesmi in izpostavili njegove dosežke, ki so pomembno vplivali na položaj slovenščine in slovenske kulture.

Preplet kulture z vsakdanjim življenjem pa so učenci ponazorili s petjem ljudske pesmice in deklamacijo pesmi Janeza Menarta.

 

Anita Malić Cumbo in Ana Sampa


 

Zimski športni dan za učence 1. razreda

Učenci 1. razredov so imeli v torek, 5. 2. 2019, zimski športni dan - sankanje v Gozd Martuljku.

V prečudovitem sončnem vremenu so se odpeljali na smučišče v Martuljku. Tam so se celo dopoldne sankali in uživali v vragolijah na snegu. Vmes so se tudi okrepčali z malico in toplim čajem. Na zimskem športnem dnevu so zelo uživali.

Ogledate si lahko tudi fotografije.

 

Vodja ŠD: Irena Dolar


 

Novo leto z učenci francoskega jezika

V januarju smo z učenci, ki se na OŠ Prežihovega Voranca Jesenice učijo francoščine, spoznavali novoletne običaje. Prvo nedeljo po novem letu v Franciji praznujejo svete tri kralje, ali kot bi rekli po francosko »l'Épiphanie«. V tem času v vsaki pekarni, ki jo lahko najdete v Franciji, pečejo kraljevo pito z mandljevim nadevom, »galette des Rois«, v kateri se skriva figurica. Tradiciji kraljeve pite, ki izhaja iz poganskih časov in je včasih simbolizirala prihod sonca, so zvesti vsi Francozi, ne le tisti, ki pripadajo krščanski veri. Z učenci smo poskusili pravo »galette des Rois«, najmlajši učenec se je skril pod mizo in določil, komu pripada kateri kos. Učenec, ki je v svojem kotu našel figurico, je postal kralj in si izbral svojo kraljico.

Učiteljica: Špela Bajželj

Na vrh

Vesela pošta

Zadnje dneve pred novoletnimi počitnicami si na šoli popestrimo z veselo pošto – podarjanjem ročno izdelanih voščilnic. Gre za utečen projekt, kjer smo najaktivnejši devetošolci. Ker zanimanje za voščilnice iz leta v leto narašča, smo začeli z iskanjem motivov in risanjem že pred jesenskimi počitnicami. Voščilnice smo skrbno izdelovali in čakali dneve, ko smo jih lahko razpostavili po stojnicah. Naš trud ni bil zaman. Zanimanje je bilo izredno, saj je dobrih 4.000 voščilnic našlo pot do naslovnikov. Voščilnice smo predzadnji dan pripravili za učence in učitelje tako, da smo jih skrbno zavili in predali Božičku, ki jih je predstavnikom razredov izročil po osrednji proslavi ob dnevu samostojnosti.

4000 dobrih želja … leto 2019 bo zagotovo dobro. Srečno!

Zapisala: Klavdija Kranjc Jensterle (v imenu vseh devetošolcev)

Na vrh

Tehniški dan za učence 4. razreda

V četrtek, 24. 1. 2019, smo imeli učenci 4. razredov 1. tehniški dan. Izdelovali smo vodno kolo. Skupaj smo prebrali načrt za izdelavo in se po korakih lotili dela. Vodno kolo je bilo kmalu izdelano. Najprej smo ga preizkusili s pihanjem, nekateri tudi pod vodo. Po preizkusu je sledilo ocenjevanje izdelkov ter igra z vodnimi kolesi. Ker nam je še ostalo precej časa, smo izdelali leseno škatlico. Vsem je uspelo izdelati naš prvi tehniški izdelek in s ponosom smo ga odnesli domov.

Vodja tehniškega dne

Ana Sampa

Na vrh

Zaplesali smo novemu letu naproti

20. in 21. decembra sta razredna in predmetna stopnja praznično zaživeli v plesnih ritmih. Obiskali so nas animatorji in plesalci plesne šole Studio Ritem iz Kranja.

Učenci od 1. do 5. razreda so se najprej v mali telovadnici ogrevali, potem pa so se naučili božično koreografijo. Koreografije na plese Goodbye, Hočem le tebe, X so vadili v razredih, nato pa se na zaključnem delu v telovadnici predstavili s skupnim božičnim plesom.

Učenci od 6. do 9. razreda so se naučili nekaj novih plesnih korakov na melodije Goodbye, Sigamos bailando, Dobro jutro, Mama, Migi, Ego. Vsak razred pa je svojo koreografijo predstavil na zaključnem nastopu v telovadnici.

Koordinatorka športnega in kulturnega dne: Mirjam Mandelc

Zapisala: Nataša Krajnc

Na vrh

Proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti

26. decembra Slovenci praznujemo državni praznik dan samostojnosti in enotnosti. Ta dan obeležujemo razglasitev izidov plebiscita o samostojnosti, na katerem je od 93,2 odstotkov udeleženih volivcev na vprašanje »Ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država?« okoli 95 odstotkov odgovorilo pritrdilno, s čimer se je začela osamosvojitev Slovenije.

V letošnjem šolskem letu smo proslavo ob državnem prazniku pripravili učenci 4. c z razredničarko in nekaj učencev 6.b ter 9.a z učiteljico Tatjano Otovič. Učencem naše šole smo želeli predstaviti značilnosti in lepote naše države, manekeni in manekenke pa so predstavili oblačilno dediščino Slovencev iz preloma 19. stoletja. Na začetku smo najprej slišali Zdravljico kot obvezni del vsake proslave ob državnem prazniku. Najprej smo na odru lahko videli kostum iz Posočja. Pevci pevskega zbora Solzice z zborovodkinjo Metko Gregorič so nam zapeli 3 primorske pesmi. Videli smo še meščanski kostum, deklice 4.c pa so ljubljansko regijo predstavile z recitalom Vršac Valentina Vodnika, ki je živel in ustvarjal v Ljubljani. Pot smo nadaljevali do Gorenjske, kjer smo si lahko ogledali delovno oblačilo gorenjskega prebivalstva, učenci 6.b pa smo nam z gorenjskim narečjem v skeču prikazali sodobno življenje današnjih družin. Med najbolj zanimivimi se je izkazal kostum Bele krajine zaradi svoje drugačnosti, učenci 4.c pa so zaplesali 3 ljudske plese tega področja: Igraj kolo jabolko, Hruške, jabuke, slive in Lepa Anka. Kot zadnja sta se predstavila učenca oblečena v štajerski in prekmurski kostum. Za konec so vsi nastopajoči zaplesali na vsem znano slovensko uspešnico Iz Goričkega v Piran slovenskega kantavtorja Vlada Kreslina, ki s svojim delom in jezikom odlično predstavlja Prekmurje, svoj domači kraj. Prireditev sta vodila vodnika po Muzeju Slovenije Anes Turkušić in Madalina Filimon.

Zapisala: Maruša Stres, prof.

Na vrh

Prednovoletni koncert zborov 2018

V torek, 18. 12. 2018, je v avli šole potekal tradicionalni novoletni koncert, na katerega so vsako leto vljudno povabljeni vsi bivši zaposleni. Po nagovoru ravnatelja, dr. Roberta Kerštajna, nas je na odru najprej razveselil Otroški zbor Žepki pod vodstvom Petre Hrovat. Sledil je zbor z najdaljšo tradicijo na šoli, Otroški pevski zbor Solzice, ki ga je v letošnjem šolskem letu prevzela učiteljica glasbe Metka Gregorič. Pravo božično vzdušje je zborovodkinja pripravila z Mladinskim zborom Fortissimo, saj so nas navdušili s prepevanjem najlepših božičnih pesmi. Največje presenečenje večera pa je bil zadnji zbor večera, ki ga sestavlja 12 učiteljic, imenujejo pa se Prežihove Mete. Njihovo ubrano petje je poželo velik aplavz. Nestrpno pričakujemo njihov naslednji nastop.

Nekaj utrinkov s koncerta si lahko ogledate v Fotogaleriji.

Zapisala: Klavdija Kranjc Jensterle

Na vrh

2. tehniški dan – Novoletno praznovanje in okraševanje

V petek, 7. 12. 2018 smo na šoli izpeljali novoletni tehniški dan. Učenci so po skupinah s pomočjo učiteljev izdelovali okraske za jelko, ki smo jo potem postavili v avli šole. Okrasili smo tudi avlo, izdelovali pa smo tudi izdelke za novoletni sejem, ki bo v torek, 12. 12. 2018 , izkupiček pa bo namenjen šolskemu skladu. Na sejmu lahko kupite novoletne aranžmaje, piškote, koledarčke, obešalnike, ogledala, dišeče soli, mila, kreme proti prehladu, novoletne voščilnice, termometre, svečke in še kaj se bo našlo. Prisrčno vabljeni. Otroci so se potrudili, da bi bili izdelki čim lepši.

Devetošolci pa so imeli poleg izdelovanja voščilnic tudi predstavitev SIJ Acroni v zvezi s poklicnim usmerjanjem.

Tehniški dan smo uspešno zaključili, pričel pa se je čarobni december, ki naj prinese vsem radosten nasmeh na obraz, v srca pa mir in razumevanje.

 Vodja tehniškega dne: Danica Kikelj

Na vrh

Veseli december

Učence 1. in 2. razreda je v spremstvu Lenke Ledenke obiskal Dedek Mraz.
Učenci so najprej skupaj z Lenko Ledenko zapeli nekaj pesmi in nato priklicali Dedka.  Dedek Mraz je učence spomnil, da jim je že v vrtcu obljubil, da jih bo v 1. razredu spet obiskal in obljubo je tudi držal. Učenci so mu zapeli pesmico Siva kučma, Lenka Ledenka pa je učencem razdelila bonbone. Nato je Dedek obiskal še prvošolčke v razredu in jim razdelil darila. Dobili so veliko družabnih iger, s katerimi se bodo lahko poigrali v času, ki je v šoli namenjen za igro. Igre so vse zabavne in poučne, tako, da se bodo ob sproščanju in druženju lahko tudi kaj novega naučili.

Zapisala: Nataša Krajnc

Na vrh

Francoski večer

V torek, 11. decembra, je na OŠ Prežihovega Voranca potekal prvi Francoski večer, na katerem so nastopali učenci 7. in 9. razredov.

Učenci so predstavili Francijo, njene geografske značilnosti in tudi največje znamenitosti. Zapeli so dve božično-novoletni pesmi (Vive le vent in Il est né le Divin Enfant), povabljene so pozdravili s pesmijo Bonjour mes amis ! in zapeli tudi vsem dobro poznano Frère Jacques (Mojster Jaka) v kanonu.

Učenci so predstavili tudi druge države, kjer se govori francosko: Gvinejo, Belgijo, Senegal, Kongo, Sejšele … In povedali, da francosko govorimo tudi na OŠ Prežihovega Voranca.

Prireditvi je sledila pogostitev, za katero se posebej lepo zahvaljujemo učenkama Rebeki (9. c) in Sofiji (7. c) ter šolskim kuharjem.

Vsem staršem in učiteljem, še posebej pa ravnatelju, se zahvaljujemo za obisk in upamo, da se ponovno vidimo prihodnje leto!

Učiteljica: Špela Bajželj

Na vrh

Dober dan, Francija!

Bonjour la France !

Pri pouku francoskega jezika smo z 8. razredi spoznavali Francijo. Učenci so oblikovali plakata z naslovom »la France«, na katerih so predstavili Francijo. Informacije so poiskali na francoski Wikipediji, slike pa s pomočjo internetnega brskalnika. Posebno pozornost so namenili estetski obliki plakata (uporabili so barve francoske zastave, pazili na čitljivost zapisov) in jasnosti zapisanega na plakatu.

Plakata so predstavili pred celim razredom, predstavili pa ju bodo tudi na francoskem večeru, ki bo potekal v decembru na naši šoli.   

 

Učiteljica: Špela Bajželj

Na vrh

Tehniški dan drugih razredov

Začel se je veseli december! Tudi mi se pripravljamo na praznovanje. Na tehniškem dnevu smo izdelovali svečnike, voščilnice in jelenčke iz kartonastih tulcev. Učenci smo krožili iz učilnice v učilnico, kar je bilo zanimivo in zabavno. Tudi vam želimo vesele in prijetne dni!

 

Drugi razredi

Na vrh

Tehniški dan za učence 1. razreda

Bliža se december, ki je najbolj prazničen mesec v letu. Učenci prvih razredov smo imeli Tehniški dan.  Tehniški dan je potekal v ustvarjalnem vzdušju. Pri delu so bili pridni, delavni. Nastali so lepi snežaki, ki sedaj krasijo hodnik in učilnice. Cvetličarka Mateja pa nam je izdelala venčke in novoletne ikebane, ki nam bodo še polepšali praznike.

Vsem želimo srečno v letu 2019.

Vodja TD Renata Magnik

Na vrh

Srečanje s slovenskim pesnikom/pesnico

Že kar nekaj let se naša šola pridružuje jeseniškemu festivalu poezije Verzionar in v okviru le-tega organiziramo za učence 4., 5. in 8. razredov vsako leto v oktobru kulturni dan Srečanje s slovenskim pesnikom/pesnico. Letos smo povabili pesnika in kantavtorja Adija Smolarja ter pesnico in pisateljico Cvetko Bevc, ki je na našo šolo prišla preko projekta Povabimo besedo (projekt sta omogočila Društvo slovenskih pisateljev in Javna agencija za knjigo Republike Slovenije). Oba nastopa sta bila združena z literarnimi delavnicami. Pri izvedbi sta pomagali Maruša Stres ter Anita Malić Cumbo.

Vodja: Jelka Kusterle, prof.

Na vrh

Medšolsko tekmovanje Med dvema ognjema

Učenci tretjih razredov so se v četrtek, 29. 11. 2018, udeležili šolskega tekmovanja v elementarni igri Med dvema ognjema. Tekmovanje je potekalo na OŠ Toneta Čufarja. Naša ekipa je osvojila tretje mesto. Čestitamo!

Zapisala: Mateja Cvetko

Na vrh

Šola v naravi za 6. razred - Radenci

Šola v naravi za 6. razrede je potekala od 15. 10. 2018 do 19. 10. 2018 v Radencih v Beli krajini. Šole v naravi se je udeležilo 54 učencev. 

Učenci so pet dni preživeli v naravi in spoznavali različne nove učne vsebine.  

Pri športnih vsebinah so se seznanili s športnim plezanjem in lokostrelstvom. Kolesarili so do bližnjega mejnega prehoda s Hrvaško. Po reki Kolpi so veslali v  kanujih. Izvedena sta bila dva pohoda. Prvi na Radensko steno, od koder je lep razgled na dolino reke Kolpe. Drugi pohod je bil do jame Kobiljača, kjer so učenci zakurili taborni ogenj in spekli hrenovke. 

Pri naravoslovju so učenci spoznavali življenje v reki Kolpi ter gozd in travnik ob reki Kolpi. Videli so kal in odšli v kraško jamo. Seznanili so se z varovanjem okolja v Krajinskem parku Kolpa. Spoznali so domačo ekološko pridelavo jabolk, paradižnika, paprike … Spoznavali in preučevali so vremenske pojave. 

Srečali so se s kulturno dediščino Bele krajine in ugotovili, da je bilo življenje ljudi nekoč drugačno. Ogledali so si staro belokranjsko hišo, spoznavali belokranjske običaje in plese. Pekli so belokranjsko pogačo in barvali pisanice. 

Življenje v naravi so spoznali tudi s postavljanjem bivakov, orientacijo v naravi ter učenjem različnih vozlov. 

Tudi večeri so potekali zanimivo. Pekli so kostanj, se podali na nočni pohod s svetilkami, spoznali kačo po imenu Newton. Organizirane so bile igre z žogo in socialne igre.

Zanimiv je bil zadnji večer, ko so učenci pokazali svoje talente z raznimi igrami, petjem in plesom.  

Vodja šole v naravi: Barbara Gril 

Na vrh

Prvi tehniški dan za učence od šestega do devetega razreda

V soboto, 29. 9. 2018 smo izpeljali prvi tehniški dan. Tema je bila Od ideje do izdelka.

Učenci šestega in sedmega razreda so izdelovali uporabne izdelke, ki jih bojo prodajali na novoletnem sejmu v avli šole. Z različnimi tehnikami dela so izdelali in okrasili ogledala, koledarje, termometre in obeske za ključe. Pri tem so spoznavali nove tehnike dela in se urili v ročnih spretnostih.

Učenci osmega razreda so se odpeljali na Bled v Antimuzej, kjer so si ogledali različne fizikalno – tehniške poskuse.

Učenci devetega razreda pa so spoznavali obrti v našem okolju. Predstavnica Obrtne zbornice z Jesenic jim je prikazala tudi poklicne možnosti na tem področju. Potem pa sta jim predstavnika LEAG  ( Lokalna energetska agencija Gorenjske )  s predavanjem in praktično vajo prikazala možnosti varčevanja  energije v domačem okolju in uporabe obnovljivih virov energije. Učenci so sami lahko ugotovili, kako pomembni so materiali pri varčevanju z energenti. Izdelovali so hiške iz lesa, papirja, kartona in stiropora.

Tehniški dan smo uspešno zaključili, starše pa vabimo na novoletni sejem.

Vodja tehniškega dne

Danica Kikelj

Na vrh

Športni dan za učence 1. razreda

Učenci 1. razredov so imeli v soboto, 29. 9. 2018, drugi športni dan - Pohod pa travnikih in poljih na Blejski Dobravi.

Z avtobusom so se odpeljali do pokopališča na Blejski Dobravi, nato so začeli s pohodom. Med hojo je bil odmor za malico in lovljenje po pokošenih travnikih. Med hojo so opazovali tudi bližnje hribčke, gore, ceste, železnice, ptice...

V prekrasnem sončnem vremenu je športni dan še prehitro minil.

Vodja ŠD: Irena Dolar

Na vrh

Teden mobilnosti

Javni zavodi na Jesenicah so skupaj z Občino Jesenice pristopili k izdelavi Celostne prometne strategije. Občina je v sodelovanju z javnimi zavodi, med katere sodi tudi naša šola, pri pripravi Celostne prometne strategije na različne načine sodelovala z vso zainteresirano javnostjo ter prebivalci občine Jesenice.

Eden od teh dogodkov je tudi Evropski teden mobilnosti 2018. V ta namen je bil v četrtek,
20. 9. 2018 promet osebnih vozil v središču mesta Jesenice kot tudi v okolici občinske stavbe, osnovnih in srednjih šol ter vrtcev omejen.

V četrtek, 20. 9. 2018, so bila popolnoma zaprta tudi parkirišča okoli naše šole. Zato smo v skladu z zgoraj omenjenim, pozvali vse delavce, starše in učence, da so vsakodnevne poti v službo, šolo, opravili peš, s kolesom ali z uporabo javnega mestnega potniškega prometa. S tem dejanjem smo podprli prizadevanja za prijetnejše in bolj zdravo bivanje v naši občini. V ta namen je bil brezplačen tudi prevoz potnikov na vseh linijah mestnega potniškega prometa.

H kampanji, ki letos nosi slogan ZDRUŽUJ IN UČINKOVITO POTUJ in poteka ob sofinanciranju Ministrstva za okolje in prostor v okviru Sklada za podnebne spremembe se je tudi letos aktivno vključila naša šola, in sicer preko naslednjih aktivnosti:

 

- Risanje s kredo pred šolo in za šolo: 3. razredi

- Poligon za spretnostno vožnjo s skiroji, kolesi: 4.razredi, izvajalec Projekt natura

- Test hoje (6 min.) ter meritve krvnega sladkorja in tlaka: zaposleni in starši, izvajalec Zdravstveno vzgojni center ZD Jesenice

- Postopki oživljanja z defibrilatorjem: 8., 9. razred, izvajalec Fakulteta A. Boškin

- Izposoja koles Jesenice bikes: 6. razred, izvajalec Zavod za šport Jesenice

 

Zapisala: Nataša Krajnc

Na vrh

Na obisku pri gasilcih

Na prvo delovno soboto v tem šolskem letu smo drugi in tretji razredi obiskali 'Prostovoljno gasilsko društvo' na Jesenicah. Ogledali smo si dve gasilski vozili. Koliko zanimivih stvari je skritih v posebnih predalih! Kar nismo vedeli, kam bi pogledali. Najbolj zanimiva pa je bila seveda gasilčeva obleka, z vso opremo. Preverili smo tudi, kako težki sta jeklenki s stisnjenim zrakom. Kot pravi gasilci smo preizkusili svoje spretnosti v brizganju vode v cilj. In vsi zadeli! Bravo za nas! Bilo je poučno in zabavno. Morda bo kdo izmed nas postal 'Mladi gasilec', saj sta nas predstavnika gasilcev povabila v svoje vrste.

Mojca Vilić

Na vrh

Predstavitev mladinskega odseka Planinskega društva Jesenice

Člani mladinskega odseka so učencem, ki obiskujejo podaljšano bivanje, torej učencem od 1. do 5. razreda, predstavili delovanje njihovega društva. Povabili so jih v njihove vrste ter predstavili različne zabavne dejavnosti v naravi.

Obiskovali bodo naše prelepe gore, doline, jame, soteske in planine. Pozimi bodo vse skupaj popestrili z smučanjem, sankanjem in kepanjem, poleti pa tudi s kakšnim kolesarskim izletom ali vodnimi športi. Da pa jih hoja ne bi preveč utrudila, se bodo od časa do časa tudi ustavili, poskrbeli za lačne želodčke in se družabno in športno pozabavali. Med letom se bodo naučili tudi marsikaj zanimivega in uporabnega o varni hoji v gore, prvi pomoči in preživetju v naravi. Odpravili pa se bodo tudi na kak dvodnevni izlet, smučarski vikend in večdnevni tabor.

Zapisala: Nataša Krajnc

Na vrh

Tehniški dan Barve mavrice

Drugi razredi smo pod vodstvom gospe Barbare Ravnik izvedli naš prvi tehniški dan. Skupaj smo ugotovili, katere barve najdemo v mavrici in izdelali ogrlico iz kroglic v mavričnih barvah. S pomočjo zgodbice, pogovora, fotografij, pesmic in igric smo ugotovili, da smo ljudje med seboj različni. Kljub temu pa nas družijo želja po miru, veselju, ljubezni, sreči. Navdušeno smo z mavricami okrasili naše nove zvezke, v katere bomo risali, lepili sličice in podobno. Imeli smo se lepo, čas pa nam je zelo hitro minil.

Vodja TD Mojca Vilić

Na vrh

Mini olimpijada

Učenci 1. razredov naše šole so imeli v sredo, 19. 9. 2018, prvi športni dan. Peš so se odpravili na Mini olimpijado pod Mežaklo. Po uvodnem ogrevanju so opravljali števile zabavne in spretnostne naloge v okolici športne dvorane pod Mežaklo. Pri izvajanju nalog so se zabavali, sprostili, razgibali, nasmejali... V lepem sončnem vremenu je športni dan še prehitro minil.

Vodja ŠD: Irena Dolar

Na vrh

Naravoslovni dan četrtošolcev pri čebelarju

18. septembra smo učenci 4. razreda obiskali čebelarja na Bledu, kjer smo si ogledali čebelnjak, slikali panjske končnice ter spoznavali drevesne vrste in medovite rastline.

Učiteljice so nas odpeljale na sprehod v naravo, kjer smo spoznali najpogostejše drevesne vrste v našem okolju. Učili smo se ob vzorcih lesa, lubja in listov. Ogledali smo si medoviti vrt in spoznali rastline, s katerimi na naših vrtovih lahko tudi sami pomagamo čebelam.

Spoznali smo tudi delček slovenske kulturne dediščine, saj smo se seznanili z zgodovino panjskih končnic in njihovo izdelavo, vsak od nas pa je svojo panjsko končnico tudi poslikal.

Najbolj zanimiv je bil strokovno voden ogled čebelnjaka. V čebelnjaku smo spremljali delo čebelarja, spoznali smo čebeljo družino in si v panju ogledali satovje, med in cvetni prah. Lahko smo se posladkali z lipovim in smrekovim medom.

Izgubili smo strah pred čebelami in se naučili pravilnega ravnanja, s katerim lahko preprečimo čebelji pik.

Vodja ND: Mirjam Mandelc

Na vrh

Kuža pazi

Prav pri varnosti otrok v prometu, še zlasti ob začetku šolskega leta, so na pomoč priskočili tudi iz Zavarovalnice Triglav. Njihova maskota Kuža Pazi je v prvem tednu pouka skrbel za to, da so šolarji varno prečkali cesto pred našo šolo in jih poučil, kako se varno obnašati v prometu.

Srečno pot in varno pot!

Zapisala: Nataša Krajnc

Na vrh

Sprejem prvošolcev - prvi šolski dan

Še posebej so se prvega šolskega dne razveselili naši prvošolci. Ob 11. uri so se v avli šole zbrali skupaj s starši in učitelji. Med povabljenimi je bil tudi policist Uroš Kokelj, ki skrbi za varnost okoliša KS Slovenski Javornik - Koroška Bela, KS Podmežaklja.
V avli šole jih je najprej nagovorila pomočnica ravnatelja. Za tem je na oder s svojimi vragolijami in čarovnijami prišel čarodej Toni, ki je nas je dodobra nasmejal.  
Ravnatelj Robert Kerštajn je prvošolčkom zaželel veliko šolskih uspehov ter da naj se na šoli dobro počutijo. Besedo je predal policistu, ki je staršem svetoval, da otroke poučijo o pravilnem ravnanju v prometu in da mora biti varnost otrok v ospredju vse leto, ne le ob začetku šolskega leta. Opozoril je še na režim parkiranja pred šolo oz. na avtobusni postaji pred šolo.
Ravnatelj je nato predstavil učiteljice, ki bodo poučevale v 1. razredih, učiteljico angleščine ter učiteljici v oddelkih jutranjega varstva in podaljšanega bivanja. Na oder je poimensko poklical učence vsakega oddelka posebej, ki so nato skupaj s starši odšli do razredov.

Zapisala: Nataša Krajnc

Na vrh