Prezihovvoranc.si
Cesta Toneta Tomšiča 5
Jesenice
4270
Slovenija
os-pv.jesenice@guest.arnes.si

Šolsko leto 2016/2017

 

Proslava ob dnevu državnosti

Dan državnosti smo obeležili s šolsko proslavo, ki so jo pripravili učenci 2. razredov z učiteljicami. Potovali smo po Sloveniji. Slike, pesmi in plesi so nas vodili skozi posamezne značilnosti pokrajin, od Gorenjske preko Notranjske na Koroško in Štajersko, Dolenjsko, v Belo Krajino. Zadnja je bila na vrsti Primorska, ker je tam morje in se začnejo POČITNICE!

Učiteljica: Mirica Lah

V petek, 23. 6. 2017 pa smo imeli ob 9.20 v mali telovadnici proslavo ob dnevu državnosti tudi učenci in učitelji premetne stopnje.
Pri pripravi proslave so sodelovali učenci šestih, osmih in devetih razredov in učenci, ki pojejo v pevskem zboru. 
Z osmimi razredi smo pripravili krajšo igrico o tem, kaj vse bodo počeli med počitnicami. Nato so učenci osmih razredov prebrali še besedilo o osamosvojitvi naše države.
Z učenci smo že teden prej pri pouku slovenščine razmišljali o tem, kaj jim je všeč v Sloveniji in kaj bi spremenili, če bi bili oni predsedniki države. Nekaj odgovorov so nam med proslavo prebrali učenci šestih razredov.
Učenka Laura Biščević je zaigrala na flavto, pevski zbor pa je zapel nekaj pesmi.
Sledila je dramska igra devetih razredov.
Po končani proslavi so razredniki učence odpeljali po razredih in jim razdelili spričevala.

Proslavo in besedilo pripravila: Barbara Leban  

Izdelali smo družabno igro

»Naveličali smo se vseh igrač,« so rekli učenci 2.a in 2.b nekega dne v podaljšanem bivanju. Začela sem razmišljati, kaj bi jih pritegnilo in zabavalo. Kadar so prosti, radi rišejo. Med igro oponašajo vse mogoče zvoke. Ko je na vrsti risanka, so naša najljubša izbira Smrkci. Vse to skupaj bi bilo lahko zelo zanimivo. Kaj ko bi sami izdelali igro, ki vsebuje vse te stvari? Idejo sem jim predstavila že naslednji dan in takoj smo narisali osnutek igralne plošče. Napisali smo tudi seznam besed, ki bodo na igralnih karticah. Začeli smo zbirati Smrkce (figurice) in kmalu smo jih imeli cel kup. Na vrsto je prišlo mečkanje in lepljenje kroglic na hiške, nato pa še barvanje. Komaj smo dočakali, da sta se posušila barva in lepilo. Postavili smo pravila igre in že smo »smrkali« po igralni plošči. Polja so različnih barv, tako kot so različne tudi naloge, ki jih moramo opravljati. Rišemo, kažemo, oponašamo zvoke, telovadimo in razrešujemo uganke. Izogibamo se črnih Gargamelovih polj, na katerih nas čakajo kazni, najbolj pa se razveselimo zlatih polj, ki te ponesejo pet polj naprej.

Zdaj imamo novo igro in vsak dan se težko odločimo, ali bi šli na sončno igrišče, ali bi se raje igrali v Smrčji vasi.

Učiteljica Kristina Vilič z učenci 2.a in 2.b  

Valeta 2017

V sredo, 14. 6., je v Gledališču Toneta Čufarja potekala valeta za 9. razrede. To je prireditev, s katero so se učenci 9.a, 9.b in 9.c poslovili od osnovnošolskih klopi.

Program je bil razgiban in zanimiv. Na valeti so učenci prikazali svoje govorne, igralske, pevske, instrumentalne in druge sposobnosti.
Najprej nam je Alja Sintič iz 9. b zaigrala na klavir, nato je sledil ples, plesali so učenci iz 9.a, 9.b in 9.c razreda. Učence je odlično pripravila Mirjam Mandelc. Zatem je sledila dramska predstavitev, ki jo je pripravila Jelka Kusterle skupaj z učenci iz 9.c razreda. Poželi so bučen aplavz. Sledil je šolski ansambel, celo leto so pridno vadili pri Metki Magdič. Potem so se predstavili devetošolci, vsak razred je pripravil 10-minutni program. Po govoru ravnatelja Roberta Kerštajna in predaji ključa osmošolcem so se devetošolci poslovili s pesmijo. Tudi tu gre zahvala Metki Magdič. 
Program so vodili Hana Hrvačić, Kaja Magovac in Valentin Ravnik, kar so opravili z odliko. Program je sestavila Tatjana Otovič. 
Pri valeti so sodelovali še Bogdan Višnar (računalniška podpora), Irena Horvat in Metka Kacin (napisi).
Menim, da je valeta odlično uspela, devetošolci so se primerno poslovili.

Zapisala: Tatjana Otovič 

Obisk proizvodnje kremšnit Conditus

V ponedeljek, 12.6.2017, sva mentorici Vesele šole odpeljali najine veselošolke in dve učenki prvošolki na ogled proizvodnje kremšnit na plato na Hrušico. Prijazni gospe, ki sta tam zaposleni, sta nam razkazali celotno pot od sestavin za kremšnite do končnih izdelkov. Videli smo, kje mešajo kremo, kje pečejo spodnjo in zgornjo plast kremšnit, vstopili v večji hladilnik, kjer se hladijo in še veliko zanimivega. Najbolj si bodo mladi obiskovalci zapolnili pakiranje svojih kremšnit, ki so jih z nalepko Conditus nesli domov. Izdelujejo tudi jabolčni štrudelj, šamrole, prekmursko gibanico, največ, kar 7000 dnevno, pa izdelajo kremšnit. Priznati vam moramo, da so odlične. Če nam ne verjamete, si jih lahko sami nabavite kar direktno pri njih. Če boste pozorno pogledali slike, najdete tudi njihovo tel. številko.

Mentorici: Petra Hrovat, Nevenka Fotak Urbas  

Verižni eksperiment

Na osnovni šoli Prežihovega Voranca Jesenice smo tudi v letošnjem letu izdelali verižni člen. Tematsko se navezuje na predelavo nafte, tako da smo ga poimenovali NAFTNI ČUDEŽ. Naprava lepo deluje in to skoraj 100 sekund. Kot pri nekaterih starejših členih teče ista kroglica skozi napravo od začetka do konca. Veliko ur dela smo vložili v načrtovanje in izdelavo naprave, a smo se pri tem zabavali, se med seboj povezali in pridobili veliko ročnih spretnosti in novih izkušenj, koristnih za življenje. Na tem mestu bi se posebej zahvalila Borisu Bregantu in Dragu Bartoliću, ki sta nam pri delu vseskozi pomagala in nam tako podarila ogromno svojega časa in znanja. Posebej bi izpostavila g. Borisa Breganta, ki je bil gonilna sila pri sami izvedbi člena.

Učenci skupaj z mentorji smo se 27. maja v Kolpernu na Jesenicah udeležili zaključne prireditve, ki jo je organiziralo Društvo upokojencev Jesenice skupaj z Gornjesavskim muzejem in Pedagoško fakulteto Ljubljana. Vsem, ki v soboto niste prišli na zaključno prireditev Verižni eksperiment, pa lahko ponosno povemo, da je naša šola že tretje leto zapored osvojila prvo nagrado tako s strani strokovne komisije, kot tudi po mnenju obiskovalcev. Poleg odlično delujočega člena in same predstavitve zgodbe pa je naša ekipa z veseljem pomagala tudi pri postavitvi in pospravljanju. Vse čestitke zaslužijo Edin Deranić, Edin Kadirić, Aleksandar Karadžić, Timon Nemec Tajra Paunović, Petra Prezelj, Matija Samar in Timotej Matej Zagorc.

Jesenice, 5.6.2017                                                                               

Mentorica Katrca Horvat

Regijsko tekmovanje pevskih zborov

Mladinski pevski zbor FORTISSIMO OŠ Prežihovega Voranca Jesenice - pod vodstvom Metke Magdič, se je 24.5.2017 udeležil regijskega tekmovanja otroških in mladinskih pevskih zborov Gorenjske v Gorenji vasi pri Škofji Loki.
Tekmovanje je potekalo v dveh delih, v katerih se je predstavilo 13 zborov Gorenjske.

Naš zbor si je prislužil srebrno priznanje. Čestike vsem nastopajočim in mentorici.

Metka Magdič

Plavalni tečaj za učence 3. razreda

Učenci 3. razredov so imeli od 8. do 12. maja 2017 plavalni tečaj v hotelu Larix v Kranjski Gori. 
Učili so se prsno tehniko plavanja, drsenje po vodi, vsak dan so se igrali različne igre v vodi in še mnogo drugih stvari. Večina učencev je zelo uspešno opravila tečaj.

Vodja: Irena Dolar

Šola v naravi za 6. razred, Radenci

Na poti do naše lokacije, CŠOD Radenci ob Kolpi, smo se ustavili na malici in si hkrati ogledali manjši živalski vrt, v katerem sta bila tudi dva medveda. Ko smo prispeli, smo po kosilu odšli na pohod v dežju z učitelji. Popoldne nas je gospod Tine seznanil z vrvmi in vozli, z gospo Natašo pa smo se lotili priprave belokranjske pogače.

Drugi dan smo z gospo Natašo izdelovali pisanice, z gospodom Tinetom smo streljali z lokom, z gospodom Gorazdom pa plezali po plezalni steni. Gospod Gorazd nas je poučil, kako se orientiramo s kompasom in karto. Opravili smo tudi krajši orientacijski pohod, na katerem smo na karto sproti vrisali našo pot. Gospa Nina nam je pripravila nekaj poskusov z zemljo ob reki Kolpi. Po večerji smo razdeljeni v dve skupini spoznali kačo z imenom Newton, jo pobožali in prijeli v roke.

Tretji dan je bil pred nami pohod do jame Kobiljače in malica ob tabornem ognju, na katerem smo spekli hrenovke. Popoldne smo se igrali igre orientacije v prostoru in obiskali vinograd. Na zaključnem večeru je vsaka soba pripravila točko, s katero so se predstavili ostalim.

Zadnji dan smo se udeležili še zadnjih aktivnosti. Prva dejavnost je bila spoznavanje življenja v reki Kolpi, druga pa lokostrelsko tekmovanje. Po kosilu smo se poslovili in odpravili proti domu.

Vodja: Matjaž Gale

Tehniški dan na predmetni stopnji

V sredo, 12. aprila je na šoli potekal tehniški dan za učence od 6. do 9. razreda. Naslov je bil Velikonočni običaji. Učenci so pod mentorstvom učiteljev izdelovali izdelke , ki jih delamo oziroma pripravljamo ob prazniku Velike noči.

Učenci 6. razredov so izdelovali različne pisanice, 7. razredi so se preskusili v peki potic, pletenic in velikonočnega hlebčka, 8. In 9. razredi pa so izdelali pletene košarice, lesene zajce, piščančke, svečke in rože. Za pomladno vzdušje na razstavi so poskrbeli aranžmaji iz zelenja,« lojtrice« s slamnatimi kurami in pomladno cvetje iz krep papirja.

Nastala je prelepa razstava. Zahvala za to gre učiteljem mentorjem, ki so se res potrudili, da so učencem izdelki uspeli. 

Katrca Horvat

Sajenje dreves

Učenci, ki obiskujejo krožek »Dejavnosti v naravi« so s pomočjo mentoric in hišnika posadili dve lipi.
Drevesi je podarila ČEBELARSKA ZVEZA SLOVENIJE. Naučili smo se, da je lipa zelo medovita rastlina. Čebele jo rade obiskujejo.
Posadili smo jih zadaj za šolo. V izkopane luknje smo nasuli hranljivo zemljo, jo dobro zalili. Posajeno drevo je dobilo tudi oporo – palico.

Dobro naj rasteta! Veseli bomo učenci in čebele.

Mentorici: Mateja Cvetko, Mirica Lah

Andersenov večer na naši šoli

Ob dnevu otroške knjige smo na OŠ Prežihovega Voranca zopet izvedli Andersenov večer, poimenovan po slovitem pravljičarju Hansu Christianu Andersenu, na katerega rojstni dan se obeležuje dan otroške knjige.
Letošnji Andersenov večer je pri nas potekal v petek, 31.3., od 18. do 22. ure. Udeležilo se ga je 25 četrtošolcev. Na ta poseben večer so bili povabljeni, ker radi berejo in ker so vzorni učenci. Posvetili smo se Andersenovi pravljici Cesarjeva nova oblačila. Izvedli smo gledališke in likovno ustvarjalne delavnice na temo te pravljice. Za zaključek prijetnega in uspešnega večera pa nas je zabaval klovn Jaka.

Letošnji Andersenov večer sva pripravili in izvedli učiteljici Sergeja Podnar in Mateja Kocjančič.

Športni dan za 2. razred, pohod na Jasno

Učenci 2. razredov so imeli v petek, 17.3.2017, športni dan: pohod do Jasne. Imeli smo prekrasen sončen dan. Peš smo odšli iz Kranjske Gore proti jezeru Jasna. Pri jezeru smo nahranili svoje prazne želodčke in občudovali lepoto narave.

Vodja: Sergeja Podnar

V torek, 14. 3. 2017 in v sredo, 15. 3. 2017 smo na naši šoli organizirali Medobčinsko dvoransko atletsko tekmovanje, na katerem so sodelovale štiri osnovne šole: OŠ Prežihovega Voranca, OŠ Toneta Čufarja, OŠ Koroška Bela, OŠ Žirovnica. Učenci/ke so tekmovali v dveh starostnih kategorijah, in sicer prvi dan učenci 6. in 7. razreda ter drugi dan učenci 8. in 9. razreda. Tekmovali pa so v naslednjih disciplinah: tek 20 m, troskok z mesta, suvanje težke žoge (2 kg, 3 kg), skok v višino. Najboljši trije tekmovalci v vsaki kategoriji so prejeli medalje.

Vsem udeležencem in njihovim mentorjem se zahvaljujemo za sodelovanje in jim čestitamo za dosežene rezultate.

Rezultate si lahko ogledate na naslednji spletni povezavi:

/sport-in-kultura/sport/atletika

Zapisala: Nataša Krajnc

Vodja: Sergeja Podnar

Projekt, Francija potuje, na naši šoli

Ponudbo za sodelovanje v tem projektu smo dobili iz Francoskega inštituta Charles Nodier v Ljubljani. Z veseljem smo se odločili za sodelovanje, saj so takšne priložnosti zelo redke in posledično dragocene za naše učence, ki se učijo francoščino. 14.02. je na našo šolo prišla Caroline, mlada francozinja, ki je za učence pripravila dve delavnici v francoščini: gledališče in pesem, ki so se jo učenci na pamet naučili. Namen obiska je bil predstaviti francoščino v drugačni luči, spodbujati učenje francoščine, ter podpreti delo nas, učiteljev francoskega jezika. Dobili smo nekaj plakatov in material za pouk francoščine ter naredili nekaj slik, ki si jih lahko ogledate v naši Galeriji slik.

Snježana Horvat, prof.

Nagradna prireditev likovnega natečaja, Igraj se z mano

Tudi to leto je naša šola sodelovala na Bodi umetnik – 10. mednarodni likovni natečaj »Igraj se z mano«. Izbranih je bilo šest učencev s katerimi smo se udeležili slavnostne prireditve v Cankarjevem domu v Ljubljani. Ob prihodu nas so nas čakali prigrizki in čaj, nato pa so nas zabavali in nasmejali animator Gogi, Klovn Jaka in Pika Nogavička. Za glasbo in ples je skrbel raper Zlatko, ki je z Bandom Igraj se z mano pripravil kratek koncert. Pozdravil nas je podžupan MOL, gospod Dejan Crnek. Sledili so plesni nastopi in likovne delavnice na katerih smo preizkušali svoje umetniške sposobnosti. Izbrane slike natečaja smo pripravili in kar sami postavili razstavo ter oblikovali razstavni prostor. Za konec smo si še ogledali predstavo »Pogum«, mjuzikel v enem dejanju, ki so jo pripravili na OŠ Gustava Šiliha v Mariboru.

Mentorica: Metka Kacin

Obeleženja 8. februarja

Učenci predmetne stopnje so pod vodstvom mentorice Klavdije Kranjc Jensterle pripravili Učno uro o Prešernovih nagradah. Predstavili so pesnike, ki so v 70-ih letih podeljevanja nagrad prejeli Prešernovo nagrado, in pripravili krajši recital. Proslavo so zaključili z dramatizacijo Partljičevega dela Ali veš, koga so danes pokopali, je vprašal Domen osorno.

Pripravila: Klavdija Kranjc Jensterle

Izdelava vodnega kolesa, 4 razred

V četrtek, 2. februarja, smo imeli učenci 4. razredov 2. tehniški dan. Izdelovali smo vodno kolo. Učitelj Andrej nam je olajšal delo s tem, ko je že v naprej pripravil nekaj delov, ki smo jih potrebovali za izdelavo. Najprej smo prebrali načrt in se po korakih lotili izdelave. Vodno kolo je bilo kmalu izdelano. Najprej smo ga preizkusili s pihanjem, nato pa tudi pod vodo. Vsi smo ga uspešno izdelali. Po preizkusu smo se pogovarjali še, kaj bi lahko vodnem kolesu dodali in kako izgleda mlinček, ki ima nadlivno kolo. Sledilo je ocenjevanje izdelkov in igra z vodnimi kolesi.

Vodja tehniškega dne Ana Sampa

Učenci 3. razredov so imeli v sredo, 25. 1. 2017, zimski športni dan - sankanje v Gozd Martuljku. 

Zimski športni dan za učence 3. razreda

Učenci so uživali v sankanju, kepanju in gaženju po celem snegu. Nekateri so se po bregu navzdol spuščali sami, nekateri v dvojicah, včasih pa tudi po trije skupaj. Kljub mrzlemu zimskemu vremenu so otroci neizmerno uživali.

Vodja ŠD: Irena Dolar

Zimska šola v naravi za 4. razred

Učenci četrtih razredov smo bili od 9.1. do 13.1. v Bohinju, v zimski šoli v naravi. Bivali smo v taborniškem domu. Za nas so skrbeli: učiteljica Mateja Kocjančič, učitelja Matjaž Gale in Grega Gosar ter učitelji CŠOD Bohinj.

Naše dejavnosti so bile zelo zanimive in raznolike. Vsako dopoldne smo smučali na smučišču v Srednji vasi. Popoldanske aktivnosti so bile: priprava smuči za smučanje, orientacija, orientacijski pohod, Triglavski narodni park, sprehod ob jezeru in igre na prostem, proučevanje kamnin… Vsak dan po kosilu in po večerji smo imeli nekaj pouka. Pisali smo tudi dnevnik in spremljali vreme. Večeri so bili zabavni. Igrali smo tombolo, gledali zanimive smučarske posnetke, se urili v cirkuških spretnostih. Prvi večer pa smo šli na nočni pohod z lučkami.

Imeli smo se lepo. Utrujeni, a dobre volje smo se vrnili domov.

Zapisala učiteljica Mateja Kocjančič

Proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti

23. decembra smo s proslavo obeležili državni praznik dan samostojnosti in enotnosti. Spomnili smo se vseh pomembnih dogodkov iz zgodovine samostojne Slovenije. Učenci so z igro svetlobe in sence prikazali osamosvojitev Slovenije, vojno, ki ji je sledila, vstop v Nato in Evropsko unijo, spomnili pa so se tudi naših športnikov, ki v nas vzbujajo ponos, da smo Slovenci.

Sodelovali so naslednji učenci: 
Klara Klobučar in Janž Ramuš, povezovalca
Anže Brečko, Martin Krpan
Lara in Manja Potočnik, violini
Aisa Hrvačić, baletka
Živa Oblak, pevka
Amina Čakarević, Tanja Mlađenović, Mirijam Klobučar, Monika Peterlin Košir, Ernad Karić, Anes Turkušić, Lian Dolenc, predstava s sencami

Posebej se zahvaljujemo osebju Gledališča Toneta Čufarja Jesenice, da so nam omogočili izposojo rekvizitov in kostumov ter nam pomagali pri tehnični izvedbi proslave.

Mentorici: Mirjam Mandelc in Brigita Miklavčič Begovič

Koncert šolskih pevskih zborov in srečanje z upokojenci

Šola že več let ohranja tradicijo in vsak december nameni posebno pozornost svojim upokojenim sodelavcem. Tako jih vedno v decembru povabimo na slavnostno prireditev, ki jo zanje in za starše nastopajočih pripravijo naši pevski zbori Žepki, Solzice in Fortissimo.

Prisotne je na začetku prireditve pozdravil in nagovoril ravnatelj Robert Kerštajn.

Za uvod so vsi zbori pod vodstvom zborovodkinje Stanke Mencinger zapeli pesem z naslovom Upanje, kar je bil tudi naslov prireditve.

Voditeljica Nika je za njimi na oder povabila Otroški pevski zbor Žepki pod vodstvom zborovodkinje Petre Hrovat, ki je zapel tri pesmice ter na koncu podaril še pevsko voščilo. Pri prvi pesmici jih je na kitari spremljala Nina H.

Pevci Otroškega pevskega zbora Solzice z zborovodkinjo Stanko Mencinger so s svojimi hudomušnimi pesmicami poskusili osvetliti zimo, kar jim je tudi uspelo.

Mladinski pevski zbor Fortissimo s svojo zborovodkinjo Metko Magdič je zapel štiri pesmice, še posebej zadnja nam je ostala v ušesih.

Na koncu se je voditeljica zahvalila vsem, ki so pripravili ta večer, ravnatelj pa je podaril šopke zborovodkinjam Petri Hrovat, Stanki Mencinger, Metki Magdič ter Nini Hrovat za spremljavo na kitari in voditeljici Niki Sintič.

Za glasbeno spremljavo na klavirju je poskrbela Metka Magdič, za vezni tekst pa Stanka Mencinger.

Nasmejani obrazi in prijeten klepet bivših sodelavcev so spremljali tudi letošnji dogodek, ki se ga je udeležilo enaindvajset od dvainštirideset povabljenih. Poslovili so se s toplimi stiski rok in z mislimi, da se prihodnje leto ponovno srečajo ter si zaželeli predvsem zdravja.

Zapisala: Nataša Krajnc

Plesni športni dan 6. do 9. razred

22. decembra je naša šola za učence od 6. do 9. razreda praznično zaživela v plesnih ritmih. Obiskali so nas animatorji in plesalci plesne šole Studio Ritem iz Kranja. Učenci so se naučili nekaj novih plesnih korakov na melodije Muza, Try Everything, Hulahoop, La Mordidita, Rosie, Break a sweat, Aint your mama, Pen Pineapple Apple Pen, Perfect stranger, Justin T., Whip it. Vsak razred pa je svojo koreografijo predstavil na zaključnem nastopu.

Koordinatorka športnega dne: Mirjam Mandelc

Plesni športni dan 1. do 5. razred

Pred novoletnimi prazniki, 21.12.2016 smo za učence od 1. do 5. razreda organizirali plesne delavnice, ki so jih izvajale animatorke plesne šole Studio Ritem iz Kranja. Učence so naučile različnih koreografij. Najprej so se v mali telovadnici ogrevali, potem pa so se naučili božično koreografijo. Koreografije na plese Urca, Srce za srce, Sladoled z vesoljem, Alle Alle, Duele Corazon so vadili v razredih, nato pa se na zaključnem delu v telovadnici predstavili s skupnim plesom.

Vodja: Mirjam Mandelc

Šola v naravi Rakov Škocjan

Šola v naravi za 8. razrede je potekala v času od 12.12. 2016 do 16. 12. 2016, v Rakovem Škocjanu na Notranjskem. Šole v naravi se je udeležilo 36 učencev. Spremljale smo jih tri učiteljice Tatjana Otovič, Zdenka Kersnik in Barbara Gril.

Učenci so pet dni preživeli v naravi in spoznali različne učne vsebine. Pri naravoslovju so spoznali favno in floro okolice, iskali so sledove divjih živali (medvedov, jelenjadi in srnjadi, divjih merjascev …), pri geografije so spoznali Notranjsko, Zelške jame, topografsko orientacijo, reko Rak, Tkalca jamo, pri zgodovine cerkev sv. Kancijana, pri športu so spoznali osnove pohodništva, gorništva, lokostrelstva, seznanili so se s kolesarjenjem, veslanjem, plezanjem. Slišali so tudi različne legende, svoje talente so pokazali z raznimi igrami, petjem in plesom.

Učne vsebine so potekale po programu. Ves čas smo imeli sončno vreme. Drugače je vse potekalo brez posebnosti. Tudi tamkajšnji učitelji so se potrudili, da nam je bilo prijetno. 

Vodja šole v naravi:
Tatjana Otovič

Praznično okrašena šola

Juhuhu, prazniki so tu! Se spomnite tistih let, ko so bile v šolah edina dekoracija papirnate snežinke, morda je bila zraven še kakšna iz stiropora? K pristnemu vzdušju pa ne sodijo le novoletne smrečice in snežinke na oknih, pač pa tudi zunanja okrasitev.

Tehniški dan v 1. razredih

Tokrat smo ustvarjali. Pekli smo piškote, spoznavali delovanje vode in izdelovali skodelice iz gline, kar si lahko ogledate na naših posnetkih. Na vseh delavnicah smo uživali. Tak pouk nam je res všeč.

Učenci in učiteljice prvih razredov

Obisk Dedka Mraza

Učenci in učenke prvega in drugega razreda so se 16. 12. 2016 razveselili obiska dedka Mraza. Spremljala ga je princesa Elsa, ki je otroke pozdravila s svojo pesmico in pravljico o treh medvedkih. Skupaj so priklicali dedka, ki so ga otroci pozdravili s pesmico Zima, zima bela, poslovili pa so se s pesmico Siva kučma. Prvošolčke je obiskal tudi v razredu in jim prinesel prav posebna darila, ki so jih čakala pod novoletno jeklo.

S svojim obiskom nam je polepšal dan, zaželel pa nam je vse lepo v letu 2017.

Hvala, dedek Mraz in varno pot domov ti želimo!

Zapisala: Nataša Krajnc

Tehnični dan za učence od 6. do 9. razreda

V petek, 9. 12. 2016, smo imeli na šoli 2. tehniški dan v tem šolskem letu.
Učenci šestega in sedmega razreda so izdelovali okraske za okna, avlo in jelko. Z okrasitvijo šole smo ustvarili praznično vzdušje.

Učenci osmega in devetega razreda pa so izdelovali izdelke za novoletni sejem. Pri tem pa so se urili v delu z različnimi materiali, spoznavali so različne postopke dela.

Naredili so drobna darila iz papirja, novoletne svečke in snežake iz lesa, pekli so piškote, delali ognjičevo kremo in ekološki pralni prašek, izdelovali so novoletne ikebane, šivali so vrečke z dišečo sivko. Izdelali so veliko lepih darilc.

Novoletni sejem bo v torek, 13. 12. 2016, v avli naše šoli.

Vljudno vabljeni. 

Vodja tehniškega dne:
Danica Kikelj

Veseli december v 1.razredih

Prvi razredi smo že krasili 
V četrtek, prvega decembra, smo se v prvih razredih družili pričakovanju veselega decembra. Izdelali smo novoletno dekoracijo in okrasili hodnike ter učilnice. Posebej veseli smo bili obiska ge. Mateje iz cvetličarne Sitar. Z našo pomočjo je izdelala čudovite aranžmaje in venčke, ki krasijo garderobne omarice in vrata. Hvala, gospa Mateja! Hvala pa tudi vsem nam, saj smo se imeli ta dan še posebej lepo.

Učenci z učiteljicami

Na Jesenicah, 1.12.2016

Tehnični dan za 3.razred

V sredo, 30.11.2016, so imeli učenci 3.razredov tehniški dan. Izdelovali so okraske za okrasitev razreda. Učenci so bili razdeljeni v tri skupine. Vsak učenec je izdelal tri izdelke: smrečico, snežaka in Božička. Pri delu so učenci zelo uživali, saj so povedali, da so tudi popoldan doma naredili podobne izdelke. Učilnice so na koncu okrasili.

Vodja: Renata Magnik

Tačke pomagačke

V torek, 29. 11. 2016, so vse tri oddelke 1. razreda obiskali predstavniki iz Društva Tačke pomagačke s terapevtskimi psi. Društvo Tačke pomagačke je prostovoljno društvo, ki terapevtsko delo s pomočjo psov opravlja v različnih ustanovah po vsej Sloveniji. 
V naše oddelke so psi ter njihovi vodniki prinesli pozitivno energijo ter veselje. Otroke so poučili, kako ustrezno ravnamo s psi. Razložili so jim, kako morajo pristopiti do psa, kje se ga lahko dotikajo, da bo kužkom pri-jetno, kako se morajo vesti, če nas pes oblaja, kako nam pes pokaže, če mu kaj ni všeč...
Otroci so z vrečko pospravili pasje kakce iz gline. Spoznali so, kako mora-mo skrbeti za psa. Ogledali so si pripomočke za pasjo nego. Pripomočke so na psih tudi uporabili.
Pri aktivnostih in nalogah so bili nekateri otroci na začetku nezaupljivi. Ob koncu ure pa je bil strah premagan. Skoraj vsi so kužke pobožali, česali in jim ponudili priboljške - briketke.
Na koncu so kužki pokazali še nekaj pasjih trikov ter navdušili otroke. 
Po uri druženja s psi smo bili vsi zadovoljni. Društvu Tačke pomagačke ter vodnikom, ki so nas obiskali s svojimi pasjimi ljubljenčki, smo zelo hvaležni za lepo izkušnjo ter prijetne trenutke s “tačkami”. Zahvaljujemo se tudi g. ravnatelju, da nam je omogočil ta obisk.

Zapisala: Branka Svetina

Jesenice, 1.12.2016

Likovni izdelki učencev iz 2. razreda

Učenci 2. razredov so pri LUM prostorsko oblikovali naselja – vasi. Iz papirja so izdelali hišice. Obogatili so jih s podrobnostmi – površina, podrobnosti na pročeljih, strehi, oknih, vratih,… Hišice so smiselno razdelili na večje kartonske podlage. Podlago so zapolnili s cestami, polji, travniki, igrišči,…

Učiteljice 2. razredov

Projektni dan na gimnaziji Jesenice

Učenci devetih razredov, ki resno razmišljajo o tem, da bi se naslednje šolsko leto vpisali na jeseniško gimnazijo, so imeli včeraj, 22. 11. 2016, priložnost preživeti dopoldne na gimnaziji, kjer so profesorji in njihovi dijaki pripravili Projektni dan na temo Šege in navade v Sloveniji ter Dan mladih raziskovalcev glede na interese bodočih dijakov: fizika, biologija, kemija in informatika. V okviru projektnega dneva so naši učenci, skupaj z dijaki 2. letnika, sodelovali pri športni vzgoji, kjer so se naučili ljudskega plesa Rašplja, ter pri angleščini, kjer so v skupinah z dijaki raziskovali Festivals and Celebrations v anglo-ameriškem svetu ter primerjalno tudi v Sloveniji. V drugem delu so uspešno predstavili svoje ugotovitve.

Po besedah devetošolcev je bilo dopoldne prijetno in ustvarjalno. Hvala gimnazijskim profesorjem in dijakom za idejo in izvedbo.  

Pomočnica ravnatelja

Jelka Kusterle, prof.

Naravoslovni dan, premogovnik Velenje

V četrtek, 17. 11. 2016, so imeli učenci osmih razredov naravoslovni dan. Obiskali smo Muzej premogovništva v Velenju.

Na pot smo se odpravili že zgodaj, saj so nas ob devetih že čakali pred muzejem. Najprej smo vstopili v garderobo, kjer so imeli včasih zaradi lažjega zračenja pod stropom shranjena oblačila. Razdeljeni po oddelkih smo se spustili globoko pod zemljo. Oblečeni smo bili v zaščitne halje, na glavi pa smo imeli zaščitne čelade. Vodič nam je razkazal rove, kjer so včasih kopali premog, danes pa so spremenjeni v muzej pod zemljo. Z lutkami je prikazano delo v takratnih razmerah. Simulirana je tudi eksplozija v rovu, zaradi eksplozivnega metana, ki je velika nevarnost za »knape«. V premogovniku smo imeli tudi malico. V drugem delu je bil prikazan sodobnejši način kopanja premoga. Peljali smo se tudi z rudarskim vlakom. Iz premogovnika pa smo se odpeljali z dvigalom. Rudarje smo pozdravili z rudarskim pozdravom «srečno«.

Ogledali smo si še zunanjost premogovnika in šli do jezera, ki je nastalo zaradi kopanja premoga pod površino, danes pa je urejena rekreacijska površina. Utrujeni smo se vrnili domov.

Vodja: Danica Kikelj

Pogozdovanje Male Mežakle

18 učencev iz 9. C in 9. B je šlo včeraj, 15. 11. 2016, z gospo Mojco Vilić in gospo Jelko Kusterle pogozdovat na Malo Mežaklo. Sadili smo smrečice in pomagali pri sajenju javorjev na hribu nasproti deponije, kjer so morali posekati in odstraniti smreke, ki jih je napadel lubadar. Za izsekavanjem je ostal le še goli hrib, ki zdaj čaka, da bo mogoče čez 50 do 100 let spet poln smrek. 
Odločili smo se, da bomo prispevali k odpravi ogromne škode, ki jo je na smrekovih gozdovih na Gorenjskem pustil lubadar. Prava slika škode se bo pokazala šele čez eno, dve mogoče celo tri leta, ko naša Mežaklja ne bo več videti, kakršna je sedaj. Lepo bi bilo, če bi vsak prebivalec Gornjesavske doline lahko posadil vsaj eno smrečico ali listnato drevo na golosekih, saj bi tako vsaj vedeli, da smrekov ali mešani gozd nekoč spet bo v naših krajih.
Zeblo nas je, nismo navajeni dela z motiko, vendar smo se trudili po svojih najboljših močeh in tudi to je nekaj vredno, kajne?

Jesenice, 16. 11. 2016

Jelka Kusterle, prof.

Turistična ekskurzija po Jesenicah

V sredo dne 9.11.2016 smo se člani turističnega krožka odpravili na turistično ekskurzijo po Jesenicah. Pridružili so se nam tudi sošolci iz OŠ Toneta Čufarja in OŠ Koroška Bela. Na izlet smo povabili tudi g. Andraža Sodjo predsednika Društva za razvoj turizma Jesenice, ki nam je na poti povedal veliko zgodovinskih zanimivosti o Jesenicah. Ali ste mogoče vedeli, da smo nekoč na Jesenicah imeli tudi jezero?

Ogledali smo si Murovo, ki je najstarejši del Jesenic, Kosovo graščino, razgledno pot, Staro Savo, Turistično informacijski center, Potovalno agencijo Alpetour in Hišo Kulinarike Ejga.

V sklopu projekta Turizmu pomaga lastna glava, ki ga financira Občina Jesenice bomo raziskovali legende in mite v naši občini, pripravili besedila, slikovno gradivo in uganke. Oblikovali bomo brošuro in jo tudi natisnili.

Če poznate kakšno legendo, ki ste jo slišali od staršev ali starih staršev ste vabljeni, da se nam pridružite.

Članek pripravili:
Člani turističnega krožka