Prezihovvoranc.si
Cesta Toneta Tomšiča 5
Jesenice
4270
Slovenija
os-pv.jesenice@guest.arnes.si

Strupene rastline

Usodne zapeljivke

Avtor: Marko Dabižljević

 

Vas je naslov pritegnil? Zapeljivko si bo vsak našel sam, jaz pa sem za vas poiskal nekaj informacij o rožah. Marsikdo se verjetno sprašuje, kaj je tako zanimivega na rožah. No, meni se je zdelo zanimivo to, da je veliko teh rož, ki jih z veseljem občudujemo, lahko zelo nevarnih.

 

Naj začnem pri solzicah, za katere ste vsi od 7. razreda dalje že slišali (namig: Prežihov Voranc je napisal zgodbo s tem naslovom). Solzice oz. šmarnice so cvetice, ki zelo lepo dišijo, a zapomnite si, da si moramo dobro umiti roke, če se jih dotikamo.

 

Tudi narcise, na katere smo vsi Jeseničani zelo ponosni, lahko povzročijo hude težave, če zaužijemo njihove cvetove. Ker pa mi vsi dobro vemo, da jih ne smemo trgati, kaj šele jesti, se nam tega ni treba bati. Mogoče le nasvet za lastnike muckov in kužkov, saj je za njih zaužitje narcise oz. njihove čebulice lahko zelo nevarno.

 

 

Flamingovec je tropska rastlina s cvetovi obliki srca. Najpogosteje so rdeči, najdemo jih pa tudi v drugih barvah (rdeča, bela…). Zaužitje rastline lahko povzroči bolečo oteklino in opeklino v prebavnem traktu, lahko pride tudi do zadušitve.

 

 

Med iskanjem informacij sem naletel na še eno zanimivost. Ste vedeli, da so peške jabolk strupene? A brez panike. Za znake zastrupitve bi morali pojesti okrog 200 pešk. Zato še naprej brezskrbno glodajte jabolka. Saj veste, kaj pravijo: Eno jabolko na dan …