Dogodki in odmevi 2017-2018 

Plavalni tečaj tretješolcev v Kranjski Gori

[!CHECK PLUGIN!]

V tednu od ponedeljka, 7. maja, do petka, 11. maja, je za učence 3. razreda potekal plavalni tečaj v hotelu Larix (Ramada) v Kranjski Gori. Takoj po malici so se odpeljali z avtobusoma v Kranjsko Goro in tam bili v bazenu vse tja do pol enih. Učenci so bili razvrščeni v skupine po plavalnih sposobnostih in so pod vodstvom učiteljev plavanja izvajali različne naloge. Začeli so z ogrevalnimi vajami na suhem, sledilo je obvezno tuširanje, nato pa so sledile vaje, ki so jim jih predstavili učitelji plavanja. Ko so postali utrujeni, so se odpočili na ležalnikih ali v toplem masažnem bazenu. Po kopanju se je začelo preoblačenje in sušenje, pred vhodom v bazen pa so pred odhodom na avtobus pojedli zasluženo malico na toplem sončku. Zadnji dan, v petek, je potekalo preverjanje plavanja in prav ponosni smo bili na vse učence, saj so pokazali velik napredek v plavalnih sposobnostih. Najbolj všeč jim je bilo prosto igranje v vodi s svojim učiteljem po preverjanju plavanja.


Oglejte si slike, ki povedo, da so učenci res uživali.


Petra Hrovat


 

Obisk Prešernove rojstne hiše za učence 3. razreda

vrh __^

Učenci 3. razredov so imeli v četrtek, 19. 4. 2018, kulturni dan. Ogledali so si Prešernovo rojstno hišo v Vrbi, cerkev svetega Marka, lipo sredi vasi in spomenik Franceta Prešerna.
V hiši je kustosinja predstavila življenje in delo pesnika, pokazala jim je prostore v hiši, podelila jim je tudi bralna priznanja za uspešno prebrane knjige.


Ogledate si lahko tudi nekaj fotografij.


Vodja KD: Irena Dolar


 

Obisk skupine Veverice iz vrtca Julke Pibernik

vrh __^

11.4.2018 so nas obiskali otroci iz istoimenske predšolske skupine iz vrtca. Za začetek in spoznavanje smo skupaj zapeli našo skupno himno; pesem Veverica. Potem smo pokazali malim veveričkam, kako se v šoli skozi igro učimo in zabavamo. Po njihovi točki, ki so jo pripravili za nas, smo jih naučili in skupaj zaplesali ples. Sledila je igra v naših kotičkih. Obisk je hitro minil. Vsi skupaj smo se zabavali in uživali. Upamo, da bo takih obiskov še več.

 

Galerija slik...

 

Učiteljici in učenci 1.c razreda


 

Tehniški dan za učence 6. do 9. razreda

vrh __^

V sredo, 28. marca je na šoli potekal tehniški dan za učence od 6. do 9. razreda. Naslov je bil Velikonočni običaji. Učenci so pod mentorstvom učiteljev izdelovali izdelke , ki jih delamo oziroma pripravljamo ob prazniku Velike noči.

Učenci 6. razredov so izdelovali različne pisanice, 7. razredi so se preskusili v peki potic, pletenic in velikonočnega hlebčka, 8. In 9. razredi pa so izdelali pletene košarice, lesene zajce, piščančke in rože. Za pomladno vzdušje na razstavi so poskrbeli petelini, venčki in rože iz odpadne embalaže (škatle za jajca) in seveda vedno aktualno pomladno cvetje iz krep papirja.

Nastala je prelepa razstava. Zahvala za to gre učiteljem mentorjem, ki so se res potrudili, da so učencem izdelki uspeli.

 

Galerija slik...


Katrca Horvat


 

Tačke pomagačke na naši šoli

vrh __^

V petek, 16.3.2018, so vse tri oddelke 1. razreda obiskali vodniki s terapevtskimi psi. Društvo Tačke pomagačke je prostovoljno društvo, ki terapevtsko delo s pomočjo psov opravlja v različnih ustanovah po vsej Sloveniji.


V naše oddelke so psi prinesli veliko veselja. Otroke so vodniki poučili, kako ustrezno ravnamo s psi. Razložili so jim, kako morajo pristopiti do psa, kje se ga lahko dotikajo, da bo kužkom prijet-no, kako se morajo vesti, če nas pes oblaja, kako nam pes pokaže, če mu kaj ni všeč...


Otroci so z vrečko pospravili pasje kakce iz gline. Spoznali so, kako moramo skrbeti za psa. Ogle-dali so si pripomočke za pasjo nego. Pripomočke so na psih tudi uporabili.


Pri aktivnostih in nalogah so bili nekateri otroci na začetku nezaupljivi. Ob koncu ure pa je bil strah premagan. Skoraj vsi so kužke pobožali, česali in jim ponudili priboljške.


Na koncu so kužki pokazali še nekaj pasjih trikov ter navdušili otroke.


Po uri druženja s psi smo bili vsi zadovoljni. Društvu Tačke pomagačke ter vodnikom, ki so nas obiskali s svojimi pasjimi ljubljenčki, smo zelo hvaležni za lepo izkušnjo ter prijetne trenutke s “tačkami”.

 

Galerija slik...

 

Zapisala: Branka Svetina


 

Medobčinsko atletsko dvoransko prvenstvo osnovnih šol

vrh __^

V ponedeljek, 19.3.2018 in torek , 20.3.2018 je na naši šoli potekalo atletsko dvoransko prvenstvo osnovnih šol občin Jesenice, Kranjska gora in Žirovnica. Tekmovanja so se udeležile štiri osnovne šole in sicer OŠ Prežihovega Voranca, OŠ Toneta Čufarja, OŠ Koroška bela in OŠ Žirovnica. V vsaki disciplini so lahko tekmovali trije učenci posamezne šole. Učenci in učenke so tekmovali v disciplinah tek 20 metrov, suvanje težke žoge, skok v višino in troskok z mesta. Vsi sodelujoči so pokazali veliko mero znanja, motoričnih sposobnosti in dobre volje. Dosegli so tudi nekaj odličnih rezultatov. Ob koncu vsakega dne smo podelili kolajne najboljšim trem v vsaki disciplini, zadnji dan pa razglasili tudi skupno zmagovalko šol. Letos je bila to OŠ Koroška Bela, ki je zbrala 504 točke. Drugo mesto je dosegla OŠ Toneta Čufarja s 474 točkami, tretje mesto je pripadlo domači šoli z 455 točkami.


Vsem tekmovalcem se zahvaljujemo za udeležbo, dobro voljo in primerno vedenje.
Posebna pohvala gre tudi športnim pedagogom, ki so pomagali izpeljati tekmovanje.

 

Galerija slik...


Športni pozdrav in se vidimo naslednje leto.

 

 

Medobčinski otroški parlament

vrh __^

Na osnovni šoli Prežihovega Voranca Jesenice smo v ponedeljek, 26. 6. 2018, od 10.00 do 11.30 gostili parlamentarke in parlamentarke s svojimi mentoricami iz povabljenih osnovnih šol iz Zgornjesavske doline, in sicer, od Kranjske Gore pa vse do Žirovnice. Na otroški parlament so bile prav tako povabljene ravnateljice in ravnatelji šol, župani občin Jesenice, Kranjska Gora in Žirovnica. Na parlament smo povabili tudi dolgoletno predsednico Zveze prijateljev mladine Jesenice in nekdanjo ravnateljico OŠ Prežihovega Voranca Jesenice gospo Albino Seršen.
Letošnja tema otroškega parlamenta je bila Šolstvo in šolski sistem. Učenci so razpravljali o več podtemah:
-odnosi v šoli (med sovrstniki, med učenci in učitelji),
-učne vsebine (izbirni predmeti, vsebine, ki bi jih učenci potrebovali oz. želeli in bi jim koristile v prihodnosti),
-metode in načini poučevanja, ki odpirajo različne možnosti za spoznavanje vsebin, omogočajo večjo aktivnost in vključenost učencev (npr. nivojski poiuk, pouk v heterogenih skupinah),
-tuji šolski sistemi,
-ocenjevanje znanja in pravičnost pri ustnem in pisnem ocenjevanju
-uresničevanje šolskih ciljev
-nacionalno preverjanje znanja
-učenje tujega jezika (angleščine) že v 1. razredu
-učenci tujci in tuji jeziki
Podali so raznovrstne ugotovitve, predloge in rešitve. Učenci so izpostavili svoja mnenja in jasno povedali česa ne marajo in kaj jim je všeč v šoli. Učenci so konstruktivno poiskali prednosti in slabosti našega šolstva. Vsaka šola se je predstavila na svoj način.


V razpravi so podali tudi mnenja na zastavljena vprašanja o obveznem pouku angleščine v 1. razredu in o vsebinah koristnih za življenje. Ocenili so neprimeren odnos učencev do učiteljev danes, še posebej so izpostavili, kaj jim je pri pouku všeč in česa ne marajo. Poiskali so tudi odgovor na vprašanje, kakšne so prednosti in slabosti dela v skupinah pri pouku, ter kako poteka priključitev otrok s podružnične šole.
Na koncu otroškega parlamenta so učenke in učenci predlagali še teme, o katerih bi se radi pogovarjali prihodnje šolsko leto. Izpostavili smo naslednje teme:
-socialna omrežja,
-virtualni svet – igra ali past,
-učenci tujci (migracije),
-ljubezen in spolnost,
-begunci.
Ideje bomo prenesli na nacionalni parlament. Učenci so na koncu razprave z dvigom rok potrdili, da na nacionalni otroški parlament v Ljubljano odideta učenki 9. razreda iz OŠ Prežihovega Voranca Jesenice Anja Demšar in Emina Deranjć in njuna mentorica Uršula Žumer.

 

Nekaj slik si lahko ogledate tukaj...

 

Uršula Žumer,
Univ. dipl. pedagoginja,
prof. sociologije,
mag. prof. zgodovine


 

Andersenov večer

vrh __^

Ob 2. aprilu, mednarodnem dnevu knjig za otroke in mladino, smo v petek, 23. marca 2018, v šolski knjižnici pripravili prireditev Večer z Andersenom. Udeležilo se je je 22 najbolj zvestih uporabnikov naše šolske knjižnice.


Prebrali smo pravljico Zvesti kositrni vojak, učenci so uporabili svojo domišljijo in napisali nekaj zgodbic, nad katerimi smo bili res zelo navdušeni. Preizkusili pa smo se tudi v izrezovanju iz papirja. To je bil namreč tudi Andersenov konjiček. Brali smo svoje knjige, ob koncu si je vsak udeleženec lahko izbral čisto novo knjigo in jo odnesel domov.


Bralni navdušenci smo skupaj preživeli štiri prijetne urice v šolski knjižnici.

 

Poglejte si nekaj utrinkov tega večera.

 

Mentorici:
Mateja Kocjančič in Barbara Udrih


 

Vabilo na kviz o zgodovini mesta Jesenic

vrh __^
 

Ob občinskem prazniku se vsako leto učenci in učenke, dijaki in dijakinje jeseniških osnovnih in srednjih šol pomerijo v znanju zgodovine mesta Jesenic. Letošnje leto je tema: Zgodovina šolstva na Jesenicah. Po izvedenih tekmovanjih na OŠ Toneta Čufarja, OŠ Prežihovega Voranca, OŠ Koroška Bela, OŠ Poldeta Stražišarja, Gimna
ziji Jesenice in Srednji šoli Jesenice se bodo ekipe najboljših učencev in dijakov pomerile v finalnem tekmovanju v treh starostnih skupinah.
 

Prva nagrada, ki jo poklanja Občina Jesenice, je polet z avionom nad mestom Jesenice, ki je zagotovo posebno doživetje.  Ostale nagrade so praktične narave in jih prispevajo soorganizatorji kviza.

 

Pridružite se nam pri navijanju za mlade bistre ume in spodbujanju poznavanja lokalnega okolja v ponedeljek, 12. marca 2018 ob 17.00, v dvorani Kina Železar.

 

Organizatorji: Občina Jesenice, Gornjesavski muzej Jesenice, Gledališče Toneta Čufarja
Jesenice, Zavod za šport Jesenice – Mladinski center Jesenice.  

 

 


 

Pustno rajanje v OPB

vrh __^

Na pustni torek, 13. 2. 2018, smo učiteljice PB za vse skupine pripravile pustno rajanje. V telovadnici smo pripravili sprehod mask in se pokazali v novih vlogah, nato pa veselo zarajali.
Na fotografijah pa si lahko tudi vi ogledate naše šeme.

 

Slike...


Vodja PB: Mirjam Janjoš


 

Proslava ob slovenskem kulturnem prazniku

vrh __^

Učenci 5. razredov so skupaj z zborom Solzice pripravili proslavo ob Prešernovem dnevu, slovenskem kulturnem prazniku z naslovom. PREŽIHOVCI IMAMO TALENT. Pred komisijo, ki so jo sestavljali Prešeren ter Urška s Povodnim možem, so se predstavili talenti s plesnimi točkami, z igranjem na različna glasbila, z deklamacijami in celo s pantomimo. Komisija je ugotovila, da so zmagovalci vsi.

Aktiv 5. razreda


Na predmetni stopnji smo se letos spomnili na Ivana Cankarja, saj mineva 100 let od njegove smrti. Tako sta se s Prešernom srečala v 'nebesni kavarni' ter skozi pogovor predstavila življenje in delo Ivana Cankarja. V vlogah glavnih protagonistov sta se odlično znašla Anže Kos in Anže Brečko. Z branjem odlomkov iz Cankarjevih del in dejstev iz njegovega življenja so nas seznanili Anja Demšar, Mark Medja in Lara Omanovič. Govorni del so popestrili instrumentalni nastopi Mance Noč, Žive Bernard in Lee Višić ter pevska nastopa Nike Sintič in Žive Oblak.


Mentorica govornega dela je bila Klavdija Kranjc Jensterle, glasbenega pa Metka Magdič.

 

Slike...


 

ŠVN za 6. razred, Radenci

vrh __^

Letošnja šola v naravi za 6. razrede je bila izpeljana od 15.1.2018 do 19.1.2018 v domu CŠOD v Gorenjih Radencih. Dom CŠOD je v neposredni bližini reke Kolpe tik ob meji s Hrvaško. Od Kočevja je oddaljen približno 35 kilometrov.
Šole v naravi se je udeležilo 50 učencev in učenk šestih razredov. Potekale so naravoslovne, kulturne in športne aktivnosti. Vzpon do Male radenske stene in Kala, priprava in pečenje belokranjske pogače, izdelovanje belokranjskih pisanic, spoznavanje belokranjskih plesov, plezanje, lokostrelstvo, košarka, namizni tenis, večerni pohodi, raziskovanje življenja ob reki Kolpi, obisk rastlinjaka in obisk belokranjskega muzeja v Metliki, ... . Vsak večer je bila na programu večerna animacija (gledališče, ...).
Zadnji dan je sledila podelitev diplom in nagrad za najbolj urejeno sobo, za 1.,2., in 3. mesto na lokostrelstvu ter za uspešno opravljanje dela »eko frajerja«.

 

Slike...

 

Vodja: Metka Kacin, prof.


 

Zimski športni dan za 2. razred

vrh __^

V četrtek, 25. 1. 2018, smo se učenci in učiteljice drugih razredov, odpravili na sankanje v Podkoren. Nasmejani obrazi učencev, toplo vreme in sneg so bile sestavine za dobro počutje in uživanje na sankanju. Učenci so doživeli pravo zimsko pravljico. Sonce je vztrajno pošiljalo prve žarke in dobra volja je razgibala vzdušje na sankališču.


Vodja: Sergeja Podnar


 

Zimski športni dan za 3. razred

vrh __^

Učenci 3. razredov so imeli v sredo, 24. 1. 2018, zimski športni dan - sankanje v Gozd Martuljku. Učenci so zalo uživali v spuščanju po belih strminah. Poleg tega so se kepali, valjali po snegu in delali majhne snežake. Vmes je bila seveda tudi zaslužena malica in malo počitka. Spremljalo jih je prekrasno sončno in toplo vreme.


Ogledate si lahko tudi nekaj fotografij.

 

Vodja ŠD: Irena Dolar


 

Likovni natečaj, plakat miru 2017

vrh __^

Letošnje šolsko leto so učenci naše šole sodelovali na nagradnem likovnem natečaju Plakat miru 2017, ki ga organizira Lions klub Bled Golf. Z izbranimi učenci smo se v ponedeljek, 22. 1. 2018, odpravili na otvoritev razstave, podelitev nagrad in pogostitev v Ramada Resort v Kranjsko Goro.

 

  

 

 

Mentorica: Metka Kacin


 

Program nadaljne vzpostavitve IKT infrastrukture v vzgoji in izobraževanju

vrh __^

Naša šola je pristopila k programu nadaljne vzpostavitve IKT infrastrukture v vzgoji in izobraževanju, skupaj z Arnesom in MIZKŠ, ki bosta sofinancirala izgradnjo brezžičnih omrežij in nakup IKT opreme.

Operacijo delno financira Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj ter Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostna os 10: Znanje, spretnost in vseživljenjsko učene za boljšo zaposljivost; prednostna naložba 10.3: Vlaganje v izobraževanje, usposabljanje in poklicno usposabljanje za spretnosti in vseživljenjsko učenje z razvojem infrastrukture za izobraževanje in usposabljanje, specifični cilj: Izboljšanje kompetenc in dosežkov mladih ter večja usposobljenost izobraževalcev prek večje uporabe sodobne IKT pri poučevanju in učenju.

Cilj operacije je izboljšanje kompetenc in dosežkov mladih ter večja usposobljenost izobraževalcev prek večje uporabe sodobne IKT pri poučevanju in učenju. Vzgojno-izobraževalnim zavodom se sofinancira izgradnja brezžičnih omrežij in nakup IKT opreme, razvija se e-storitve in e-vsebine.

Povezava na spletno stran evropske kohezijske politike v Sloveniji:

 

www.eu-skladi.si


 

Novoletno rajanje

vrh __^

20. decembra je razredna stopnja praznično zaživela v plesnih ritmih. Obiskali so nas animatorji in plesalci plesne šole Studio Ritem iz Kranja.. Naučili smo se nekaj plesnih korakov in zaplesali praznikom naproti.

 

Slike...

 

Vodja KD
Mirjam Mandelc


 

Čutila, naravoslovni dan 4. razred

vrh __^

Četrtošolci so v okviru naravoslovnega dneva spoznavali in preizkušali svoja čutila. V prvi delavnici so preizkušali čutilo za vid in tip. Bosi so hodili pa različnih podlagah, z zaprtimi očmi tipali različne površine in jih prepoznavali. V delavnici o sluhu so praktično prikazali delovanje ušesnega bobniča, poslušali okolico in prepoznavali najrazličnejše zvoke. Na tretji delavnici so okušali in vohali različne snovi ter jih prepoznavali.

 

Slike...

 

Mirjam Mandelc


 

Presenečenje za učence 4. razreda

vrh __^

Učenci 4. c razreda smo se po skupinicah naučili različne dramatizacije iz našega berila. Nekateri smo za svojo dramatizacijo izdelali kostume, nekateri pa lutke. Učiteljica nas je nato ocenila. Za svoj nastop smo dobili oceno pri SLJ, za lutko oz. kostum pa pri LUM.


V »veselem decembru« smo učence 4. a in 4. b razreda povabili na prednovoletno predstavo.


Uživali smo vsi: igralci, gledalci in učiteljice.


Mateja Kocjančič


 

60 obletnica šole

vrh __^

8. decembra 2017, smo obeležili 60-letnico ustanovitve naše šole. Osrednjo prireditev smo pripravili v Gledališču Toneta Čufarja. Na odru so se predstavili vsi trije pevski zbori, program pa so popestrili igralni in dramski nastopi učencev šole.
Na proslavi, ki so se je udeležili predsednik republike Borut Pahor, župan Jesenic Tomaž Tom Mencinger, podžupanja Vera Pintar, predstavniki javnih zavodov ter bivši ravnatelji in ravnateljice, učitelji in učiteljice ter upokojenke in upokojenci šole, je ravnatelj Robert Kerštajn orisal 60-letno pot in predstavil načrte za prihodnost.
Ob jubileju je šola izvedla tudi likovni natečaj, nagrade smo najboljšim podelili na prireditvi, izdali smo zbornik Čas za spomine 1957-2017 ter pripravili dan odprtih vrat.

 

Slike s priteditve v gledališču Tone čufar, si lahko ogledate tukaj...

 

Slike z dneva odprtih vrat, si lahko ogledate tukaj...

 

Hvala vsem, ki ste nam pomagali pri pripravi vseh aktivnosti ob naši obletnici.

 

Ravnatelj

Robert Kerštajn, prof.


 

Tehniški dan za 1. razred

vrh __^

V prvih razredih smo imeli obisk. Obiskala sta nas Palček Pomagalček in lutka Poldi. Pripeljali sta ju gospa Barbara in gospa Marija. Z njima smo se spoznavali na 'glasbeni način', peli pesmice, poslušali pravljico in izdelali pravo 'Palčkovo deželo'. Bili smo ustvarjalni in dobre volje. Za konec pa smo se vsak s svojim palčkom lahko tudi poigrali.

 

Oglejte si, kako smo zadovoljni!


Vodja TD: Mojca Vilić


 

Športni dan za učence 3. razreda

vrh __^

Učenci 3. razredov so imeli v ponedeljek, 16. 10. 2017, 2. športni dan in sicer pohod s Pristave v Javorniškem Rovtu do planine Pusti rovt. Med hojo so opazovali tudi jesensko obarvana gozdna drevesa, iglavce, podrast in živali. Seveda so imeli tudi čas za malico. Športni dan je minil v prekrasnem sončnem in toplem vremenu.

 

Slike...

 

Vodja ŠD: Irena Dolar


 

Mini cicibanova olimpijada

vrh __^

 

V Športnem parku Podmežakla smo na prvi toplejši in sončni jesenski dan uspešno izpeljali Mini cicibanovo olimpijado 2017. Prireditev, ki v športni park vsako leto privabi vse otroke jeseniških vrtcev in prve triade osnovnih šol je namenjena športu in zabavi. Letos se je na prireditvi zbralo skoraj 600 otrok, ki so bili razdeljeni v 29 vadbenih skupin. Otroci so po uvodnem skupnem ogrevanju, mimohodu olimpijske bakle in zastave podali olimpijsko prisego in dan preživeli v duhu olimpijskega >fair - play-a<. Nato so se ločeno vrtci in osnovnošolci na petnajstih postajah srečali z različnimi športno - zabavnimi nalogami, se družili in tekmovali s samim seboj pod geslom >vsi smo zmagovalci<. Ob tej priliki bi se za pomoč pri organizaciji celotnega dogodka radi zahvalili dijakom vzgojiteljske smeri na Srednji šoli Jesenice, Športni zvezi Jesenice - regijska pisarna OKS na Jesenicah, Hokejskemu klubu HD Jesenice in Smučarskemu klubu Blejska Dobrava za pomoč pri pripravi in izpeljavi celotne prireditve. Zavod za šport Jesenice, Športna zveza Jesenice in regijska pisarna Olimpijskega komiteja Slovenije na Jesenicah obljubljamo, da se vidimo na Mini cicibanovi olimpijadi 2018.

 

Slike...

 

Lep pozdrav!

Primož SAMAR
Koordinator


 

Športni dan za 4. razred

vrh __^

Čudovit jesenski dan (ponedeljek, 9.10.), smo četrtošolci izkoristili za športni dan. Z avtobusom smo se pripeljali do Planice. Nato smo se peš odpravili v Tamar. Sprva je bilo hladno, saj sonce še ni doseglo doline. Vendar nas ni zeblo, saj smo hodili! Brez težav smo »pritekali« do Tamarja. Vmes smo naredili le nekaj kratkih postankov, da smo ugasili žejo. Na cilju smo pomalicali in se lovili na gozdni jasi pred planinsko kočo v Tamarju. V gorski steni smo videli slap Nadižo, ki je prvi izvir naše Save Dolinke. Ko smo se vračali proti Planici, je posijalo sonce. Uživali smo v čudovitih jesenskih barvah gozda. Nekatere bukve so se svetile, kot bi bile oblite z zlatom. Bilo je res lepo. Pot je hitro minila. Z avtobusom smo se rahlo utrujeni vrnili na Jesenice.

 

Slike...


Mateja Kocjančič


 

Tehniški dan za 1. razred

vrh __^

V prvih razredih smo imeli obisk. Obiskala sta nas Palček Pomagalček in lutka Poldi. Pripeljali sta ju gospa Barbara in gospa Marija. Z njima smo se spoznavali na 'glasbeni način', peli pesmice, poslušali pravljico in izdelali pravo 'Palčkovo deželo'. Bili smo ustvarjalni in dobre volje. Za konec pa smo se vsak s svojim palčkom lahko tudi poigrali. Oglejte si, kako smo zadovoljni!

 

Slike...


Vodja TD: Mojca Vilić


 

Športni dan za učence 3. razreda

vrh __^

Učenci 3. razredov so imeli v petek, 29. 9. 2017, prvi športni dan v tem šolskem letu.


V prelepem sončnem in toplem vremenu so šli peš od Zabreznice do Rodin po Rebru. Med pohodom so si privoščili tudi malico, nekaj časa pa so imeli tudi za tek in lovljenje na gozdni jasi. Z Rebra so se razgledovali tudi po bližnjih vaseh in gorah v daljavi. Kar hitro so prišli do cilja in treba se je bilo vrniti na Jesenice.


Ogledate si lahko tudi nekaj fotografij.


Vodja ŠD: Irena Dolar


 

Naravoslovni dan za 3. razred, ogled ekološke kmetije

vrh __^

V četrtek, 28.9.2017, so učenci 3. razredov obiskali ekološko kmetijo Pr´Šimnovc v Plavškem Rovtu. Ogledali so si obdelovalne površine (pašnik, njivo, vrt, sadovnjak) in gospodarsko poslopje (hlev). Okusili so domače pridelke in domače izdelke. Uživali so ob odličnih okusih domačih jabolk, hrušk, korenja, suhih krhljev, temnega kruha, skute, svinjskega zašinka, za žejo pa so pokusili domači jabolčni sok in sveže mleko. Spoznali so prašiča Kočo, v hlevu krave in teličke ter za ograjo še prav posebne kokoši. Izvedeli so veliko novega in zdaj vedo, zakaj se imenuje omenjena kmetija ekološka kmetija.


Nekaj utrinkov si lahko ogledate tukaj.


Zapisala: Vodja ND Petra Hrovat


 

Svetovni dan turizma

vrh __^

»Ob SVETOVNEM DNEVU TURIZMA smo člani turističnega krožka obiskali stojnici pred Turistično informacijski centrom Jesenice.


Tam smo srečali fužinarja in lastnika rudnikov g. Viktorja Ruarda, ki je od svojega očeta podedoval nepremičnine na Savi, Plavžu in v Mojstrani, gozdove v okolici Kranjske Gore, rudnike in gozdove v Savskih jamah, rudnik premoga v Zagorju in talilnico železa v Litiji. Spremljal ga je g. Tona Hribar, ki je bil zadnji rudar v Savskih jamah.


Zanimivo je bilo poslušati, da je imela družina Ruard za graščino na Savi živalski vrt, kjer so bili največja atrakcija medvedi, volkovi in opice, ki so jim domačini rekli afne.


Zahvaljujemo se ga. Neni Koljanin iz Tic Jesenice na povabilu in popestritvi dogodka s srečelovom, saj je vsak izmed učencev dobil tudi nagrado.«

 

Slike...

 

Mentorica: Hermina Biščević


 

Evropski teden mobilnosti

vrh __^

V okviru Evropskega tedna mobilnosti se je tudi OŠ Prežihovega Voranca udeležila aktivnosti, ki so potekale na dan mobilnosti, dne 20. 9. 2017.


Ta dan je bilo parkirišče pred šolo in za šolo zaprto za ves promet. Učenci so imeli možnost priti v šolo s ˝Pešbusom˝.


Učenci 3. a in 3. b ter 4. b so na parkirišču pred šolo in na igrišču za šolo ustvarjali s kredo na temo prometa. Kot je razvidno iz fotografij so risali mesto Jesenice in stavbe, ki se nahajajo v mestu.


Učenci od 6. do 9. razreda so ta dan imeli tehniški dan na temo mobilnosti.


6. razredi so se najprej sprehodili do Občine Jesenice, kjer so sodelovali pri nekaterih aktivnostih, ki so bile tam organizirane: poligon rolanja, preventivne meritve krvnega tlaka in krvnega sladkorja, predstavitve različnih tipov koles glede na njihov namen z možnostjo preizkušnje, predstavitev uporabe defibrilatorjev, predstavitev okolju prijaznih vozil. Za tem so se z mestnim avtobusom odpeljali do igrišča OŠ Toneta Čufarja, kjer so lahko preizkušali različne poligone, zaletavčka, alko očala, si ogledali policijski in gasilski avto…


7. razredi so se najprej z mestnim avtobusom odpeljali do OŠ Toneta Čufarja in sodelovali pri tam predstavljenih aktivnostih, nato pa so se z mestnim avtobusom odpeljali do Občine Jesenice in prav se tako spoznali s predstavljenimi aktivnostmi.


8. razredi so najprej sodelovali pri aktivnostih Občine Jesenice. Nato so v predavalnici šole poslušali predavanje Srednje prometne šole Nova Gorica o varnosti v prometu. Predavatelj je dal velik poudarek na temo varnosti v prometu. Podrobno je opisal in predstavil situacije, kjer so učenci najpogosteje udeleženi v prometu kot pešci, kolesarji in sopotniki v avtomobilih. S seboj je imel kar precej rekvizitov, s katerimi je plastično prikazal posledice napačnega ravnanja v prometu. Predavanje je bilo razumljivo in za učence zanimivo, saj je postregel s celim kupom življenjskih primerov, s čimer je učence pripravil k razmišljanju.


9. razredi so imeli delavnice, ki jih je izvajalo podjetje Leag (Lokalna energetska agencija Gorenjske) ter predavanje Obrtne zbornice Jesenice.

 

Slike...

 

Zapisala: Nataša Krajnc


 

Nravoslovni dan za 4. razred, obisk čebelarja

vrh __^

22. septembra smo učenci 4. razreda obiskali čebelarja na Bledu, kjer smo si ogledali čebelnjak, slikali panjske končnice ter spoznavali drevesne vrste in medovite rastline.
Učiteljice so nas odpeljale na sprehod v naravo, kjer smo spoznali najpogostejše drevesne vrste v našem okolju. Učili smo se ob vzorcih lesa, lubja in listov. Ogledali smo si medoviti vrt in spoznali rastline, s katerimi na naših vrtovih lahko tudi sami pomagamo čebelam.
Spoznali smo tudi delček slovenske kulturne dediščine, saj smo se seznanili z zgodovino panjskih končnic in njihovo izdelavo, vsak od nas pa je svojo panjsko končnico tudi poslikal.
Najbolj zanimiv je bil strokovno voden ogled čebelnjaka. Skozi stekleno steno smo spremljali delo čebelarja, spoznali smo čebeljo družino in si v panju ogledali satovje, med in cvetni prah. Lahko smo se posladkali z gozdnim in smrekovim medom.
Izgubili smo strah pred čebelami in se naučili pravilnega ravnanja, s katerim lahko preprečimo čebelji pik.

 

Slike...


Vodja ND: Mirjam Mandelc


 

Predstavitev Studija Ritem

vrh __^

Učitelji plesne šole Studia Ritem so v ponedeljek, 18. 9. 2017, učencem od 1. do 5.razreda predstavili nekaj plesov njihove plesne šole, ki se jih bodo tudi naučili na kulturnem dnevu, ki ga bodo imeli v mesecu decembru.

 

Slike...


Kristina Vilič


 

Predstavitev hokeja

vrh __^

8. 9. 2017 so trenerji iz HD Jesenice na naši šoli predstavili otrokom 1. razreda hokej. Učenci so si ogledali opremo hokejista, preizkusili pa so se tudi v sami igri. Tako na šoli ohranjamo jeseniško hokejsko tradicijo ter skrbimo za hokejski podmladek.

 

Aktiv 1. razreda

Fotografije prispevala: Mirnesa Džananović


 

Šola v naravi za učence 5. razreda

vrh __^

V Bašanijo je letos odšlo 65 učencev 5. razredov, Z njimi pa tudi učiteljice Brigita, Marta in Renata. Med potjo proti morju smo si ogledali Postojnsko jamo, nato pa pot nadaljevali proti cilju, kjer nas je že razveselilo, da je nehalo deževati. Otroci so že nestrpno pričakovali nastanitev po sobicah. Malo kasneje so napolnili lačne želodčke.
Popoldneje vsaka plavalna skupina spoznala svojega vaditelja plavanja. To so bili Tadeja, Domen, dva Jerneja, Mitja in Jure. Z njimi so otroci odhajali na plavanje v morje ali na bazen in se urili v plavalnih veščinah.
Kaj vse drugega pa smo še počeli?
Dopoldne z nekaj muke tekli in telovadili, lepo pospravili sobice in imeli pouk v naselju ali v okolici. Po popoldanskih uricah pa smo odšli do svetilnika, igrali meddvema ognjema, imeli igre brez meja…Peš smo odšli proti Katoru in se tik pred hudim nalivom zatekli pod nadstrešek. Po vedrenju je padla odločitev, da se iz Zambratije vrnemo v naselje, ker vreme ni bilo obetavno za vožnjo z vlakcem in nakupovanje spominkov po štantih v Umagu.
V Bašaniji smo tudi odšli do najstarejšega in največjega svetilnika na Jadranu (visok je 36 m, njegov signal pa je viden 32 KM, zgrajen je bil leta 1818), imeli pa smo tudi orientacijski tek s sladkim presenečenjem.
Tudi po večerji nam ni bilo dolgčas. Šli smo se šli aktiviti, si ogledali predstave nastopajočih v pokaži kaj znaš, šli na slasten sladoled… in zadnji dan razglasili in nagradili: najlepše sobe, risbe, pokaži kaj znaš, najboljšo skupino na orientaciji, najboljši razred..
Ker smo se imeli lepo, nam je navkljub slabšemu vremenu teden hitro minil in že smo morali oditi proti domu.

Poleg učiteljic in vaditeljev plavanja naj še posebej pohvalim učence.
Brez njihovega pridnega dela, vedenja in sodelovanja, šola v naravi ne bi bila taka, kot je bila.

 

Slike...


Pedagoški vodja:
Inga Lamberger


 

Sprejem prvošolcev

vrh __^

1.september je bil za prvošolčke naše šole poseben dan. Prag šole je prestopilo štiriinšestdeset nadobudnih prvošolk in prvošolcev. V ta namen smo jim pripravili svečan sprejem. Skupaj s starši so se zbrali v avli šole.


Pomočnica ravnatelja Jelka Kusterle je napovedala potek programa in jim zaželela lepih in nepozabnih šolskih trenutkov. Prisotne je s čarovnijami pozdravil čarodej Toni, ki je s svojim šarmom in predstavo navdušil tako male kot velike in jim razkril mnoge skrivnosti čarovnije.

 

Nato je prisotne nagovoril ravnatelj Robert Kerštajn, ki je učencem čestital ob sprejemu in jim zaželel, da bi pridobili čim več uporabnega in trajnega znanja za življenje. Najmlajše šolarje je na sprejemu obiskal tudi gospod policist, ki jim je zaželel predvsem, da bi bili varni na cesti in podal nekaj napotkov za varno obnašanje v prometu.

 

Za tem je ravnatelj predstavil razredničarke, vzgojiteljice, učiteljico podaljšanega bivanja in učiteljico angleščine, ki bodo skozi celo šolsko leto z učenci. Prvošolci so drug za drugim ponosno prihajali na oder in nato v spremstvu razredničark, vzgojiteljic in staršev odšli v svoje razrede, kjer so se posladkali in razveselili daril. Verjamemo, da jim bo ta dan ostal v posebnem spominu.

 

Slike...

 

Zapisala: Nataša Krajnc